«Κυρία, τελειώσαμε;», ρωτούσε ξανά και ξανά ο μικρός μαθητής την εμψυχώτρια της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Καλαμαριάς στη διάρκεια μιας από τις πολλές διαδικτυακές δράσεις που αναπτύσσει η βιβλιοθήκη… Στην απάντησή της, «αν έχεις κουραστεί, μπορείς ν’ αποχωρήσεις», η αντίδρασή του μικρού αποκάλυψε όλη τη χαρά που εισπράττουν τα παιδιά από τέτοιου είδους δράσεις, ειδικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας. «Όχι δεν κουράστηκα, φοβάμαι μην τελειώσει!», είπε για να εισπράξει ένα τεράστιο διαδικτυακό χαμόγελο από την εμψυχώτρια.

Τον ενθουσιασμό των παιδιών που συμμετέχουν στις δράσεις που σχεδιάζει η Παιδική Βιβλιοθήκη Καλαμαριάς -αλλά και οι υπόλοιπες βιβλιοθήκες του Δήμου- στο πλαίσιο προγράμματος «Ο δημιουργικός Κόσμος των Βιβλιοθηκών» μεταφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με σκηνές όπως η παραπάνω, η βιβλιοθηκονόμος Δανάη Κοσμίδου, υπεύθυνη στη βιβλιοθήκη που βρίσκεται στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου (35).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναγκαστήκαμε και προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα», εξηγεί, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμαριάς, Θάνος Γιαννακός και προσθέτει: «Προ κορονοϊού, τα παιδιά επισκέπτονταν τις βιβλιοθήκες και παρακολουθούσαν διάφορες δράσεις που είχαν να κάνουν με παραμύθια, χειροτεχνίες, παιχνίδια ακόμη και με ρομποτική. Τώρα, τα συνεχίζουμε διαδικτυακά για να απασχολούνται οι μικροί συνδημότες έστω και με αυτή τη μορφή. Μάλιστα, υπάρχει επισκεψιμότητα και τα παρακολουθούν με ενδιαφέρον».

Μάλιστα, στην Παιδική Βιβλιοθήκη της Ανδρέα Παπανδρέου, οι διαδικτυακές δράσεις, που γίνονται μέσω Zoom (σ.σ. η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν, με προεγγραφή), «πάνε πάρα πολύ καλά», όπως λέει η κ. Κοσμίδου. Σημειώνει, δε, πως ιδίως αυτή την περίοδο οι διαδικτυακές συναντήσεις γίνονται εκτός από καθημερινές και Σαββατοκύριακα, λειτουργώντας ως μια βαλβίδα δημιουργικής εκτόνωσης των παιδιών που «μένουν σπίτι» στο πλαίσιο των περιορισμών για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

«Αυτή την εποχή σχεδιάζουμε δράσεις από ηλικίες 3 ετών έως 10 ετών. Υπάρχουν κάποιες δράσεις, όπως πχ αφήγηση παραμυθιού, που ξεκινούν από 5 ετών. Αν όμως θέλει κάποιο μικρότερο παιδάκι να συμμετάσχει μπορεί να το κάνει», επισημαίνει η κ. Κοσμίδου εξηγώντας πως «προσπαθούμε την κατασκευή που περιλαμβάνουν τα εργαστήρια ή το βιβλίο που διαβάζουμε ν’ ανταποκρίνεται στις ηλικίες που απευθύνεται ώστε ούτε να βαρεθούν τα παιδιά ούτε να τους φανεί πολύ δύσκολο και να μην καταλαβαίνουν τι γίνεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τις εντυπώσεις παιδιών και γονέων; «Στην αρχή είχα έναν προβληματισμό γιατί τα παιδιά πλέον, με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση χρησιμοποιούν πολλές ώρες το Webex. Ωστόσο φαίνεται ότι τα παιδιά το χρειάζονται τελικά όχι μόνο γιατί μαθαίνουν κάτι αλλά κυρίως γιατί έρχονται σ’ επαφή και μεταξύ τους, έστω και διαδικτυακά. Το ίδιο μας λένε και οι γονείς, ότι τα παιδιά το έχουν ανάγκη», τονίζει η κ. Κοσμίδου.

Αυτή η ανάγκη για επαφή – έστω και διαδικτυακή- αποτυπώνεται στο σημείωμα που συνοδεύει την ανακοίνωση για τις δράσεις Δεκεμβρίου: «Μπορεί ο κορωνοϊός (Covid-19) να μη μας επιτρέπει να βρεθούμε φυσικά στον χώρο της βιβλιοθήκης όμως η τεχνολογία μας επιτρέπει να το κάνουμε διαδικτυακά». Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο https://lib.kalamaria.gr/ και στην ίδια διεύθυνση υπάρχουν όλες οι πλούσιες και άκρως δημιουργικές δράσεις του συνόλου των βιβλιοθηκών του Δήμου.

Πάντως, για σήμερα Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, οι μικροί φίλοι της Παιδικής Βιβλιοθήκης Καλαμαριάς θα έχουν την ευκαιρία, από τις 6μμ και για μία ώρα να συμμετάσχουν στη δράση «Ο Συννεφούλης» και να μάθουν από …πρώτο χέρι γιατί άλλοτε έχει συννεφιά και βροχή κι άλλοτε ήλιο, ποιος προκαλεί τις αλλαγές στον καιρό και πολλά άλλα!

Η Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς ανήκει στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών του Δήμου Καλαμαριάς και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2016. Στεγάζεται στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καλαμαριάς στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου. Αν και νεοϊδρυθείσα, διαθέτει μεγάλη δυναμική καθώς καλύπτει μια νέα, ευρεία περιοχή του Δήμου. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά αλλά διαθέτει και μικρή συλλογή βιβλίων για ενήλικες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης