Εκδήλωση προς τιμήν των Τεσσάρων Μαρτύρων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014, από τον σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής «το Αρκάδι», την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, την Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου, την Ένωση Συλλόγων Επαρχίας Αγίου Βασιλείου (ο Πρέβελης), τον Σύλλογο Χρωμοναστηρίων (Παναγιά η Κερά), και τον Λαογραφικό Σύλλογο (Κουρήτες) του Μανώλη Παττακού.

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε με Πολυαρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Ασκληπιού 38, και στη συνέχεια ακολούθησε μεγάλη κρητική καλλιτεχνική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή αρκετών Κρητικών Καλλιτεχνών και χορό από τους «ΚΟΥΡΗΤΕΣ» του Μανώλη Παττακού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο και τον βετεράνο Λαουτιέρη Γιάννη Μαρκογιαννάκη. 

Ο φακός του zougla.gr ήταν εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Άγιοι Τέσσερεις Μάρτυρες

Οι Άγιοι Τέσσερεις Μάρτυρες Γεώργιος , Αγγελής, Μανουήλ και Νικόλαος γεννήθηκαν και έζησαν στις Μέλαμπες Ρεθύμνου. ΄Ηταν όλοι τους έγγαμοι, ενάρετοι στο βίο και Κρυπτοχριστιανοί. Χριστιανοί δηλαδή γνήσιοι , υποκρινόμενοι ότι είχαν ασπασθεί τον Μωαμεθανισμό . Κρυπτοχριστιανούς στα χρόνια της τουρκοκρατίας εκτός από την Κρήτη συναντούμε και στην Μ.Ασία ,τον Πόντο , την Μακεδονία κ.α. Την κρυφή αυτή αλλά καλά φυλαγμένη χριστιανική τους πίστη όμως όλοι οι κρυπτοχριστιανοί ζητούσαν ευκαιρία να αποκαλύψουν σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου « Ος δ’ αν ομολογήσει με έμπροσθεν των ανθρώπων ομολογήσω κα’ γω έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς ».

Γι’ αυτό και όταν το 1821 οι Έλληνες και οι Κρήτες πήραν τα όπλα ενάντια στους Τούρκους , πήραν μέρος και οι Τέσσερεις Μάρτυρες «πολεμήσαντες γενναία υπερ πίστεως και πατρίδος ».Το 1824 ως γνωστόν κατεστάλη η επανάσταση στην Κρήτη . Τότε και οι Τούρκοι συνέλαβαν τους Αγίους 4 Μάρτυρες και τους οδήγησαν στον Μεχμέτ , Τούρκο Πασά του Ρεθύμνου, ο οποίος προσπάθησε με υποσχέσεις να τους πείσει να επιστρέψουν στον Μωαμεθανισμό.

Η απάντηση όμως των Αγίων ήταν γενναία και σταθερή «Εμείς χριστιανοί γεννηθήκαμε και χριστιανοί θα αποθάνομε ». Η φρικτή φυλακή και τα βασανιστήρια μέχρι την τελική καταδίκη τους στον δι’αποκεφαλισμού θάνατον ήταν η συνέχεια.

Στη θέση Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου στις 28 Οκτωβρίου 1824 οι Θείοι Μάρτυρες «το αίμα αυτών εθελουσίως δια την του Κυρίου πίστιν εξέχεαν ».

Τα ιερά τους λείψανα χριστιανοί ενταφίασαν πλάι στον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου στα Περβόλια του Ρεθύμνου . Σήμερα ιερά λείψανα τους ευρίσκονται στην Ι.Μ Αρκαδίου, το Ρέθυμνο, τις Μέλαμπες , Αθήνα κ. α.

(Πηγή: melabes.gr)

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης