Ολοκληρώθηκε έπειτα από δύο ώρες η διακαναλική συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. Θέματα της συνέντευξης ήταν οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ ενόψει των προσεχών ευρωεκλογών και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Έξι πυλώνες για την ανάκαμψη
O κ. Βενιζέλος τόνισε κατά την εναρκτήρια εισήγησή του ότι «οι επόμενες 50 μέρες κρίνουν τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας», ενώ αναφερόμενος στο σκάνδαλο των συνομιλιών Μπαλτάκου-Κασιδιάρη ανέφερε: «Η υπόθεση Μπαλτάκου αναδεικνύει τις διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ».
Όσο για την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη και στις αγορές, ανέφερε: «Πρώτος πυλώνας ανάκαμψης, η πολιτική σταθερότητα» και επεσήμανε πως «ετοιμαζόμαστε για σταδιακή και προστατευμένη επιστροφή στις αγορές». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, δεύτερος πυλώνας ανάκαμψης είναι ο δημοσιονομικός, τρίτος πυλώνας ανάκαμψης ο αναπτυξιακός, τέταρτος ο κοινωνικός, πέμπτος ο θεσμικός και έκτος ο διεθνής.
«Μπροστά μας ανοίγει ο δρόμος της ανάπτυξης» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας πως «το λένε όλοι οι ξένοι», κάτι που διαπίστωσε, όπως είπε, και ο ίδιος στις τελευταίες συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Πιστοποιείται από όλους, και από τον απολύτως αρμόδιο τεχνοκράτη Κλάους Ρέγκλινγκ», αναφερόμενος στη συνέντευξη του επικεφαλής του ESM.
Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική συμμορία εν λειτουργία και εν δράσει
Έπειτα από σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ακραίο και αδιανόητο αυτό που συνέβη με τον κ. Μπαλτάκο», τονίζοντας όμως ότι παράλληλα υπάρχει η δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής, η οποία αποδεικνύει «ότι η ΧΑ είναι μια εγκληματική συμμορία εν λειτουργία και εν δράσει».
Παράλληλα, αναφερόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε «φιλική προς τη ΧΑ» τη στάση ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Πολιτικές οι εκκρεμότητες του Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο εσωκομματικής συζήτησης στο ΠΑΣΟΚ, ενώ επανέλαβε ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει άρρηκτους δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ αλλά και πολιτικές εκκρεμότητες.
Ο πρώην πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα ενδιαφερόταν για την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση, σχολίασε μεταξύ άλλων. Σε ερώτηση εάν αιφνιδιάστηκε, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «δεν αιφνιδιάζομαι με τίποτα πλέον». «Το ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε «είναι δημοκρατικό κόμμα, οι βουλευτές μας ψήφισαν με βάση την απόφαση που έλαβαν συλλογικά, τιμώ τη στάση των βουλευτών μας».
Θέμα εκλογών δεν υπάρχει
Αναφερόμενος στα σενάρια για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προωθήσει την ιδέα του «δημοψηφίσματος», αλλά η στρατηγική της εφόδου, όπως είπε, απέτυχε από τα αποδυτήρια. «Υπάρχει το συνδυαστικό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Στις τοπικές εκλογές η παράταξή μας έχει μία υπεροχή και στις ευρωεκλογές έχουμε την εικόνα που βλέπετε. Πού είναι το πρόβλημα κυβερνησιμότητας;» αναρωτήθηκε.
«Θέμα εκλογών δεν υπάρχει. Δεν το θέλει ο κόσμος, και αυτό φαίνεται» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, έκανε μία επιλογή του 2010 και ανέλαβε όλο το κόστος. «Πιστεύω» συμπλήρωσε «ότι αν ανέβει η χώρα θα ανέβει και το ΠΑΣΟΚ». «Η στροφή γίνεται, αλλά δεν έχει συντελεστεί. Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι. Οι Έλληνες πολίτες ας κάνουν μία επιλογή, θα τη σεβαστούμε απολύτως» πρόσθεσε.
Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει στη χώρα ένα «πρόβλημα δημοκρατίας, αντιπροσωπευτικότητας, νομιμοποίησης» όταν έχεις, όπως δήλωσε, ένα κόμμα σαν τη Χρυσή Αυγή, όταν έχεις κόμματα που υποστηρίζουν συνωμοσιολογικές θεωρίες, όταν έχεις κόμματα που φλερτάρουν με άνεση με ακροδεξιές ιδέες και πολίτες αποστασιοποιημένους.
Είχα προειδοποιήσει για τον κ. Μπαλτάκο
«Είχα προειδοποιήσει για τον κ. Μπαλτάκο, με βάση τις γνωστές ιδεολογικές του προτιμήσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι ουδέποτε ο πρώην γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης είχε την πολιτική ισχύ να ακυρώσει πολιτικές πρωτοβουλίες. «Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από τον κ. Σαμαρά και εμένα, κανείς δεν μπορεί να μπλοκάρει το κυβερνητικό έργο» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Πρόσθεσε επίσης ότι το ζήτημα Μπαλτάκου υπογραμμίζει τις διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε πολιτικό, αξιακό και αισθητικό επίπεδο, και την ανάγκη ενίσχυσης της Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης ως προοδευτικού πόλου στις ευρωεκλογές.
«Αλλάζει το κλίμα στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας. Αλλάζουμε σελίδα. Φτάνει και η ώρα των φορολογικών ελαφρύνσεων» σημείωσε ακόμη ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, που χαρακτήρισε τεράστια η συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην τελική έκβαση του θέματος του γάλακτος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ακόμη, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, ότι η Ελλάδα πρέπει να τοποθετείται στα διεθνή μέτωπα, όπως το συριακό και το ουκρανικό, με βάση το ποια στάση τη συμφέρει σε σχέση με τα δικά της ανοιχτά μέτωπα στα εθνικά θέματα.
Δεν έχει ρίζες ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ρίζες στην κοινωνία, στους δήμους, στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια, σε αντίθεση με τη δημοκρατική παράταξη με ραχοκοκκαλιά της το ΠΑΣΟΚ και σήμερα την Ελιά, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «συγκυριακό όχημα διαμαρτυρίας», τονίζοντας ότι το πολιτικό κλίμα θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα και των τριών εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις περιφέρειες και τους δήμους.
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά – Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

