Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του μιλάει για το θρίλερ του 2015, τις τότε απειλές για ένα ενδεχόμενο Grexit, για τα εθνικά θέματα και πιο συγκεκριμένα για τον Ταγίπ Ερντογάν και την προοπτική προσφυγής στη Χάγη.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη και στο «Meeting Point» του Newsbomb, αναφέρεται εκτενώς στο καλοκαίρι του 2015 και στον καταλυτικό όσο και κρίσιμο ρόλο απέναντι σε όσους ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τον οποίο έπαιξαν δύο πρόσωπα: ο τότε Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Δηλώνει, επίσης, ότι ο ίδιος εξαρχής -«από το ίδιο βράδυ που έγινε η προκήρυξη του δημοψηφίσματος»- είχε κάνει την άποψή του σαφή: «Αυτό το δημοψήφισμα δεν σήμαινε “μέσα ή έξω από την ευρωζώνη”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος λέει, ακόμη, πως στη θέση αυτή είχε συμφωνήσει και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν τον συνάντησε το βράδυ μετά το δημοψήφισμα, στο Προεδρικό Μέγαρο. Και υποστηρίζει πως «είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μετατράπηκε το “όχι” σε “ναι”».

Στο εθνικό μέτωπο και στα ελληνοτουρκικά ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξαίρει τη στάση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα και επισημαίνει πως από την Τουρκία «πρέπει να τα περιμένουμε όλα και να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα». Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «δεν θα αποτολμήσει να κάνει θερμό επεισόδιο» και χαρακτηρίζει «μεγάλο μάθημα προς την Άγκυρα» την ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δηλώνει, επίσης, πως τώρα «είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να προσφύγει στη Χάγη», τονίζοντας ότι υπάρχει μία και μοναδική διαφορά προς επίλυση με την Τουρκία: «η νησιωτική υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ». Τονίζει πως ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί ποτέ τον όρο «θαλάσσιες ζώνες» για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ενώ για το Κυπριακό χαρακτηρίζει «όνειδος» για την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα να αποδέχεται το καθεστώς κατοχής στην Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης