Εκτός ευρωψηφοδελτίου η Μυρσίνη Λοΐζου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019, 15:37
Εκτός ευρωψηφοδελτίου η Μυρσίνη Λοΐζου

Ήταν αναμενόμενο και προφανές πως οι πρόσφατες αποκαλύψεις περί της υποψηφίου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Μυρσίνης Λοΐζου, κόρης του αξέχαστου συνθέτη, θα οδηγούσαν στην παραίτηση από την υποψηφιότητά της. Η Μυρσίνη Λοΐζου σύμφωνα με μια πρώτη καταδίκη από την ελληνική Δικαιοσύνη βρέθηκε εκτεθειμένη διότι με βάση το κατηγορητήριο εισέπραττε επί 69 μήνες, δηλαδή επί 5,5 χρόνια, τη σύνταξη της μητρός της, η οποία είχε αποβιώσει λόγω βαριάς ασθένειας.

Επιπροσθέτως η υποψήφια ευρωβουλευτής αντιμετωπίζει νέα δίκη, που έχει οριστεί την 14η Μαΐου, δηλαδή μιάμιση εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, και η οποία σχετίζεται με οφειλές στο Δημόσιο πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, οι οποίες προέρχονται από το σύνολο των παρανόμως εισπραχθέντων συντάξεων της μητρός της, αλλά και τις επιπλέον επιβαρύνσεις που προβλέπει ο νόμος. 

Αν και το Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου προσπάθησε να αποδώσει τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα σε πόλεμο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και των φίλιων προς αυτήν ΜΜΕ, τελικά, όπως αποδεικνύεται, το ηθικό βάρος από αυτήν την καταγγελία ήταν περισσότερο από αυτό που θα μπορούσε να αντέξει η κυβέρνηση.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε νωρίς το πρωί της Παρασκευής πως η Μυρσίνη Λοΐζου θα προέβαινε στις απαιτούμενες εξηγήσεις, οι οποίες θα ήταν πειστικές. Φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν να συμβεί. Κομματικοί κύκλοι της Κουμουνδούρου, επίσης νωρίς το πρωί της Παρασκευής, επεσήμαιναν στο zougla.gr πως το φαινόμενο Λοΐζου καταδεικνύει πως οι σημαντικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται συλλογικά και σε κομματικό επίπεδο, όσον αφορά στις υποψηφιότητες, αλλά υποδεικνύονται από το Μαξίμου. 

Με λίγα λόγια ο κομματικός μηχανισμός αποποιείται την ευθύνη για τις επιλογές του Μαξίμου όσον αφορά στις υποψηφιότητες στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ως προς το ερώτημα τώρα περί του αν και κατά πόσο το Μαξίμου ήταν ενημερωμένο για την υπόθεση της σύνταξης της μητρός της Μυρσίνης Λοΐζου, αποκαλύπτεται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες πως το πρωθυπουργικό γραφείο αγνοούσε αυτήν τη λεπτομέρεια. Είναι απορίας άξιον πώς ο μηχανισμός του Μαξίμου δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει άμεσα και με λεπτομέρειες το βιογραφικό εκάστου των υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο. 

Εάν δεν πρόκειται για σοβαρό σφάλμα λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου, τότε πρόκειται για μεγίστη επιπολαιότητα, σχολιάζουν έμπειροι κομματικοί παράγοντες στα γραφεία της Κουμουνδούρου.

Σημειώνεται ότι από την Παρασκευή το πρωί το Μαξίμου «βομβαρδιζόταν» από ανακοινώσεις της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως, οι οποίες στο σύνολό τους διατύπωναν το αίτημα της άμεσης αποπομπής της Μυρσίνης Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκ των υστέρων έμμεση αποδοχή αυτού του αιτήματος με την παραίτηση της υποψηφίου καταγράφεται ως σοβαρή πολιτική ήττα, η οποία επιβαρύνει τον μηχανισμό του Μαξίμου.

Τι αναφέρει στην επιστολή παραίτησής της η Μυρσίνη Λοΐζου

«Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων κάποια Μέσα Ενημέρωσης εμπλέκουν δύο ξεχωριστές υποθέσεις που με αφορούν.  Η μία περίπτωση σχετίζεται με την τιμητική σύνταξη που λάμβανε η μητέρα μου, βραβευμένη και πολυγραφότατη συγγραφέας, Μάρω Λοΐζου από τον Υπουργείο Πολιτισμού.Προφανώς αναγνωρίζω ότι λανθασμένα καταβαλλόταν για κάποιο διάστημα η σύνταξη αυτή. Ωστόσο, το λάθος αυτό δεν είναι δικό μου, αφού, μετά το θάνατο της μητέρας μου, αμέσως τον δήλωσα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο λόγος που η σύνταξη συνέχισε να καταβάλλεται σχετίζεται με γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάτι το οποίο εξ όσων γνωρίζω συμβαίνει συχνά και ταλαιπωρεί αρκετούς πολίτες.

Μάλιστα, αναγνώρισα το χρέος μου γι αυτή την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου και το αποπληρώνω.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ένα χρέος προς την εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ύψους περίπου 180.000 ευρώ. Το χρέος αυτό προέκυψε από την οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσα με τον πρώην σύζυγο μου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να το αναλάβει εξ ολοκλήρου, αφού εκείνος ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των οικονομικών ζητημάτων.

Και οι δύο υποθέσεις θα ήταν σκανδαλώδεις, εφόσον είχα προσπαθήσει να αποκρύψω ή να αποφύγω κάποια υποχρέωση μου. Αντιθέτως, έχω υπάρξει συνεπής σε κάθε διαδικασία και βρίσκομαι πάντα στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας.

Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που αποφάσισα να συνταχθώ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν για να ενώσω τις δυνάμεις μου ώστε να αντιμετωπίσουμε επείγοντα και σπουδαία ζητήματα που μας αφορούν όλους, και όχι μικροπολιτικά κουτσομπολιά σχετικά με την οικογένεια μου.

Επειδή ακριβώς η στόχευση μου ήταν να συνεισφέρω στον αγώνα κατά της ανόδου της ακροδεξιάς, καθώς και στην ανάδειξη του κομβικού ρόλου του πολιτισμού σε αυτή τη μάχη, δεν επιθυμώ να μετατοπίζεται η συζήτηση εξαιτίας μου και, συνεπώς, θέτω στη διάθεση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρσή μου από το ευρωψηφοδέλτιο.

Αυτό που συμβαίνει, με ευθύνη της αντιπολίτευσης, είναι η αλλαγή της ατζέντας από το πολιτικό στο προσωπικό. Προσπαθούν να καλύψουν με αυτό τον κανιβαλισμό την έλλειψη λύσεων για την καθημερινότητα των πολιτών, την έλλειψη επιχειρημάτων απέναντι στην ακροδεξιά την οποία μάλιστα με αυτούς τους χειρισμούς τροφοδοτούν.  Αυτόν τον τακτικισμό, εγώ δε θα τον εξυπηρετήσω.

Η ανθρωποφαγία της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζεται με συγκεκριμένες δημοσιογραφικές πένες δε θα περάσει. Όπως και ο φασισμός δε θα περάσει. Οι πολίτες δε θα επιτρέψουν να περάσει.

Ευχαριστώ θερμά τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύτηκαν και δεσμεύομαι ότι, θα συνεχίσω να στέκομαι με όλες τις δυνάμεις μου στον αγώνα για μια πιο δίκαιη και ανεκτική κοινωνία για όλους και όλες, σε κάθε επίπεδο και σε κάθε πεδίο, είτε είναι η πολιτική, είτε είναι ο δρόμος».

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019, 15:46