Oλοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων εκπροσώπων στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση διήρκεσε από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι και πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπαχτσέ και όχι στο ξενοδοχείο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης, που ασχολείται με το θέμα από το 2010, μοιράστηκε το ίδιο τραπέζι με τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας Σεντάτ Ονάλ και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαγατάι Ερτσιγές. Σημειώνεται ότι στις διερευνητικές διαπραγματεύσεις συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο δημοσιογράφος Andrew Hopkins παρακολούθησε τις συνομιλίες και ανήρτησε την παρακάτω φωτογραφία:

Όπως ήταν γνωστό, η ελληνική πλευρά προσήλθε στις συνομιλίες, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, με αντικείμενο συζήτησης μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα). 

Η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, προβλέπεται να αναχωρήσει περίπου στις 15:00 από την Κωνσταντινούπολη για να επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ αναμένεται ανακοίνωση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συμφωνήθηκε πως ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Αθήνα.

Ικανοποίηση Βερολίνου

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει». Παράλληλα, τόνισε την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Μαρία Άντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην Άγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», κατέληξε η κυρία Άντεμπαρ.
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης