Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας
Μοντάζ: Απόστολος Μαρούσης

Κερατέα, Γραμματικό, Λευκίμμη. Τοπικές κοινωνίες που έδωσαν ή δίνουν μέχρι και σήμερα αγώνα «μέχρις εσχάτων» προκειμένου να μην επιτρέψουν στον τόπο τους τη λειτουργία ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ, προβάλλοντας μια σειρά σοβαρών περιβαλλοντικών και όχι μόνο επιχειρημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, η αταλάντευτη επιμονή μιας πολιτείας και ενός περιφερειακού σχεδιασμού σε ένα «αναχρονιστικό και τρομερά κοστοβόρο» μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, που αγνοεί τις σύγχρονες -και επικερδείς μεσοπρόθεσμα για κράτος και δημότες, πέραν του περιβαλλοντικού παράγοντα- λύσεις, δεν μπορεί παρά να έχει μια εξήγηση, που εδράζεται στις πιο δομικές παθογένειες του ελληνικού κράτους… 

Το zougla.gr συνομίλησε με έναν άνθρωπο που μελετάει ενδελεχώς το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και του τρόπου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ο ίδιος είναι μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μαραθώνα κατά του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Συναντήσαμε τον Μηχανολόγο Μηχανικό Δημήτρη Δαμάσκο στην πρόσφατη μεγάλη μαθητική διαδήλωση στο δημαρχείο της Νέας Μάκρης, κατά του ΧΥΤΑ Γραμματικού και συνομιλήσαμε μαζί του για την ουσία του ζητήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο στο Γραμματικό

«Παρά τις σοβαρές και δικαιολογημένες ενστάσεις κατά του έργου, σε ακόμη μια περίπτωση υπερισχύουν τα οικονομικά συμφέροντα των διαπλεκόμενων γύρω από τον χώρο των απορριμμάτων. Υπερχρεώσεις, κατασπατάληση, εικονικά τιμολόγια, συνιστούν μια διαρκή πληγή που αιμορραγεί στην κοινωνία μας, στερώντας τη χώρα από πολύτιμους πόρους», τονίζει στον φακό του zougla.gr. 

​Σύμφωνα με τη Eurostat, η διαχείριση των απορριμμάτων κοστίζει στη χώρα μας 1,14 δις ετησίως, δηλαδή το 0,7% του ΑΕΠΑυτό επιτυγχάνεται και με τον έλεγχο των κοινωνιών με μεθόδους εκμαυλισμού, εξαγοράς και του γνωστού πελατειακού συστήματος. Κοινωνιών, οι οποίες δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν άλλες λύσεις, στις διπλανές χώρες», εκτιμά ο Δημήτρης Δαμάσκος. 

Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά: Σύμφωνα με τη Eurostat, η διαχείριση των απορριμμάτων κοστίζει στη χώρα μας 1,14 δις ετησίως, δηλαδή το 0,7% του ΑΕΠ, ποσό τριπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με το κόστος ανά τόνο να ανέρχεται στα 213 ευρώ τον τόνο. Ενδεικτικά, στην Αυστρία το αντίστοιχο κόστος είναι 35 ευρώ και στη Γερμανία 80 ευρώ.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Δημήτρης Δαμάσκος:


  
«Φαίνεται ότι πετάμε από το παράθυρο τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Αν ακολουθούσαμε παραδείγματα άλλων χωρών θα φτάναμε σε ένα κόστος ακόμα και κάτω από 30 ευρώ τον τόνο, δηλαδή μόνο από τα απορρίμματα θα κερδίζαμε το 1/5 του… πρωτογενούς πλεονάσματος που αναζητάμε (σ.σ. 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ)».

Πώς θα γίνει αυτό; «Η μετάβαση σε ένα τέτοιο μοντέλο είναι πολύ εύκολη, διότι αυτά προβλέπουν τη διοχέτευση κινήτρων στους πολίτες, ώστε ο κάθε “παραγωγός” σκουπιδιών να διαχωρίζει τα σκουπίδια στην πηγή. Πληρώνω όσο πετάω, αμοίβομαι όσο ανακυκλώνω, δεν πληρώνω για όσα δεν πετάω. Αυτά όλα είναι εφικτά μέσω των τεχνολογιών, π.χ. της ιχνηλασιμότητας των σκουπιδιών και γίνονται στην Ευρώπη. Βέβαια, αυτό επιβάλλει μια διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία, μια διαφάνεια που οι Δήμοι τη βλέπουν όπως… ο διάβολος το λιβάνι», σχολιάζει ο Μηχανολόγος χαρακτηριστικά.

​«Στη Λευκίμμη φαίνεται η ανοησία του όλου συστήματος, πόσο άκομψα και ανεξέλεγκτα στήνουν το σκηνικό για να προχωρήσουν στα έργα τους»Το Γραμματικό είναι το ένα (πρόσφατο) παράδειγμα. «Στη Λευκίμμη φαίνεται η ανοησία του όλου συστήματος, πόσο άκομψα και ανεξέλεγκτα στήνουν το σκηνικό για να προχωρήσουν στα έργα τους. Υπάρχουν χώρες που θέλουν να εισάγουν σκουπίδια, όμως όχι, εκεί επιμένουν να κατασκευάσουν τις εγκαταστάσεις που έχουν κατά νου για τους προφανείς λόγους.

»Κάναμε μια πρόσφατη μελέτη για αυτό. Θέλουν να κατασκευάσουν στην Κέρκυρα ένα εργοστάσιο για 35.000 τόνους και το κοστολογούν 6 φορές πάνω από ότι ένα αντίστοιχο εργοστάσιο που έγινε πριν από 6 χρόνια στην Ισπανία, το οποίο είχε και διπλάσια δυναμικότητα μάλιστα»…

Ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης

Και καταλήγει ο Δημήτρης Δαμάσκος, θέλοντας να δώσει έμφαση στη «μεγάλη εικόνα»:

«Νιώθω πολύ καλά μιλώντας σε εσάς και στο μέσο σας, διότι είχα παρακολουθήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του δημάρχου Πάφου Φαιδων Φαίδωνος στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Επιγραμματικά, ο δήμαρχος είχε πει ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι συστημική, ενώ στην Κύπρο τραπεζική και για αυτό και θεραπεύτηκε.

»Στη χώρα μας όμως, η κατασπατάληση λόγω διαφθοράς και διαπλοκής φτάνει τα 18 δις. Το 1 δισεκατομμύριο από αυτά είναι μόνο τα απορρίμματα… Αν βελτιωθούμε σε αυτόν τον τομέα, σίγουρα κάποιοι θα χάσουν: Οι διοικούντες, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι πυραμίδες τους, όχι όμως οι πολίτες και η χώρα» 

«Ευτυχώς», καταλήγει ο Δημήτρης Δαμάσκος, «η νέα γενιά είναι ενημερωμένη για το ζήτημα και το είδαμε αυτό σήμερα (σ.σ. χθες) στο δημαρχείο της Νέας Μάκρης. Οι νέοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να λειτουργήσουν παραπάνω από τους γονείς τους»…

Δείτε τη συνέντευξη:

Δείτε το ρεπορτάζ-οδοιπορικό του zougla.gr στον ΧΥΤΑ Γραμματικού:



Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr για τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης στην Κέρκυρα
:

Δείτε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης