Ένας από τους «διαδόχους» του Πελέ στις αρκετές δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από τότε που «μεσουρανούσε» στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, ο Βραζιλιάνος «βασιλιάς», είναι και ο Νεϊμάρ.

Ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν, απέχει μόλις δύο γκολ από το ρεκόρ του Πελέ στην εθνική Βραζιλίας, αλλά για να γίνει ο άξιος διάδοχός του στο Μουντιάλ του Κατάρ, θα πρέπει να οδηγήσει την Βραζιλία στον έκτο τίτλο της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, μια προσπάθεια που θα αρχίσει αύριο (24/11, 21:00) με αντίπαλο την Σερβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευρισκόμενος σε πολύ καλή κατάσταση, με 11 γκολ και 9 ασίστ σε 14 αγώνες της Ligue 1, ο Νεϊμάρ, δείχνει έτοιμος για την μεγάλη πρόκληση: «Αισθάνομαι καλά σωματικά, είμαι χαρούμενος, περνάω πολύ καλά στον σύλλογο μου, οπότε νιώθω καλά προετοιμασμένος».

Στα 30 του, ο Νεϊμάρ είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της «σελεσάο», που μετρά πέντε τρόπαια Παγκοσμίου Κυπέλλου (1958, 1962, 1970, 1994 και 2002). Στην χώρα του Πελέ, οι ποδοσφαιρόφιλοι ελπίζουν ότι αυτήν την φορά, η Βραζιλία θα κατακτήσει επιτέλους το «hexacampeonato» (σ.σ. το έκτο της τρόπαιο) μετά από είκοσι χρόνια «ανομβρίας», με επικεφαλής τον Νεϊμάρ, ο οποίος έχει στην κατοχή του, μόνο ένα Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2013 και ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το 2016.

Και πέραν πάσης αμφιβολίας, ενδεχόμενη κατάκτηση του Μουντιάλ στο Κατάρ, θα ήταν ένας τρόπος για να «κλείσει η πληγή» που άνοιξε μετά την ταπείνωση που υπέστη η εθνική Βραζιλίας, στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, εντός έδρας, απέναντι στην Γερμανία (συντριβή με 7-1), με τον τραυματία Νεϊμάρ να «δηλώνει απών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν τα καταφέρει η «σελεσάο», είναι πολύ πιθανό ο Νεϊμάρ να μπορέσει να ισοφαρίσει το ρεκόρ των γκολ του 82χρονου Πελέ. Ο «Νέι» έχει σημειώσει 75 γκολ, μόλις δύο λιγότερα από τα 77 γκολ του «θρύλου», ο οποίος κατέκτησε τρεις φορές το παγκόσμιο κύπελλο.

«Με τον Νεϊμάρ σε καλή κατάσταση, έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, γιατί είναι ένας παίκτης που κάνει πραγματικά την διαφορά στο γήπεδο», δήλωσε πρόσφατα ο Βραζιλιάνος και για πολλούς ο κορυφαίος δεξιός οπισθοφύλακας όλων των εποχών, Καφού.

Εκτός γηπέδου, πάντως, ο Νεϊμάρ δεν απολαμβάνει πλήρους αποδοχής στην Βραζιλία, δεδομένου ότι πήρε θέση κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές υπέρ του απερχόμενου ακροδεξιού, Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος τελικά ηττήθηκε και στον οποίο είχε υποσχεθεί να αφιερώσει το πρώτο του γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Δεν είναι στο χέρι του να σηκώσει όλο το βάρος μόνος του», τονίζει ο Μαρκίνιος και προσθέτει: «Ωστόσο, η πίεση είναι αναπόφευκτη. Πάντα έτσι ήταν από τότε που εντάχθηκε στην εθνική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τι μπορεί να κάνει, να δούμε ποιος είναι, να δούμε τι μπορεί να μας φέρει και τι κάνει με την Παρί Σεν Ζερμέν. Άρα είναι φυσιολογικό. Όμως, ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης