Με αντι-NAVTEX απαντούν Ελλάδα και Κύπρος στην τουρκική προκλητικότητα.

Η αντι-Navtex Ελλάδας και Κύπρου αφορά στην ίδια περιοχή ερευνών για την οποία εξέδωσε τη Navtex η Άγκυρα. Ειδικότερα, η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex, με την οποία ακυρώνει τη χθεσινή παράνομη τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος.

Την ίδια ώρα, ελληνικά πολεμικά έχουν πλεύσει στην περιοχή, σχηματίζοντας ένα πλωτό «τείχος» από τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουρκία: Η NAVTEX είναι μέσα στη δική μας υφαλοκρηπίδα

Σε νέα πρόκληση προχώρησε σήμερα η Τουρκία, απαντώντας στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και στο διάβημα για τα όσα κάνει ανοιχτά από το Καστελόριζο.

Η Τουρκία «απάντησε» στην Ελλάδα ότι «η NAVTEX για το Καστελόριζο είναι μέσα στη δική μας υφαλοκρηπίδα». 

«Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο» αναφέρει στο τέλος της ανακοίνωσής του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Αναλυτικά:

«Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Όρουτς Ρέις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνησή μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.

Ο Χαμί Ακσόι συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητές μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελόριζο. Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις.

»Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ.χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ.χλμ. υφαλοκρηπίδας. Γι΄ αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης