Στα "άδυτα" των Vegan

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019, 21:39
Στα "άδυτα" των Vegan

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτες: Νίκος Χριστοφάκης, Χάρης Γκίκας

Μοντάζ: Θανάσης Παλλαντζάς

 «Το κρασί και η κρεοφαγία κάνουν πράγματι το σώμα δυνατό και ρωμαλέο, την ψυχή όμως ασθενική» (Πλούταρχος, «Περί Σαρκοφαγίας»)

Αθώα πλάσματα καταδικασμένα από τη στιγμή της γέννησής τους να βιώνουν για όλη τη σύντομη ζωή τους ένα μόνιμο βασανιστήριο... Μέχρι ο φριχτός -και διόλου ακαριαίος- θάνατος να αποτελέσει τη λύτρωση και τον τερματισμό της «μίζερής» τους ύπαρξης. Βάναυσες κακοποιήσεις και σφαγές, μαζικές εξοντώσεις κάθε λογής πλασμάτων, και εικόνες αίματος -ατελείωτου αίματος- συνοδευόμενες με ήχους από κραυγές που ανατριχιάζουν ακόμη και τον πιο σκληρόπετσο άνθρωπο.

Αυτή τη νοσηρή πραγματικότητα, βγαλμένη σαν σενάριο από ...splatter θρίλερ -αλλά πέρα για πέρα ρεαλιστική- παρουσιάζουν ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο με τον πιο ωμό τρόπο. Στοχος τους να περάσουν ένα σαφές, αλλά εντελώς ρηξικέλευθο για τον τρόπο που έχουν δομηθεί οι κοινωνίες μας μήνυμα: η ανθρωπότητα θα πρέπει να μάθει να ζει αλλιώς, χωρίς να σκοτώνει -ή να εκμεταλλεύεται- τα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη. Κανένα έμψυχο ον.

Το zougla.gr παρουσιάζει το ανερχόμενο κίνημα των Vegan, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια απασχολούν όλο και περισσότερο την επικαιρότητα, προκαλώντας αμείλικτα - αλλά και αμφιλεγόμενα - ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να ζούμε, τόσο από άποψη ηθικής, όσο και, διατήρησης της υγείας του οργανισμού μας...   

Ήδη, οι περισσότεροι πολίτες είναι εξοικειωμένοι με αυτόν τον όρο, ενώ «vegan-friendly» εστιατόρια αλλά και καταστήματα παντός είδους προϊόντων, ξεπηδούν σε πολλές περιοχές. Διάφοροι διάσημοι καλλιτέχνες, επίσης, με κάθε ευκαιρία διατρανώνουν την επιλογή τους για την «ολική μεταβολή» της ζωής τους, και καλούν τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

Δεν λείπουν και οι φωνές, άλλωστε, διεθνώς, σύμφωνα με τις οποίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει η ανθρωπότητα να στραφεί στον vegan τρόπο διατροφής! Πρόσφατα, δε, η ηθοποιός Πάμελα Άντερσον κάλεσε τον πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό να αφαιρέσει το γάλα και το κρέας από το μενού των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας για να βοηθήσει τον πλανήτη, αλλά και την υγεία των ομοσπονδιακών κρατουμένων και να εξοικονομήσει χρήματα για τους φορολογούμενους.

Το κίνημα αυτό, όσον αφορά στο επίπεδο της ειρηνικής διαμαρτυρίας και των νόμιμων δράσεων ενημέρωσης του κόσμου, εκπροσωπείται από το ελληνικό τμήμα των «Anonymous for the Voiceless», μιας παγκόσμιας οργάνωσης που ξεκίνησε από την Αυστραλία και έχει παραρτήματα σε 1.000 τουλάχιστον πόλεις σε όλες της ηπείρους. 

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου το κίνημα γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Κύβου, μια εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που γίνεται παράλληλα σε όλο τον κόσμο, και στη χώρα μας στο κέντρο των μεγαλύτερων πόλεων. 

Το zougla.gr βρέθηκε στο Μοναστηράκι και σας παρουσιάζει όλα όσα συνέβησαν.

 

Μεταξύ των συμμετεχόντων ακτιβιστών ήταν, για ακόμη μια φορά, ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Κοψιδάς. Στον φακό του zougla.gr εξήγησε την επιλογή του αλλά και το πώς χάρη σε αυτή «έχει βελτιωθεί η ζωή του» σε όλα τα επίπεδα.

 

Η προετοιμασία των μελών του κινήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καχυποψία αλλά και την άρνηση πολλών πολιτών, αρκετοί εκ των οποίων θεωρούν τους Vegan κάτι σαν «ουτοπιστές» στην καλύτερη περίπτωση, ή και «τρελούς»στη χειρότερη, λαμβάνει χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με συναντήσεις, ενημερώσεις και workshops σε διάφορα, vegan-friendly πάντα, καταστήματα.

Το zougla.gr βρέθηκε σε ένα από αυτά στην Ηλιούπολη και κατέγραψε το modus operandi του κινήματος, ενώ οι επικεφαλής του μίλησαν στον φακό μας.

 

«Σημαία» του κινήματος αποτελεί η γνωστή ηθοποιός, Τάνια Τρύπη, η οποία τα τελευταία χρόνια μάλιστα... σημαδεύει το σώμα της για καλό σκοπό! Η καταξιωμένη ηθοποιός μοιράστηκε τις ευαισθησίες της μαζί μας, ενώ εξηγεί ποια είναι τα πρώτα βήματα ώστε να γίνει η θεωρία... πράξη.

Δείτε τη συνέντευξη:

 

«Την περίπτωση εκείνου που εγκαινίασε την τακτική τούτη (σ.σ. την κρεατοφαγία) πρέπει να εξετάσει κάποιος και όχι αυτού που τη σταμάτησε έστω και αργά. Ή μήπως, όσον αφορά εκείνους που πρώτοι δοκίμασαν να φάνε κρέας, θα πρέπει να πούμε πως τους έσπρωξε η απορία˙ γιατί ούτε τον καιρό τους περνούσαν με την εκπλήρωση άνομων επιθυμιών ούτε, έχοντας σε υπεραφθονία τα αναγκαία, ξεπέρασαν τα όρια προς τις ηδονές παρά φύση, αδιαφορώντας για τα άλλα ζωντανά πλάσματα, και κατέληξαν σε αυτήν την πρακτική, αλλά θα έλεγαν, αν τώρα δα ανακτούσαν αίσθηση και φωνή (…) Πόσα φυτρώνουν για σας και πόσα τρυγάτε! Πόσο πλούτο από τους κάμπους, πόσες ηδονές μπορείτε να δρέπετε από τα φυτά! Έχετε τη δυνατότητα να καλοπερνάτε χωρίς να λερώνετε τα χέρια σας με αίμα! (Πλούταρχος, 993 C-E «Περί Σαρκοφαγίας»)

Δείτε τις φωτογραφίες από όσα συνέβησαν στο Μοναστηράκι από το Animal rights shooting  

«…Απέρριπτε επίσης όσες τροφές ήταν αντίθετες στην αγνότητα και θόλωναν την καθαρότητα της ψυχής γενικά αλλά και τα οράματα του ύπνου. Αυτές ήταν οι γενικές οδηγίες του σχετικά με τη διατροφή˙ ιδιαιτέρως για τους μυημένους φιλοσόφους και αυτούς που είχαν φτάσει στο ύψιστο σημείο της διδασκαλίας απαγόρευσε δια παντός τα περιττά και αντίθετα με το δίκαιο φαγητά, υποδεικνύοντας να μην τρώνε ποτέ έμψυχα και να μην πίνουν καθόλου κρασί ούτε να θυσιάζουν ζώα στους θεούς ούτε και να τα βλάπτουν με κανένα τρόπο και να τηρούν απαρέγκλιτα τη δικαιοσύνη απέναντί τους». (Ιάμβλιχος, Περί του Πυθαγορείου Βίου 24, 107. Απόδοση Κάκτος)

(Με πληροφορίες από: «Προμηθεϊκά Δεσμά: Ενός Άλλου Προμηθέα Που Ποτέ Δεν Σου Είπαν», από τις Εκδόσεις Τάλως Φ )

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019, 00:03