Επιμένει στη ρητορική του ο Ερντογάν: «Αν δεν συνέλθει ο Μητσοτάκης, δεν θα συναντηθούμε»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022, 13:16
Επιμένει στη ρητορική του ο Ερντογάν: «Αν δεν συνέλθει ο Μητσοτάκης, δεν θα συναντηθούμε»

Νέες απαξιωτικές δηλώσεις έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε στη χώρα του μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε πως θα ήταν αδύνατο να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό εάν δεν «συνέλθει», όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Αφήστε τον να μαζευτεί. Όσο δεν μαζεύεται, δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε», ανέφερε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η στάση του ηγέτη της Ελλάδας έχει ήδη φανερωθεί. Χρησιμοποιούν κάποιους μεσάζοντες, μπροστά στη στάση που τηρούν. Σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί στις συναντήσεις μου είπαν: "Ας γίνουμε εμείς οι μεσάζοντες. Ας συναντηθούμε, δεν θα κάνετε μια συνάντηση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους;". Εμείς τους είπαμε: "Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο να διαθέσουμε για αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή". Γιατί είναι προφανές πώς  αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά», τόνισε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

Μάλιστα μίλησε και για παραβιάσει του εναέριου χώρου της Τουρκίας από ελληνικά μαχητικά: «Παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που θα ευθυγραμμιστεί τώρα μαζί μας θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; Και στα νησιά προσπαθεί να  μας δώσει σήμα από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις. Εφόσον τα έχει κάνει όλα αυτά, λυπάμαι, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, μία φορά φέτος. Και θα πρέπει τώρα να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αφήστε τον να συμμαζευτεί. Αν δεν συμμαζευτεί δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε».

Επιπλέον αναφέρθηκε και στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας πως η συμφωνία που υπογράφηκε με τις δύο χώρες για την άρση του βέτο της Τουρκίας δεν είναι το τέλος της υπόθεσης και υποχρεώνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

«Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές: οι υπογραφές αυτές δεν σημαίνουν πως το θέμα τελείωσε... Χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου μας, αυτό δεν τίθεται σε εφαρμογή. Έτσι δεν υπάρχει ανάγκη να βιαστούμε», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Η μπάλα είναι τώρα στην περιοχή τους. Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι αυτή τη στιγμή μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την έκδοση υπόπτων, ο Ερντογάν δήλωσε πως, αν οι σκανδικαβικές χώρες δεν στείλουν αυτά τα άτομα στην Τουρκία, «τότε θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο μέσω των θεσμών και των μονάδων μας».

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022, 13:19