Χρήστος Θηβαίος και String Demons «Βόλτα στα Εξάρχεια»

Μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση, αφιερωμένη στα Εξάρχεια, θα παρουσιάσει ο Χρήστος Θηβαίος στη μουσική σκηνή Σφίγγα από το Σάββατο 12 Ιανουαρίου. Μαζί του οι ανατρεπτικοί String Demons, το ντουέτο αιρετικών εγχόρδων που ξεχώρισε με τις πρωτότυπες διασκευές του σε κλασικά τραγούδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κακόφημα, δημιουργικά, συκοφαντημένα, ιδιαίτερα, καλλιτεχνικά, παραμελημένα. Κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που έχουν συνοδεύσει τα Εξάρχεια. Του χθες και του σήμερα. Την πιο εναλλακτική γειτονιά της Αθήνας. Τη γειτονιά που συνδέθηκε με μερικές από τις πιο σημαντικές μορφές του νεότερου πολιτισμού μας: Νικόλα Άσιμο, Παύλο Σιδηρόπουλο, Αρλέτα, Κατερίνα Γώγου.

«Ρε μπαγάσα, εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά,
οι φίλες μου είναι σύρματα τεντωμένα.
Είμαστε έμποροι ονείρων… Γι’ αυτό άντε και καλή τύχη μάγκες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτύπωμα τους στο παρόν αναζητά ο Χρήστος Θηβαίος, σε μια «Βόλτα στα Εξάρχεια», τη γειτονιά που αγαπά και κατοικεί από μικρός. Βόλτα στους μύθους και στα τραγούδια που φέρνουν το άρωμα των Εξαρχείων, βόλτα που δεν θα μπορούσε παρά να καταλήγει στη μουσική σκηνή Σφίγγα, όπου από το Σάββατο 12 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο ως τις 9 Φεβρουαρίου, θα φιλοξενεί τη μουσική παράσταση του Χρήστου Θηβαίου, «Βόλτα στα Εξάρχεια».

Μαζί του οι String Demons, το ντουέτο των αιρετικών εγχόρδων, που ξεχώρισε με τις αναιδείς και πρωτότυπες διασκευές του σε τραγούδια κλασικής, rock, δημοτικής και pop μουσικής. Ο Κωνσταντίνος και η Λυδία Μπουντούνη θα ακολουθήσουν τον Χρήστο Θηβαίο στη διαδρομή του, ηλεκτρίζοντας με τον ήχο τους την βόλτα στα Εξάρχεια.

Στο δεύτερο μέρος των παραστάσεων, ο Χρήστος Θηβαίος, τραγουδά όσα έχει και έχουμε αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια: Άμλετ της Σελήνης, Ας Χαθείς, Αγάπη, Δεν Είμαι Άλλος, Ημερολόγιο, Παλιός Στρατιώτης, Μικρή Πατρίδα, Βροχή μου, Γυναίκα, Ποια Θάλασσα, Ημερολόγιο και τόσα άλλα που αποτελούν μια σπουδαία μουσική προίκα.

Μαζί τους ο Μάξιμος Δράκος στο πιάνο και ο Καλλίστρατος Δρακόπουλος στα τύμπανα.

Σχεδιασμός Ήχου: Γιώργος Κορρές
Παραγωγή: Cricos
Μουσική Σκηνή «Σφίγγα»

Σάββατο 22:30

12 Ιανουαρίου 2019 – 9 Φεβρουαρίου 2019

Εισιτήρια

Τιμή εισόδου στο μπαρ: 12€ με μπίρα ή κρασί

«Η διαθήκη της Μαρίας» του Colm Toibin

Διάρκεια: 90′

“Θυμάμαι τα πάντα. Η μνήμη καταλαμβάνει μέσα στο σώμα μου τόσο χώρο, όσο καταλαμβάνουν το αίμα και τα κόκκαλα”. Αυτά είναι τα λόγια της Μαρίας. Μιας μητέρας που της άρπαξαν τον γιο της και που τον έχασε για πάντα. Ο μονόλογος του Colm Toibin “Η Διαθήκη της Μαρίας” θα μπορούσε να έχει και σαν τίτλο “το κατά Μαρία ευαγγέλιο”, μια και ποτέ δεν ακούστηκε ο λόγος της και η δική της πραγματική μαρτυρία. Η Μαρία, εξόριστη στην Έφεσο, γερασμένη και καταπονημένη και πάντα σε κίνδυνο, αφηγείται, με τον δικό της βιωματικό τρόπο, τη ζωή της και τη ζωή του γιου της. Για κείνη το μόνο που έχει σημασία είναι ότι το παιδί της σκοτώθηκε με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο, για έναν απροσδιόριστο για την ίδια σκοπό, σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και ιστορικών ανακατατάξεων.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Κατερίνα Βαλαβανίδη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελική Αθανασιάδου, Λήδα Σπερελάκη
Μουσική:Παύλος Κατσιβέλης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Επιμέλεια Κίνησης και Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Καρανικόλας

Ερμηνεύει η Ασπασία Κράλλη.

Χορός:

Γιώργος Ημέρης
Αντώνης Καραστεργίου
Γιάννης Ντάσιος
Νάνσυ Ρηγοπούλου
Χριστίνα Σκλαβάκη
Από Μηχανής Θέατρο
Σάββατο 17:00
Κυριακή 17:00
Εισιτήρια
Κανονικό: 13€
Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ/Άνω των 65: 10€
Aτέλεια: 5€



«Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου εκ νέου στο Θέατρο Φούρνος

Η «Ισμήνη», ο ποιητικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου είναι μέρος της συλλογής “Τέταρτη Διάσταση” (1956-1972). Δικαίως τα κείμενα αυτά θεωρούνται από τα σημαντικότερα του ποιητή. Η “Ισμήνη” είναι ένα συγκλονιστικό σχόλιο του συγγραφέα πάνω στην “Αντιγόνη”, μέσα από τη ματιά της επιζώσης αδελφής της τραγικής ηρωίδας. Ανατρεπτικό κι “αιρετικό” κείμενο, μας δείχνει την “άλλη όψη” των πραγμάτων, παρουσιάζοντας μιαν άλλη αλήθεια και μιαν άλλη διάσταση του γνωστού μύθου.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης
Σκηνικός χώρος, κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος
Μουσική σύνθεση: Πλάτων Ανδριτσάκης
Κινησιολογική επιμέλεια: Έφη Καρακώστα.
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος.
Βοηθός σκηνοθέτη: Σταυρούλα Πετρέλλη
Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρρού,
Ειδικό μακιγιάζ: Κατερίνα Πεφτίτση.
Παραγωγή:Motivating Mind’s Nobleness

Στον ρόλο της Ισμήνης, η Μαριάνθη Σοντάκη. Δίπλα της, στον ρόλο του νεαρού αξιωματικού, αποδέκτη του ποιητικού παραληρήματος της ηρωίδας, ο νέος ηθοποιός, Στράτος Χατζηηλίας. Βιολοντσέλο παίζει «ζωντανά» στην παράσταση η Καίτη Πάντζαρη.

Θέατρο Φούρνος

Σάββατο 21:00
Κυριακή 21:00

12 Ιανουαρίου 2019 – 10 Μαρτίου 2019

Εισιτήρια
Κανονικό 12€
Μειωμένο 10€
Ατέλειες 5€



Ross Daly – Kέλυ Θωμά duet Lunar

Την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Ιανουαρίου το «Θέατρο Ροές» υποδέχεται τον Ross Daly και την Κέλλυ Θωμά για να μας μεταφέρουν σε ένα μαγικό μουσικό κόσμο μέσα από τις συνθέσεις τους, που είναι επηρεασμένες από διάφορες παραδόσεις που έχουν κατά καιρούς μελετήσει. Κεντρική θέση στο μουσικό τους κόσμο έχει η λύρα, ένα όργανο που συναντιέται σε πολλές μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και βέβαια στην Κρήτη όπου ζούνε εδώ και πολλά χρόνια. Ο ιδιαίτερος ήχος τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με κανένα συγκεκριμένο ιδίωμα, αλλά αποτελεί ένα κράμα από διαχρονικές και αρχαίες παραδόσεις μέσα από ένα νέο, δημιουργικό πρίσμα.

Ross Daly: λύρα, τάρχου, ραμπάμπ, σάζι
Κέλυ Θωμά: λύρα

Θέατρο Ροές

11 Ιανουαρίου 2019 Παρασκευή 21:00
12 Ιανουαρίου 2019 Σάββατο 21:00

11 Ιανουαρίου 2019 – 12 Ιανουαρίου 2019

Εισιτήρια

Ταμείο: 12€ κανονικό, 10€ φοιτητικό / ανέργων
Προπώληση: 10€ κανονικό, 8€ φοιτητικό /ανέργων

Κρατήσεις τηλεφωνικά: καθημερινά 7-9 στο 210-3474312



«Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ, ένα κείμενο που ανεβαίνει σπάνια στο θέατρο, υπηρέτησε για τον Μπρεχτ μια άσκηση διάρρηξης των ορίων προς το αδύνατο, το ουτοπικό. Πρόκειται για ένα έργο που εξασφαλίζει τη θέση του στο πεδίο του σύγχρονου πειραματισμού για τη θεατρική εμπειρία σε κάθε της έκφανση, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ελένη Βαροπούλου που υπογράφει τη μετάφραση. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σίμος Κακάλας πιστός στην ανήσυχη ιδιοσυγκρασία του, απαντά στην πρόκληση του μπρεχτικού κειμένου με μια παράσταση που αποδεικνύει ότι οι καινοτόμες ιδέες του Γερμανού δραματουργού παραμένουν αφετηρία προς γόνιμες αναζητήσεις, ενώ την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Αγγελάκας στην πρώτη του συνεργασία με τον Σίμο Κακάλα και το Εθνικό Θέατρο.

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραψε το έργο μεταξύ 1926 και 1931 αφήνοντάς το ημιτελές, αποσπασματικό, ανοιχτό. Περιλαμβάνει σκηνές, σημειώσεις, χορικά, λυρικά κομμάτια και κείμενα φιλοσοφικού περιεχομένου.

Συντελεστές:

Μετάφραση – Διασκευή: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Σκηνικά – Κοστούμια: Kenny MacLellan
Μουσική: Γιάννης Αγγελάκας
Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής
Επιμέλεια Ήχου: Coti Κ.
Βοηθός Σκηνοθέτης: Δημήτρης Καλακίδης
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Φωτογράφος παράστασης: Κάρολ Τζάρεκ

Διανομή:

Μιχάλης Βαλάσογλου, Νίκος Γιαλελής, Σίμος Κακάλας, Χαρά Κότσαλη, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Μάνος Πετράκης, Φελίς Τόπη

Εθνικό Θέατρο – Θέατρο Rex – Σκ. Παξινού

Τετάρτη 21:00
Πέμπτη 21:00
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 20:00

1 Δεκεμβρίου 2018 – 20 Ιανουαρίου 2019

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 13€, 10€ νεανικό φοιτητικό και 5€ για ανέργους



«Once» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Κείμενο: Έντα Ουόλς Μουσική – Στίχοι: Γκλεν Χάνσαρντ, Μαρκέτα Ιργκλόβα

Βασισμένο στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζων Κάρνεϋ

Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ Once, ο απόλυτος θρίαμβος του Μπρόντγουεϊ, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια μεγάλη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το Once, σε κείμενο του Έντα Ουόλς, μουσική και στίχους των Γκλεν Χάνσαρντ και Μαρκέτας Ιργκλόβα, βασίζεται στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζων Κάρνεϋ. Μια σύγχρονη ιστορία αγάπης ζωντανεύει επί σκηνής μέσα από υπέροχα τραγούδια, όπως το βραβευμένο με Όσκαρ “Falling Slowly”, και με ένα εξαιρετικό καστ ταλαντούχων ηθοποιών-μουσικών-τραγουδιστών της νέας γενιάς. Ένας ύμνος για την πίστη στα όνειρα και τη δύναμη της μουσικής. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ακύλλας Καραζήσης.

Υπόθεση:

Ένας πλανόδιος μουσικός στο Δουβλίνο είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τα όνειρά του, όταν μια νεαρή Τσέχα μουσικός, μετανάστρια στο Δουβλίνο, δείχνει ξαφνικό ενδιαφέρον για τα εμμονικά ερωτικά του τραγούδια. Καθώς η ερωτική έλξη μεγαλώνει μεταξύ τους, η μουσική έμπνευση του καλλιτέχνη φτάνει στο απόγειό της… Όμως, η ασυνήθιστη σχέση τους αποδεικνύεται πιο βαθιά και πιο σύνθετη από ένα καθημερινό ειδύλλιο. Πρόκειται για μια συγκινητική, μοναδική ιστορία για την πίστη που πρέπει να έχουμε στα όνειρά μας, αλλά και για τη δύναμη της μουσικής που μας συνδέει όλους!

Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Μουσική διδασκαλία: Αχιλλέας Γουάστωρ
Μετάφραση: Δημήτρης Δημόπουλος
Χορογραφία: Αμάλια Μπένετ
Σκηνικό: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος

Ερμηνεύουν: Ίλια Αλγκάερ, Ταξιάρχης Βασιλάκος, Νίκος Γιανναράκης, Άρης Καλλέργης, Νεφέλη Μαρκάκη, Τάσος Μισυρλής, Μαρία Νίκα, Άλκης Παναγιωτίδης, Μαρίνα Σάττι, Γιώργος Τζαβάρας, Ιωάννα Φόρτη, Αποστόλης Ψυχράμης.

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

11 Ιανουαρίου 2019 Παρασκευή 20:30
12 Ιανουαρίου 2019 Σάββατο 20:30
13 Ιανουαρίου 2019 Κυριακή 20:30
16 Ιανουαρίου 2019 Τετάρτη 20:30
17 Ιανουαρίου 2019 Πέμπτη 20:30
18 Ιανουαρίου 2019 Παρασκευή 20:30
19 Ιανουαρίου 2019 Σάββατο 20:30
20 Ιανουαρίου 2019 Κυριακή 20:30

20 Δεκεμβρίου 2018 – 20 Ιανουαρίου 2019

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 18€, 25€

Φοιτητικό, παιδικό: 15€



«Peter Panic» των Jonathan Sayer, Henry Shields & Henry Lewis

Σε σκηνοθεσία του Μάρκου Σεφερλή.

Το έργο των Henry Lewis, Jonathan Sayer και Henry Shields με τον πρωτότυπο τίτλο “Peter Pan Goes Wrong” ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας στο Λονδίνο (2016 Laurence Olivier Award) και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από ειδικούς και κοινό.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Μάρκος Σεφερλής
Συγγραφείς: Henry Lewis – Jonathan Sayer – Henry Shields
Διασκευή – Στίχοι Τραγουδιών: Μάρκος Σεφερλής, Στέλιος Παπαδόπουλος

Παίζουν:

Μάρκος Σεφερλής, Γιάννης Καπετάνιος, Αρετή Ζαχαριάδου, Βασιλική Αγγελή κ.ά.

Διάρκεια: 180 λεπτά (με διάλειμμα)

Θέατρο Περοκέ

Τετάρτη 19:30
Πέμπτη 19:30
Παρασκευή 21:30
Σάββατο 17:00
Σάββατο 21:30
Κυριακή 15:00

Εισιτήρια

Διακεκριμένη ζώνη 25€, Α’ ζώνη: 22€, Β’ Ζώνη: 18€, Γ’ Ζώνη: 15€
Εξώστης – Α’ Ζώνη: 18€ και Β’ Ζώνη 12€ (Εξώστης)
Ανέργων: 10€
Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης