Πολλοί ιατροί συστήνουν την αποχή από τη σεξουαλική επαφή μέχρι  να σταματήσει η αιμορραγία ενώ κάποιοι συμβουλεύουν τις γυναίκες να περιμένουν μέχρι και την επόμενη εμμηνορρυσία ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης. Εάν η διακοπή κύησης έλαβε χώρα σε προχωρημένη κύηση ή εάν παρουσιάστηκαν  επιπλοκές, το διάστημα της σεξουαλικής αποχής θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο.

Μετά από μια διακοπή κύησης η ωορρηξία θα συμβεί στις δυο εβδομάδες. Επειδή μάλιστα οι κύκλοι των γυναικών διαφέρουν εκείνες που έχουν μικρότερο κύκλο ενδέχεται να έχουν ωορρηξία νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ξανά πριν της έρθει η επόμενη περίοδος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει το χρόνο της ωορρηξίας είναι η διάρκεια της εγκυμοσύνης  πριν από τη διακοπή. Εάν η κύηση ήταν προχωρημένη η ωορρηξία της γυναίκας μπορεί να καθυστερήσει για αρκετές εβδομάδες μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία των ορμονών. 

Εάν μια γυναίκα δεν επιθυμεί να συλλάβει θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μια μέθοδο αντισύλληψης αμέσως μετά τον τερματισμό της εγκυμοσύνης. Επίσης εάν μια γυναίκα έχει θετικό τεστ εγκυμοσύνης μετά τη διακοπή κύησης θα πρέπει να επισκεφτεί τον ιατρό της ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για νέα εγκυμοσύνη ή αυξημένα επίπεδα ορμονών που οφείλονται στην προηγούμενη κύηση. 

Στην περίπτωση που μια γυναίκα είναι έτοιμη να μείνει έγκυος ξανά, σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει τη σύλληψη εκτός κι εάν ο ιατρός της της συστήσει να περιμένει. Κάποιοι ιατροί προτείνουν στις  γυναίκες να περιμένουν μέχρι να τελειώσει η πρώτη εμμηνορρυσία ώστε να είναι εύκολος ο υπολογισμός της ημερομηνίας τοκετού για την επόμενη εγκυμοσύνη. Παράλληλα εάν η διακοπή έγινε για ιατρικούς λογούς ενδέχεται να χρειάζεται ένας πλήρης ιατρικός έλεγχος πριν την απόπειρα για νέα σύλληψη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προαναφέρθηκε εάν διεξαχθεί τεστ κύησης σύντομα μετά από μια διακοπή κύησης είναι πιθανό να δώσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα περιέχει σημαντικά υψηλά επίπεδα ανθρώπινης χωριακής γοναδοτροπίνης. Αν και τα επίπεδα της πέφτουν γρήγορα μετά τη διακοπή κύησης είναι πιθανό να χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να φτάσουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Συνήθως τα τεστ του εμπορίου δίνουν ακριβές αποτέλεσμα στις 3 εβδομάδες μετά τη διακοπή. Εάν μετά από 3 εβδομάδες το τεστ είναι θετικό είναι ενδεικτικό μιας νέας εγκυμοσύνης και η γυναίκα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον ιατρό της  ο οποίος θα κάνει εξέταση αίματος ή υπερηχογράφημα. 

Σε κάθε περίπτωση εάν  μια γυναίκα έχει απορίες σχετικά με το αν και πότε μπορεί να συλλάβει μετά από μια διακοπή κύησης είναι απαραίτητο να επικοινωνήσει με τον ιατρό της. 

Πηγή: andrologia.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης