Οι ενδοιασμοί που είχαν εκφράσει εδώ και καιρό οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για τα εμφιαλωμένα νερά επαληθεύτηκαν. Η πρώτη ολοκληρωμένη επιστημονική ενεργειακή ανάλυση δείχνει ότι για ένα εμφιαλωμένο νερό από την αρχή της παραγωγής μέχρι το τέλος της διανομής στον καταναλωτή χρησιμοποιείται ενέργεια, η οποία είναι έως και 2000 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το απλό νερό  της βρύσης.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν δύο αμερικάνοι επιστήμονες, ο Πίτερ Γκλάικ του Pacific Institute της Καλιφόρνια και η Χίδερ Κούλι. Σύμφωνα με την έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο «Environment Research Letters» η κατανάλωση ενός εισαγόμενου εμφιαλωμένου νερού είναι πολύ πιο ενεργοβόρα από την κατανάλωση ενός ντόπιου εμφιαλωμένου νερού. Τα στάδια ζωής ενός μπουκαλιού είναι πολλά και απαιτούνται μεγάλα ποσοστά ενέργειας όταν μάλιστα αυτό πρέπει να διανεμηθεί σε μακρινές περιοχές. Σύμφωνα με την έρευνα, η παραγωγή ενός μπουκαλιού με την καύση πετρελαίου, η μεταφορά και η διανομή, σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί περισσότερη ενέργεια ακόμα και από τον καθαρισμό του νερού της βρύσης,

Το 2007 πουλήθηκαν 200 δισεκατομμύρια λίτρα εμφιαλωμένου νερού, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με το 2001. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμφιαλωμένο νερό ξεπερνάει σε παγκόσμια κλίμακα σε πωλήσεις τη μπύρα ακόμη και το γάλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης