Για όλους και για όλα μίλησε ο Απόστολος Τερζής στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ Άρη. Ο 52χρονος προπονητής αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει για το σύλλογο η εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου, στην συνεργασία του με τον Θοδωρή Καρυπίδη αλλά και στο ενδεχόμενο παρουσίας του στον πάγκο την νέα σεζόν ενώ δε δίστασε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε κάποιους παίκτες της ομάδας.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Τερζής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Για το παιχνίδι με τον Βόλο (Κυριακή 23/4, 17:30 – Πανθεσσαλικό), για την 5η αγωνιστική των Play Off του πρωταθλήματος της Super League:

«Μιλήσαμε με τα παιδιά στα αποδυτήρια. Από τα έξι παιχνίδια που απομένουν, είναι το πιο σημαντικό. Πρέπει να καταλάβουν όλοι την κρισιμότητα και το τι σημαίνει για τη χρονιά μας. Κι επειδή εγώ είμαι καιρό εδώ, έχουμε μιλήσει για τον Βόλο. Τα προηγούμενα χρόνια δεν θεωρούσαμε ότι είναι κάποιος αντίπαλός μας. Φέτος όμως, όπως έγιναν τα πράγματα και για μας, αλλά και γι’ αυτούς, που είναι η καλύτερη χρονιά τους, αυτή τη στιγμή είναι οι αντίπαλοί μας για τη θέση που οδηγεί στην Ευρώπη. Είπαμε να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι και να κάνουμε καλή προπόνηση γιατί στην ουσία αυτό το παιχνίδι αν καταφέρουμε να το πάρουμε, πάμε στους τέσσερις βαθμούς τη διαφορά. Έχουμε κάνει αυτή την κουβέντα, τον έχουν καταλάβει όλα τα παιδιά και προσπαθούμε να ετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για το παιχνίδι. Το πιο σημαντικό για να είναι έτοιμη η ομάδα είναι το μυαλό. Γιατί αν δούμε τους δύο αντιπάλους, εμάς και το Βόλο, σίγουρα είμαστε καλύτερη ομάδα. Το θέμα είναι να ετοιμαστεί το μυαλό των παικτών μας. Να είναι συγκεντρωμένοι και να ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει, τι θέλουμε σαν ομάδα, αλλά και τι κάνει ο αντίπαλος».

-Για τις μεταπτώσεις στην απόδοση του Άρη κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από την αρχή κάτι δεν πήγε καλά, από το καλοκαίρι. Και στην πορεία προκύπτουν προβλήματα τα οποία τα συναντάς κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Όταν δεν πας για να τρέξεις, αλλά να φρεσκάρεις για την αρχή της σεζόν, είσαι φρέσκος μόνο για τα πρώτα παιχνίδια. Στη διάρκεια όμως αυτό βγαίνει. Προσπαθείς να βελτιώσεις κάποια πράγματα, αλλά δεν μπορείς να το πας εκεί που θα ήταν στο ξεκίνημα της χρονιάς. Έτσι υπάρχουν στιγμές που η ομάδα πηγαίνει δυνατά και μετά “σβήνει” ή είναι “σβηστή” και μετά ανεβάζει στροφές. Στο ματς με τον Παναθηναϊκό, το δεύτερο ημίχρονό μας ήταν το χειρότερο μέσα στη σεζόν. Στο πρώτο πήγαμε καλά, αλλά στο δεύτερο “σβήσαμε”. Στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν “σβηστοί” και στο δεύτερο πήραμε μπρος. Όλοι θέλουμε τη σταθερότητα. Είναι, όμως, κάποια πράγματα τα οποία τα βρίσκουμε μπροστά μας».

-Για την πορεία της ομάδας και τη σύγκριση με τους αρχικούς στόχους:

«Το συζητήσαμε με τον κ. Ρόμπερτ Παλίκουτσα (σ.σ. τεχνικός διευθυντής) και μετά με τα παιδιά, πριν ξεκινήσουν τα Play Off. Θα σας πω γι’ αυτά τα τέσσερα ματς που έχουμε παίξει. Με τον ΠΑΟΚ, η ομάδα ήταν εξαιρετική στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο χάνουμε από δύο σφυρίγματα που… δεν υπάρχουν. Αυτή είναι η άποψή μου. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να έκανε τρεις αλλαγές στο ημίχρονο και να μπήκε πιο δυνατά, αλλά μέχρι το 65’ που έδωσαν το πέναλτι, εμείς φάση δε δεχτήκαμε. Μπορεί να πήραν μέτρα, αλλά δεν μας προβλημάτισαν. Εκείνο το παιχνίδι, σαν αποτέλεσμα ήταν πλασματικό. Στο ματς μετά με τον Ολυμπιακό κάναμε κακό πρώτο ημίχρονο και καλό δεύτερο. Με τον Παναθηναϊκό, δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε χειρότερα στο δεύτερο ημίχρονο. Σ’ εκείνο το παιχνίδι μπορεί κι εγώ να έκανα λάθος. Μας “χάλασε” βέβαια όλη τη δουλειά ο τραυματισμός του Ματέο Γκαρσία στο ημίχρονο. Ίσως θα έπρεπε να βάλω έναν παίκτη στη θέση του Ματέο κι όχι να αλλάξω το σχήμα. Στον αγώνα με την ΑΕΚ, νομίζω ότι η ομάδα ήταν πάρα πολύ καλή σε όλο το παιχνίδι. Μετά το 80’ δεχθήκαμε το 2-1 σε μία φάση που ήταν λάθος το μαρκάρισμα τεσσάρων παικτών. Κι αν βάλεις στην εξίσωση και κάποιες φάσεις στις οποίες δικαιούμαστε να διαμαρτυρόμαστε, στο 1-1… Η ομάδα παρά τα προβλήματά της προσπαθεί».

-Για την κριτική στο ματς με την ΑΕΚ και την αλλαγή που έκανε τον Χουάν Ιτούρμπε:

«Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημίχρονου είναι τέσσερις φάσεις που ο αντίπαλος μας βγήκε από την πλευρά του Ιτούρμπε και δημιούργησε υπεραριθμία. Ο Χουάν δεν βοήθησε. Δε νομίζω ότι θα άντεχε παραπάνω. Αν από το 46’ μέχρι το 56’ δεν μου κάνει άμυνες και μάλιστα σε μια τέτοια δύσκολη έδρα, υπάρχει πρόβλημα. Αυτό ήταν το σκεπτικό μου εκείνη τη στιγμή. Ήθελα άμυνες. Θα μου πεις γιατί έβαλες τον Μόουζες Οντουμπάτζο. Αν είχα τον Ματέο, θα έβαζα τον Ματέο. Υπήρχε και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, αλλά ήθελα άμυνες. Τα είπαμε με το Χουάν και το δέχθηκε. Είχε και κάρτα, επίσης πολύ σημαντικό».

-Για τον Αντρέ Γκρέι:

«Ο Γκρέι έπαιξε πολλά χρόνια στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Τον αποκτήσαμε με μεγάλες προσδοκίες. Τόσα χρόνια ο πρόεδρος πληρώνει για φορ και φορ δεν είχαμε. Όταν τον τσεκάραμε, θεωρήσαμε ότι είναι ο παίκτης που ψάχνουμε τόσα χρόνια. Και ήρθε και με μεγάλο συμβόλαιο και για πολλά χρόνια. Ξεκίνησε καλά. Τι παράπονο έχω εγώ; Δεν πρεσάρει, δεν πιέζει, δεν πιέζει τον εαυτό του. Δεν μπορεί πριν από δύο χρόνια να το έκανε στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και να μην μπορεί να το κάνει στην Ελλάδα».

-Για τον Βλάντιμιρ Νταρίντα:

«Ο Νταρίντα είναι καλύτερος όταν παίζουμε 4-3-3. Βασικά η θέση του, που έπαιζε και τόσο χρόνια, είναι εσωτερικός μέσος από τα δεξιά. Είναι πιο καλός γιατί έρχεται και πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Για κάποιους λόγους παίξαμε διαφορετικό σχήμα και τον βάλαμε δίπλα στον Πίτερ Ετέμπο. Έτσι, αναγκαζόταν να κάνει περισσότερη άμυνα και δεν είχε τον χρόνο να φτάσει στην επίθεση. Είναι όμως και οι συνθήκες και ο αντίπαλος. Όταν είχαμε τον Ετέμπο, τον Λούκας Ρουπ και τον Νταρίντα, εκεί ήμασταν “κλειδωμένοι” 100% και στο αμυντικό και στο επιθετικό κομμάτι. Εννοείται ότι τον μάθανε κιόλας. Στο ματς με τον ΠΑΟΚ τον μπλοκάρανε παραπάνω. Πήγαν επάνω του στοχευμένα, να τον αποσυντονίσουν. Και ο Παναθηναϊκός το ίδιο. Λογικό είναι αυτό».

-Για τις σχέσεις του με τους παίκτες

«Ακούστηκαν διάφορα τα οποία δεν θέλω να αναφέρω. Μέχρι και ότι είμαι μαλωμένος με τον Χουλιάν Κουέστα. Αν με ρωτήσετε με ποιον παίκτη είμαι πιο κοντά, θα σας πω με τον Κουέστα. Διότι είμαστε πέντε χρόνια μαζί στον Άρη. Θα σας πω και κάτι άλλο. Αν η ομάδα πετύχει ή αποτύχει ποιος θα το χρεωθεί; Εγώ. Αν θα πετύχω, θα πετύχω επειδή έκανα αυτό που πιστεύω εγώ κι όχι τι θα μου πουν οι άλλοι. Αυτό αποφάσισα. Κάποια πράγματα που ακούστηκαν είναι αστεία. Δεν έγινε τίποτα. Είναι καθαρά πώς το είδα εγώ. Καθαρά δική μου απόφαση. Να θυμίσω κάτι. Πέρσι όταν ανέλαβα την ομάδα, όταν έφυγε ο Άκης Μάντζιος, ο βασικός τερματοφύλακας ήταν ο Μάριος Σιαμπάνης. Τότε τους φώναξα και τους δύο και τους είχα μιλήσει για τους λόγους που επανέφερα τελικά τον Κουέστα. Τώρα για φέτος, ιδιαίτερα στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, έπαιξε ο Μάριος γιατί ήξερα ότι ο αντίπαλος θα πιέσει ψηλά και θα μπορούσαμε να τους χτυπήσουμε πίσω από την πλάτη με τον Αμπουμπακάρ Καμαρά. Και θέλαμε να παίξουμε με την μπάλα από πίσω. Και ο Σιαμπάνης είναι πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια. Έτσι το είδα, έτσι το έκανα. Και η ευθύνη είναι μόνο δική μου».

-Για το γεγονός ότι παραμένει στον πάγκο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά από τις προηγούμενες θητείες και εάν τον φοβίζει αυτό:

«Δεν με φοβίζει τίποτε. Αν με φόβιζε, δεν θα δεχόμουν την πρόταση του προέδρου. Εννοείται ότι δουλεύω γι’ αυτό το πράγμα. Να βγει η ομάδα στην Ευρώπη».

-Για τις σχέσεις του με τον Θόδωρο Καρυπίδη και το ενδεχόμενο παραμονής του και μετά το καλοκαίρι στην τεχνική ηγεσία του Άρη:

«Να απαντήσω αρχικά με μια ερώτηση. Αν θεωρούσε ο Καρυπίδης ότι εγώ δεν μπορούσα να κάνω κάτι, θα με έβαζε; Όχι δε θα με έβαζε. Δεν είναι χαζός να παίξει την χρονιά του. Εγώ δουλεύω, δεν κάνω τίποτε άλλο. Ούτε με νοιάζει τι λένε. Έχω μία διαφορετική σχέση με τον πρόεδρο. Είμαστε από την ίδια πόλη και γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Θέλω να σας πω ειλικρινά ότι δεν έχουμε μιλήσει για κάτι ακόμη. Και να σας πω την αλήθεια, αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να πετύχουμε τον στόχο μας, να μην πάει στράφι όλη η χρονιά, γιατί ξέρω ότι ο πρόεδρος έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια. Αυτό με νοιάζει».

-Για τους προπονητές που συνεργάστηκε στον Άρη:

«Εκείνος από τον οποίο πήρα αρκετά πράγματα, όσον αφορά το σκεπτικό που είχε, ήταν ο Πάκο Ερέρα. Ήταν λάτρης της κατοχής, όλη την εβδομάδα δούλευε σε παιχνίδια σε μικρούς χώρους, γι’ αυτό και η ομάδα τότε πήγαινε πολύ καλά στο κράτημα της μπάλας. Γιατί το κάναμε κάθε μέρα στην προπόνηση. Από τον Πάκο, έχω κρατήσει αυτό και τον τρόπο που μιλούσε στην ομάδα. Ήταν πάντα ήρεμος, ποτέ δεν εκνευριζόταν, αλλά προσπαθούσε ήρεμα να εξηγήσει τα λάθη».

-Για την ανάγκη ενίσχυσης του ελληνικού στοιχείου στην ομάδα:

«Η ομάδα πρέπει να έχει Έλληνες παίκτες, τουλάχιστον 7-8. Γιατί ξέρουνε την ελληνική πραγματικότητα και την ιδιαιτερότητα συγκεκριμένων παιχνιδιών. Δεν είναι εύκολο να βρεις καλού επιπέδου Έλληνες γιατί οι περισσότεροι είναι στην Ευρώπη ή στις άλλες ομάδες με μεγάλα συμβόλαια. Συμφωνώ, όμως, χρειάζεται το ελληνικό στοιχείο. Σε ό,τι αφορά στους νεαρούς παίκτες της ομάδας, αν τους βάλεις να παίξουν τώρα που “καίει” η μπάλα, μπορεί να τους κάνεις και ζημιά. Αν καταφέρουμε στα τελευταία 2-3 παιχνίδια να έχουμε εξασφαλίσει την Ευρώπη, θα παίξουν. Για ετοιμότητα, επειδή τα γνωρίζω καλά αυτά τα παιδιά, δεν έχει κανένας. Δουλεύουν με την πρώτη ομάδα, συμμετέχουν κανονικά. Την επόμενη σεζόν, που θα έχουν ήδη έναν χρόνο προπονήσεων με τους επαγγελματίες, σίγουρα θα είναι πολύ καλύτεροι. Ίσως κάποιοι να πρέπει να πάνε και δανεικοί για να παίξουν».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης