Τα αναστενάρια, η ιεροπραξία της πυροβασίας σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος, «πρωταγωνιστούν» στην ατομική έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Γ. Λουζικιώτη στις Βιτρίνες τέχνης ΟΤΕ Θεσσαλονίκης (Καρ. Ντηλ 33).

Τις φωτογραφίες στην έκθεση «Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης» τράβηξε από το 2011 έως το 2014 στην Αγία Ελένη Σερρών και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης ο Δημήτρης Λουζικιώτης και αποτελούν τμήμα της πολύχρονης εργασίας του στο συγκεκριμένο θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόθεση του φωτογράφου είναι να αποτυπώσει και να αποδώσει καλλιτεχνικά την εξέλιξη της ιεροπραξίας, το στίγμα της γιορτής, τη συγκίνηση και την ιερότητα, που εμπεριέχονται στο δρώμενο.

«Ο Δημήτρης Λουζικιώτης δημιουργεί ευκρινείς και πυκνές εικόνες που φλερτάρουν το σινεμά και που λένε ιστορίες για τα πρόσωπα, την πίστη ή το φόβο τους και για την υπέρβαση που δικαιούται ο καθένας αφήνοντας στο θεατή το προνόμιο να μαντέψει το τέλος όλων αυτών. Ανήσυχες οπτικές γωνίες, αιφνίδια instantantès, πανοραμικές όψεις, λεπτομέρειες εκφράσεων, το στιγμιαίο που φιλοδοξεί να γίνει αιώνιο, ο τρόμος του κενού και το χρώμα ως αποκάλυψη. Σπουδαία πράγματα δηλαδή για μια εποχή που θεωρεί σπουδαίο το σοβαροφανές και που φοβάται ό,τι ακριβώς αγνοεί. Σπουδαία πράγματα, τέλος, για όσους ακόμα επιμένουν να πιστεύουν σε εκείνα που δεν φαίνονται κι όμως υπάρχουν…», γράφει ο Μάνος Στεφανίδης καθηγητής στη Φιλοσοφική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επί 25 χρόνια επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης, στο σχετικό λεύκωμα που εκδόθηκε το 2014 σε επιμέλεια της Στέλλας Τσιαρβούλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαΐου 2022, έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Αργυριάδης.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης