Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, παρατηρείται αύξηση στη συχνότητα των λοιμώξεων που εμφανίζονται συχνά σε επίπεδο κοινότητας, όπως είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού, εξαιτίας στελεχών που είναι ανθεκτικά στα κοινά αντιβιοτικά.
Οι επιστήμονες μέσα στα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρήσει μια αύξηση στον βαθμό των βακτηρίων, μεταξύ των οποίων είναι και διάφοροι τύποι της Ε. coli, τα οποία αντιστέκονται στη δράση των αντιβιοτικών που συνταγογραφούνται ευρέως από τους ειδικούς. Βρέθηκε, όμως, ότι πολλά από τα βακτήρια που προσβάλλουν το ουροποιητικό σύστημα είναι ευάλωτα σε ένα παλιότερο και χαμηλού κόστους αντιβιοτικό, τη νιτροφουραντοΐνη.
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος συνιστούν τον δεύτερο πιο συχνό τύπο λοιμώξεων και εκτιμάται ότι είναι ο λόγος 8,2 εκατομμυρίων ιατρικών επισκέψεων στις ΗΠΑ μέσα σε έναν χρόνο.
Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με λοιμώξεις που καταγράφηκαν από το 2006 έως το 2011 και οφείλονταν σε βακτήρια του ευρέως φάσματος της β-λακταμάσης. Αυτός ο τύπος βακτηρίων είναι ανθεκτικός στα περισσότερα αντιβιοτικά που ανήκουν στις οικογένειες της πενικιλίνης και των κεφαλοσπορινών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συχνότητα των λοιμώξεων που προκαλούνται από αυτά να αυξάνεται ιδιαίτερα σε επίπεδο κοινότητας, όπου χρησιμοποιείται αντιβιοτική αγωγή από το στόμα.
Η αύξηση αυτή είχε αντίκτυπο και στην αύξηση των λοιμώξεων που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών υγείας και κατ’ επέκταση και στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Κατά συνέπεια, η Εscherichia coli αποτελεί πλέον έναν κυρίαρχο παθογόνο μικροοργανισμό.
Η αναγνώριση των στελεχών που είναι ανθεκτικά στα κοινά αντιβιοτικά είναι απαραίτητη για την παροχή καλύτερης και πιο αποτελεσματικής φροντίδας. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντίσταση στις αντιβιοτικές θεραπείες συνολικά έχει σταθερά αυξητική τάση, εξαιτίας της κατάχρησης που γίνεται τόσο στους ανθρώπους όσο και στα εκτρεφόμενα ζώα. Κατά συνέπεια, αντιβιοτικά που στο παρελθόν ήταν πολύ αποτελεσματικά ενδέχεται σήμερα να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν μια απλή λοίμωξη. Είναι υψίστης σημασίας, λοιπόν, ο αυστηρότερος έλεγχος της μη απαραίτητης χρήσης αντιβιοτικών σε επίπεδο κοινότητας, στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και στη γεωργία.
Παράλληλα, οι επιστήμονες πρέπει να καθορίσουν τον λόγο ανάπτυξης της αντίστασης των βακτηρίων αυτών σε κάποια αντιβιοτικά, έτσι ώστε να αναπτύξουν νέα που θα μπορούν να καταπολεμήσουν τις σοβαρές και ενίοτε θανατηφόρες λοιμώξεις.
Πηγή: medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

