Δύο διακεκριμένοι παραγωγοί τηλεοπτικών σειρών και ταινιών κατηγορούν το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (BFI) ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τον συστημικό ρατσισμό.

Ο Πακιστανός Φαϊσάλ Κουράισι, παραγωγός της επιτυχημένης ταινίας Four Lions, είπε ότι αν και το BFI έχει παραδεχτεί τον ρατσισμό, έκανε περιορισμένα βήματα για να τον αντιμετωπίσει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντί για πραγματικές λύσεις, όπως την εξασφάλιση προϋπολογισμού για έγχρωμους δημιουργούς, το BFI δαπάνησε μεγάλα χρηματικά ποσά για την εκπαίδευση κατά του ρατσισμού, μέτρο αμφίβολης αποτελεσματικότητας, όπως το χαρακτήρισε.

Τα σχόλιά του, τα οποία δημοσιεύθηκαν πρώτη φορά από τον ιστότοπο Deadline προκάλεσαν συζητήσεις για το αν ο οργανισμός αποτυγχάνει να υποστηρίξει ταλέντα από διαφορετικές κοινότητες.

Ο Τζόντε Ρίτσαρντσον βραβευμένος μαύρος σκηνοθέτης, είπε ότι πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξουν σκληρότερες συνέπειες για οργανισμούς που παραδέχτηκαν τον ρατσισμό και ότι μόνο με αλλαγή στην κορυφή θα αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους ζητήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πρόβλημα με κάθε οργανισμό που είναι συστηματικά ρατσιστικός είναι ότι δεν υπάρχει γρήγορη ή εύκολη λύση» είπε, ενώ αναγνώρισε ότι υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις τον περασμένο χρόνο.

 Ανέφερε ακόμη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επιδιώξει να μιμηθεί την ακμάζουσα σκηνή του μαύρου Χόλιγουντ στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας ταλέντα από διαφορετικές κοινότητες πιο έντονα, αντί να προωθεί απλώς την περιστασιακή επιτυχία.

Ο Μπεν Ρόμπερτς, διευθύνων σύμβουλός του BFI από το 2020, είπε ότι ως δημόσιος χρηματοδότης το BFI είπε ότι πέρυσι, έπειτα από δεσμεύσεις που διατυπώθηκαν το 2020, ο οργανισμός άρχισε να αναπτύσσει αντιρατσιστική πρακτική και συνέχισε την προσπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Ήταν προκλητική αποστολή, αλλά οικοδομεί αντίληψη για τις ανισότητες και τους φραγμούς στις διαδικασίες μας, ανέφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης