«Ο Καλογρίτσας από την πρώτη μέρα έλεγε ότι “φτιάχνω αυτό το κανάλι για λογαριασμό των παιδιών”, δηλαδή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ δεν είχε όραμα στα εβδομήντα του χρόνια να γίνει καναλάρχης. Το έφτιαχνε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ως στρατιώτης του Μαξίμου». Με τα λόγια αυτά εξήγησε την εμπλοκή του γνωστού «κόκκινου» εργολάβου στο εγχείρημα των τηλεοπτικών αδειών του 2016, ο οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας, ο οποίος εμφανίζεται ως μεσολαβητής ανάμεσα στον Χρήστο Καλογρίτσα και το λιβανέζικο κατασκευαστικό όμιλο CCC προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία που θα του επέτρεπε να εξασφαλίσει τα 3 εκ. ευρώ και να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια.

«Ο Καλογρίτσας δεν είναι το παιδάκι της ΚΝΕ που το στείλαμε να κολλάει αφίσες στην Πανεπιστημίου. Είναι ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, δεν είναι τυχαίος και ούτε ο πιο εύκολα διαχειρίσιμος άνθρωπος. Όμως, αυτός ο δύσκολος επιχειρηματίας που ξέρει ότι η συμμετοχή σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας είναι οικονομική αιμορραγία, το δέχθηκε γιατί ήταν στρατευμένος. Ήταν πειθαρχημένος στο κόμμα. Πήγε με το σκεπτικό να βοηθήσει την Αριστερά που κυβερνούσε», σύμφωνα με τον κ. Τόμπρα, ο οποίος άνοιξε τον κύκλο των καταθέσεων στο Ειδικό Δικαστήριο όπου δικάζονται ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μάρτυρας ξεκίνησε την κατάθεσή του, λέγοντας πως θα αναφερθεί μόνο σε πραγματικά περιστατικά, ακόμη και αν δεν αρέσουν αυτά σε κάποια από όλες τις πλευρές. «Είμαι ο μόνος που έχω ζήσει την υπόθεση από πρώτο χέρι, προκειμένου να γίνει πράξη αυτό το κανάλι μέσα από το διαγωνισμό. Εγώ δεν κατέθεσα ούτε αυτά που είδα, ούτε αυτά που άκουσα, ούτε αυτά που φαντάστηκα. Καταθέτω μόνο πραγματικά περιστατικά που είδα με τα μάτια μου και άκουσα με τα αυτιά μου».

O κ. Τόμπρας περιέγραψε όσα προηγήθηκαν του επίμαχου διαγωνισμού και τόνισε: «Ο Καλογρίτσας την ημέρα του διαγωνισμού δεν είχε τα χρήματα και αν αυτά δεν έρχονταν από τα Εμιράτα με τον τρόπο που ήρθαν, ο Καλογρίτσας δεν θα είχε αναδειχθεί υπερθεματιστής και δεν θα υπήρχε καμία ποινική και αστική υπόθεση».

Όλα ξεκίνησαν, όπως είπε ο μάρτυρας τον Ιούλιο του 2016. «Στον Αστέρα Βουλιαγμένης με προσέγγισαν συνεργάτες του κ. Χούρι που είπαν ότι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε κανάλι και να χρηματοδοτήσει και να βρει συνεταίρο, σε ένα εγχείρημα φιλικό προς την τότε κυβέρνηση. Με αυτό το σκεπτικό είπα να δω τι μπορώ να κάνω. Ήθελαν κάποιον μικρό για να τον έχουν του χεριού τους. Με ενδιέφερε να κάνω τη δουλειά γιατί θα πληρωνόμουν. Αρχικά προσέγγισα τον Γ. Κουρή που ήταν φιλικά προσκείμενος στην κυβέρνηση. Τον προσέγγισα με τη βεβαιότητα ότι ήταν ο άμεσα φιλικός με την κυβέρνηση. Μου ζήτησε 48 ώρες και μετά μου είπε ότι “δεν με εμπιστεύονται τα μα@@@@μένα”. Έμεινα έκπληκτος. Μου είπε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Σε δεύτερο χρόνο απευθύνθηκα στον Φίλιππο Βρυώνη, μίλησα μαζί του και μου είπε αρχικά “μπορώ”… Του ζήτησα όμως, να πάει εκεί που έπρεπε να πάει να πάρει τις ευλογίες και μετά να πάω να πω στους Άραβες ότι βρήκα επιχειρηματία. Σε δύο τρεις μέρες μου είπε και αυτός “δεν μπορώ”. Το διάστημα εκείνο δεν υπήρχε άλλος καναλάρχης με κανάλι μικρής εμβέλειας που θα μπορούσα να απευθυνθώ. Τότε κυκλοφορούσε το όνομα του Χρ. Καλογρίτσα, που ήταν γνωστός ως “ο κόκκινος εργολάβος” και ήθελε να συμμετέχει, αλλά δεν είχε έτοιμο κανάλι. Πήγα και τον είδα και του είπα πήγαινε να πάρεις και εσύ τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης γιατί ο Κουρής δεν πήρε τίποτα. Ο Καλογρίτσας μου είπε “ναι μπορώ, ναι θέλω, έχω μιλήσει με τα παιδιά”, όπως έλεγε για την κυβέρνηση και μου ζήτησε να τον φέρω σε επαφή με τον Χούρι. Όταν ήρθε στην Ελλάδα μου μετέφεραν ότι παρά το γεγονός ότι ο Καλογρίτσας δεν είχε έτοιμο κανάλι ενδιαφερόταν ο Χούρι και μου είπαν ότι θα γίνει ραντεβού σε σκάφος του στο Πόρτο Χέλι με τον Καλογρίτσα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τόμπρας έκανε λόγο για έναν «πόλεμο λάσπης» σε βάρος του Χρ. Καλογρίτσα «με τα μεγαλύτερα ψέματα. Αυτό του δημιουργεί πρόβλημα σε όλη την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Βρέθηκε σε πόλεμο επικοινωνιακής λάσπης. Το παράπονό του ήταν ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν είχε καμία στήριξη. Από την άλλη, έρχεται η πλευρά Χούρι και είπε ότι πήγε να κάνει δουλειά με τον Καλογρίτσα γιατί ήταν φίλος της κυβέρνησης. Η CCC υπαναχωρεί και δεν θα καταβάλει τα 17,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στην πρώτη δόση… Τα λεφτά δόθηκαν για το συγκεκριμένο σκοπό και υπαναχώρησε γιατί δεν είδε στο πρόσωπο Καλογρίτσα κυβερνητική στήριξη. Ο άνθρωπος καταστράφηκε οικονομικά και καταστράφηκε και η υγεία των δύο παιδιών του.

Ο Καλογρίτσας με πρωτοβουλία του Παππά, όπως λέει ο ίδιος, επισκέφθηκε καναλάρχες, συγκεκριμένα τον Κοντομηνά και τον Μαρινάκη και ζητούσε χρήματα για την καταβολή της πρώτης δόσης. Τα ραντεβού αυτά δεν τελεσφόρησαν, γιατί έπρεπε σε αυτό το εγχείρημα να κρατήσει το 51% ο Καλογρίτσας…  Δεν κατέβαλε τα χρήματα τελικά. Έκανα μία απέλπιδα προσπάθεια με τους Άραβες. Το θαύμα δεν έγινε δεύτερη φορά. Ο Καλογρίτσας δεν έγινε υπερθεματιστής. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε… Η αφανής εταιρεία για τα 3 εκατ. ήταν Παππάς – Χούρι με εκπρόσωπο τον Καλογρίτσα. Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού βρέθηκε ο Καλογρίτσας με 3 εκατ. ευρώ που ήταν από την εγγυητική επιστολή. Πήγα για να πληρωθώ και να πάρω την αμοιβή μου που ήταν 300.000 ευρώ. Ο Καλογρίτσας δεν είχε υποχρέωση να επιστρέψει τα λεφτά στους Άραβες … Του είπα “δώσε μου τα λεφτά που μου χρωστάς” και μου είπε ότι “τα ξόδεψα για το Ντοκουμέντο και έχω δώσει και παραπάνω”. Τότε αρχίζει η ιστορία με τη CCC. Συμβιβάστηκα, έπαιξα και έχασα και δεν πήρα χρήματα», ανέφερε ο μάρτυρας.

Aπαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, ο μάρτυρας είπε ότι «δέχτηκε εκβιασμό» ο Χρ. Καλογρίτσας, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Μάρτυρας: Ρωτήστε τον Καλογρίτσα να σας πει από ποιον.

Συνήγορος Ν. Παππά, Γ. Μαντζουράνη: Αυτό που καταγγέλλει ο μάρτυρας είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να αφεθεί να μας πει από ποιον εκβιάστηκε μέσα σε αυτό το κτήριο.

Πρόεδρος: Εκβιάστηκε γιατί;

Μάρτυρας: Εκβιάστηκε να σταματήσει να επιμένει, με το επιχείρημα πως αν συνεχίσει, θα γίνει κατηγορούμενος και ο γιος του, ο οποίος έχει προβλήματα υγείας. Μου τα είπε ο ίδιος μέσα στο σπίτι του. Και είπε το παιδί «μπαμπά, δεν πειράζει θα πάω να καταθέσω». Και εκείνη την ώρα το παιδί σωριάστηκε και έπαθε εγκεφαλικό. Ποιος έκανε τον εκβιασμό ρωτήστε τον Καλογρίτσα. Αυτό δεν το έβγαλα εγώ από το κεφάλι μου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης