«Ξενοδοχείον ο Παράδεισος», ένα από τα πιο γνωστά έργα του Georges Feydeau, ανεβαίνει στο ολοκαίνουργιο Alhambra Art Theatre (Αλάμπρα), στο νέο στολίδι της Αθηναϊκής θεατρικής σκηνής, σε διασκευή Πάνου Αμαραντίδη, μετάφραση Βάσιας Παναγοπούλου και σκηνοθεσία Βάσιας Παναγοπούλου και Πάνου Αμαραντίδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πλειάδα καταξιωμένων και αγαπημένων ηθοποιών που απαρτίζεται από τους: Παύλο Κοντογιαννίδη, Βάσια Παναγοπούλου, Κώστα Αποστολάκη, Κώστα Φλωκατούλα, Τζένη Διαγούπη, Βασίλη Κούκουρα, Χρύσα Κλούβα, Παναγιώτη Καρμάτη και τον Παντελή Καναράκη, μέσα σε ένα κρεσέντο ευτράπελων και κωμικοτραγικών καταστάσεων, θα φέρει τα πάνω – κάτω στις συνήθεις αστικές συζυγικές συμπεριφορές και θα μας δείξει μέσα από ασυγκράτητες στιγμές γέλιου πώς … «Εδώ είν’ ο παράδεισος κι’ η κόλαση μαζί !!!»

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξενοδοχείον ο Παράδεισος», στο Παρίσι της Μπέλ Επόκ.

Οι ήρωές μας δύο ζευγάρια, συνέταιροι και φίλοι … ανικανοποίητοι σύζυγοι που καταφεύγουν σε ένα «ξενοδοχείο παράνομων συναντήσεων» για να εκδικηθούν τα ταίρια τους….

Από τη μια, οι Πινγκλέτ: µετρούν 20 χρόνια γάμου και περίπου άλλα τόσα ανυπόκριτης κούρασης σε βαθμό  αηδίας. Ο εργολάβος Μπενουά Πινγκλέτ καταπιέζεται, συνθλίβεται, από την Ανζελίκ, τη δύστροπη σύζυγό του, μία μέγαιρα που τον έχει ευνουχίσει και που δεν έχει τίποτε το αγγελικό.

Από την άλλη, οι Παλιαρντέν: αυτοί είναι παντρεμένοι 15 χρόνια και σε αυτή την συζυγική σχέση το πάθος δεν είχε διάρκεια. Ο κύριος παραμελεί την κυρία. Εκείνη, ανικανοποίητη και πικαρισμένη από την αδιαφορία του συζύγου της, πείθεται από το συνεταίρο και φίλο τους να ενδώσει στη μοιχεία για να δώσει ένα παραδειγματικό μάθημα στο αδιάφορο έτερο της ήμισυ.

Γύρω από αυτήν την απολαυστική τετράδα, κινούνται ένας επαρχιώτης δικηγόρος, βραδύγλωσσος και κολλιτσίδα, φορτωμένος με τις τρεις καθόλου συμπαθητικές κορούλες του που μόλις έχουν βγει από το μοναστήρι, ένας ανιψιός ακόμη παρθένος, και μία καθόλου ντροπαλή υπηρέτρια.

 Όλοι αυτοί θα βρεθούν, στην οδό Προβηγκίας, αριθμός 220, σε ένα ξενοδοχείο «ειδικό για παντρεμένους κατά ζεύγος, κατά μόνας ή κατά ομάδας».

Σε όποια κατεύθυνση όμως και να στραφούν οι ήρωες στο ξενοδοχείο αυτό, που εγγυάται στα παράνομα ζευγάρια «ασφάλεια και διακριτικότητα», όποια σκάλα κι αν ανέβουν, σε όποιο δωμάτιο και να μπουν, πάντοτε βρίσκουν μπροστά τους ανθρώπους που δεν θέλουν να συναντήσουν και που τους φράζουν κάθε διέξοδο. Ο διευθυντής του ξενοδοχείου και η …..ιδιαίτερη αδελφή του, ένας αστυνομικός επιθεωρητής που καραδοκεί να ξεσκεπάσει την αμαρτία, όλοι συνθέτουν το σκηνικό της θεοπάλαβης αυτής φάρσας. Τη συνέχεια μπορείτε να την φανταστείτε και να την δείτε στην σκηνή από 25 Οκτωβρίου.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Βάσια Παναγοπούλου – Πάνος Αμαραντίδης
Διασκευή: Πάνος Αμαραντίδης
Μετάφραση: Βάσια Παναγοπούλου
(Στην διασκευή συνεργάστηκε η Ελένη Λευθεριώτη)
Σκηνικά: Πάνος Πετρίδης
Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης
Κοστούμια: Θοδωρής Τρανούλης
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Μηλιόγλου
Φωτογράφιση: Γιώργος Καλφαμανώλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Λευθεριώτη

Πρωταγωνιστούν: Παύλος Κοντογιαννίδης, Βάσια Παναγοπούλου, Κώστας Αποστολάκης, Κώστας Φλωκατούλας, Τζένη Διαγούπη, Βασίλης Κούκουρας, Χρύσα Κλούβα, Παναγιώτης Καρμάτης, Νένα Δρογγίτη, Ηλιάνα Καλυμνάκη, Μαρίνα Μάλλιου και ο Παντελής Καναράκης.

Παραγωγή: Alhambra Art Theatre Productions

ALHAMBRA ART THEATRE (ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΑΜΠΡΑ)

Διεύθυνση: Στουρνάρη 53,  Αθήνα 104 32

Τηλέφωνα Θεάτρου – κρατήσεις : 210 522 0120-1

Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Λήξη παραστάσεων: Κυριακή των Βαΐων

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή στις 20:00
Σάββατο στις 18:00 & στις 20:30
Κυριακή στις 18:00
Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες με διάλειμμα

Τιμές Εισιτηρίων:

Παρασκευή:

VIP: Κανονικό 20€

Α Ζώνη: Κανονικό 18€, Μειωμένο* 16€, ΑΜΕΑ 10€
Β Ζώνη: Κανονικό 16€, Μειωμένο* 14€, ΑΜΕΑ 10€
Γ Ζώνη: Κανονικό 14€, Μειωμένο* 12€, ΑΜΕΑ 10€
Εξώστης: Κανονικό 16€, Μειωμένο* 14€, ΑΜΕΑ 10€

Σάββατο στις 18:00 & Κυριακή:

VIP: Κανονικό 23€
Α Ζώνη: Κανονικό 20€, Μειωμένο* 18€, ΑΜΕΑ 10€
Β Ζώνη: Κανονικό 17€, Μειωμένο* 15€, ΑΜΕΑ 10€
Γ Ζώνη: Κανονικό 14€, Μειωμένο* 12€, ΑΜΕΑ 10€
Εξώστης: Κανονικό 17€, Μειωμένο* 15€, ΑΜΕΑ 10€

Σάββατο στις 20:30:

VIP: Κανονικό 27€
Α Ζώνη: Κανονικό 22€
Β Ζώνη: Κανονικό 18€
Γ Ζώνη: Κανονικό 15€
Εξώστης: Κανονικό 18€

*Μειωμένο: Φοιτητικό, Ανέργων, Άνω των 65

Για ομαδικές κρατήσεις (άνω των 20 ατόμων) καλέστε στο 210 220 3000 για ειδικές τιμές.

Λίγα λόγια για την ιστορία του έργου:

Το «Ξενοδοχείον ο Παράδεισος», των Georges Feydeau & Maurice Desvallieres, είναι ένα από τα πιο γνωστά και πολυπαιγμένα έργα του Georges Feydeau, ο οποίος το έγραψε σε συνεργασία με τον Γάλλο συγγραφέα Maurice Desvallieres το 1894. Πρωτότυπος τίτλος του: «Ξενοδοχείο της ελεύθερης συναλλαγής» που διασκευάστηκε από τον Πιερ Γκλενβίλλ με τον τίτλο «Ξενοδοχείον ο Παράδεισος».

Ένας σύγχρονος του Φεντώ έλεγε ότι ο στόχος του συγγραφέα σε αυτό το θεατρικό έργο ήταν να φέρει το γρηγορότερο σε αντιπαράθεση τα πρόσωπα ακριβώς εκείνα που δεν θα έπρεπε ποτέ να συναντηθούν. Το έργο δεν είναι ένα κλασικό βωντβίλ• περιγράφει κυρίως µία παρολίγον μοιχεία και μια λίμπιντο που εμποδίζεται από το ατελείωτο «chassé-croisé» απίθανων και απίστευτων καταστάσεων και γεγονότων.

Πρόκειται για μια έξοχη κωμωδία του Ζώρζ Φεντώ, στην οποία ο Γάλλος συγγραφέας επιχειρεί να καυτηριάσει τον καθωσπρεπισμό της αστικής τάξης και την αδυναμία των μελών της να ικανοποιήσουν τις βαθύτερες τους επιθυμίες, επειδή αυτές δεν ταυτίζονται με τα κοινωνικά «πρέπει». Ο θεατής παρακολουθεί λοιπόν τους καλοκουρδισμένους ήρωες του Φεντώ να βρίσκονται μετέωροι ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, στο είναι και στο φαίνεσθαι, στην ανθρώπινη επιθυμία και στις επιταγές της κοινωνίας, στην πλάνη και στην ουσία των πραγμάτων και τέλος στην ευτυχία και στην απόλυτη δυστυχία. Μέσα σε ένα κρεσέντο ευτράπελων και κωμικοτραγικών καταστάσεων, ο ένας προσπαθεί να κρυφτεί από τον άλλον, επειδή κανείς δεν είναι ο εαυτός του, αλλά είναι αυτό που οι «Άλλοι» επιθυμούν για αυτόν. Το κωμικό είναι συνάμα τραγικό, όταν ο άνθρωπος βλέπει μέσα σε αυτό τον εαυτό του, την κατάντια του ή καλύτερα την τραγική αδυναμία του να ζήσει και να επιλέγει ελεύθερα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης