Ο άνθρωπος πίσω από τον μύθο: Νέο ντοκιμαντέρ για τον Miles Davis

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019, 12:17
Ο άνθρωπος πίσω από τον μύθο: Νέο ντοκιμαντέρ για τον Miles Davis
Ο δημιουργός ντοκιμαντέρ Στάνλεϊ Νέλσον (Stanley Nelson) επέστρεψε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς με ένα πορτρέτο για τη ζωή του Μάιλς Ντέιβις.

Στο ντοκιμαντέρ «Miles Davis: Birth of the Cool» ο Στάνλεϊ Νέλσον τιμά έναν μουσικό η σταδιοδρομία του οποίου δεν ήταν μόνο σπουδαία, αλλά συνεχώς μεταλλασσόταν.

Στην ταινία περιλαμβάνονται στιγμιότυπα που δεν έχουν προβληθεί ποτέ μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένων σκηνών από τις ηχογραφήσεις του μουσικού και νέων συνεντεύξεων με όσους ενέπνευσε ο Μάιλς Ντέιβις.

Ο Μάιλς Ντέιβις είναι μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της τζαζ, αλλά πολύ λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του.

Η ταινία προβάλλει «τον τρόπο που μεγάλωσε, τη μεθοδολογία του, τις σχέσεις του και τους δαίμονες του ώστε αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τον άνθρωπο που επαναπροσδιόρισε το αυθεντικό αμερικανικό μουσικό είδος, την τζαζ και έχει επηρεάσει γενιές μουσικών της rock, funk και hip-hop» ανέφερε σε δήλωσή του ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Νέλσον.

«Ο Μάιλς ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος - στη ζωή, στον έρωτα, στη μουσική - ένας μοναδικός καλλιτέχνης που ποτέ δεν κοίταξε πίσω και άλλαξε ό, τι νομίζαμε ότι γνωρίζαμε για την τζαζ, τη μουσική, τη ζωή, αρκετές φορές στην καριέρα του» πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ντοκιμαντέρ στα χρόνια που ο τρομπετίστας πέρασε στο Παρίσι. Δεν ήταν ακόμη σταρ ωστόσο αγκαλιάστηκε από τη διανόηση και άρχισε μία ερωτική σχέση με την ηθοποιό/τραγουδίστρια Ζιλιέτ Γκρεκό, η οποία θυμάται πως ο Ντέιβις συνάντησε τον Πικάσο, τον Σαρτρ και άλλους. «Τον αντιμετώπιζαν ως ίσο» στη Γαλλία, αναφέρει δίνοντάς του τη νέα προοπτική του πώς Αφροαμερικανοί και λευκοί μπορούν να είναι μαζί όταν παίρνουν αποστάσεις από τη δηλητηριώδη κληρονομιά της αμερικανικής δουλείας. Όταν επέστρεψε στην Αμερική, η απογοήτευση ήταν μεγάλη και τον οδηγεί στον εθισμό στην ηρωίνη.

Το ντοκιμαντέρ που επιδιώκει να δείξει τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς στις 27 Ιανουαρίου.

Δείτε το βίντεο:
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019, 12:17