Στην αναποτελεσματικότητα του Παναθηναϊκού να «τελειώσει» τις μεγάλες ευκαιρίες που είχε στο πρώτο ημίχρονο και στην ατομική ποιότητα του Γιουσέφ Ελ Αραμπί, που έκρινε με μία προσωπική ενέργεια το ντέρμπι, στάθηκε ο Γιώργος Δώνης, λίγο μετά την ήττα των «πράσινων» από τον Ολυμπιακό με 1-0.

Ο προπονητής του «τριφυλλιού» στάθηκε στην αρχική τοποθέτησή του στην πολύ καλή εικόνα που κατέθεσε η ομάδα του στο γήπεδο στο πρώτο 45λεπτο, χωρίς ωστόσο, να βρει το γκολ που έψαχνε. Μίλησε ακόμη για την επικείμενη μεταγραφική ενίσχυση του Παναθηναϊκού, αποκαλύπτοντας πως «πράσινοι» έχουν δεχθεί ήδη τρεις αρνητικές απαντήσεις από παίκτες που προσέγγισαν, ενώ τόνισε πως χρειάζεται υπομονή για να «μεγαλώσει» ξανά το «τριφύλλι» μέσα από το πολύ δύσκολο πρότζεκτ που έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμισι χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έγινε ένα ωραίο παιχνίδι. Ένας αγώνας που είχε ενδιαφέρον από την αρχή έως το τέλος. Σίγουρα και για τις δύο ομάδες δεν είναι εύκολο όταν δεν υπάρχουν φίλαθλοι και είναι τόσο βουβό το γήπεδο. Η ομορφιά του ποδοσφαίρου είναι να παίζεις με τους φιλάθλους. Νομίζω ότι σε αυτό που μπορώ να σταθώ είναι ότι είχαμε ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση με την μπάλα στα πόδια, πολύ κοντά τις γραμμές μας όταν αμυνόμασταν. Σε γενικές γραμμές όχι μόνο κυκλοφορήσαμε την μπάλα, αλλά είχαμε και καλές οργανωμένες επιθέσεις όπως και στο τρανζίσιον ήμασταν καλοί. Όταν παίζεις με τέτοιους αντιπάλους που είναι σε καλύτερο επίπεδο από εσένα, πρέπει να βάζεις την μπάλα στα δίχτυα στις ευκαιρίες που θα σου βγουν. Η διαφορά μας στο δεύτερο ημίχρονο δεν ήταν τόσο στο αμυντικό κομμάτι. Δεν μπορώ να πω ότι δεχτήκαμε τρομερή πίεση από τον Ολυμπιακό όπως έκανε σε άλλα ντέρμπι ο αντίπαλος. Δεν είχαμε την ίδια ένταση για να κινηθούμε όπως έπρεπε. Και ο Ζαχίντ, και ο Δώνης, και ο Κουρμπέλης κουράστηκαν και δεν είχαν την ένταση να μεταφέρουν την μπάλα και να αντέξουν στο πρέσινγκ. Όταν θα δημιουργήσουν οι παίκτες του Ολυμπιακού μια – δυο φάσεις, είναι επικίνδυνοι οι παίκτες. Υπήρχε η φάση του Χριστοδουλόπουλου που ίσως υπήρχε φάουλ στο ξεκίνημα στον Κουρμπέλη. Έγινε και λάθος στη φάση του γκολ, θα μπορούσαν οι Χατζηγιοβάννης και Ινσούα να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση στο ξεκίνημα της φάσης. Στον τρόπο με τον οποίο εμφανιζόμαστε στα παιχνίδια, μας αδικεί η θέση μας στον βαθμολογικό πίνακα. Είμαστε ποιοτική ομάδα, παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, αλλά ένα κομμάτι που δεν το έχουμε βελτιώσει είναι η αποτελεσματικότητά μας. Δεν αφορά μόνο το σημερινό παιχνίδι. Δεν είμαστε μία ομάδα που θα μπορούσαμε να βάλουμε εύκολα την μπάλα στα δίχτυα».

-Το παιχνίδι κρίθηκε στην ατομική ποιότητα των παικτών του Ολυμπιακού; Ταιριάζει στον Παναθηναϊκό περισσότερο ένα δύσκολο παιχνίδι όπου έχει περισσότερους χώρους για να βγει στην επίθεση;

«Τα παιχνίδια κρίνονται στις λεπτομέρειες και ειδικά όταν είναι ισορροπημένα. Και πάντα η ποιότητα παίζει τον ρόλο της. Είναι διαφορετικά τα ματς όταν ο αντίπαλος παίζει με εμάς και προσπαθεί να μας κερδίσει. Σε αυτά τα ματς έχουμε δείξει ότι είμαστε ισάξιοι ή καλύτεροι. Οι υπόλοιπες ομάδες, αφαιρώντας από αυτή τη διαδικασία τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, ακόμα και με την ΑΕΚ είχαμε ένα τρομερό ποσοστό κατοχής. Οι διεισδύσεις στην περιοχή είναι πολλές, αλλά δεν είμαστε η ομάδα που στην τελική πάσα ή στο τελείωμα θα σκοράρουμε. Θεωρώ ότι αν κάποιος κάτσει και αναλύσει όλα τα ματς του Παναθηναϊκού, βγάζοντας έξω τον ΟΦΗ και τον Άρη στις πρώτες τρεις αγωνιστικές, όπου εκείνο το διάστημα κάναμε τον Άγιο Βασίλη και δίναμε γκολ, δεν μπορώ να θυμηθώ αντίπαλο που ήταν καλύτερος από εμάς. Σε κάποια παιχνίδια ήμασταν ή ισάξιοι ή καλύτεροι. Ευθύνεται η αναποτελεσματικότητά μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Από τη στιγμή που δέχεστε το γκολ, θεωρείτε ότι η εξέλιξη απογοήτευσε τους παίκτες σας ή ξέμεινε η ομάδα σας από δυνάμεις;

«Από το 55’ φαινόταν ότι δεν είχαμε την ίδια ένταση. Παρότι στις τοποθετήσεις μας ήμασταν σωστοί όπως και στην άμυνα, δεν είχαμε την ένταση να κινηθούμε με την μπάλα. Και σίγουρα ρίσκαρε ο Ολυμπιακός. Όταν η μορφή του αγώνα είναι ισορροπημένη και δεν σκοράρεις, είναι λογικό όταν δέχεσαι γκολ να απογοητεύεσαι. Οι Δώνης και Κουρμπέλης προέρχονταν από ίωση και το ξέραμε από το ημίχρονο. Θέλαμε να διαχειριστούμε περισσότερο το τελευταίο 20λεπτο».

-Όταν ένα ματς είναι κεκλεισμένων των θυρών, το προσεγγίζετε διαφορετικά σε σχέση με το αν είχε κόσμο;

«Παίζει ρόλο ο αντίπαλος. Εσείς που παρακολουθείτε λίγο τακτικά την ομάδα, θα δείτε ότι το ίδιο κάναμε στην Τούμπα. Δεν αφήσαμε τον ΠΑΟΚ. Πιέσαμε ψηλά με 30 χιλιάδες κόσμο. Ο κόσμος θα έφερνε μεγαλύτερο όφελος στον Ολυμπιακό και μεγαλύτερη πίεση σε εμάς. Σε τέτοια γήπεδα έρχεται και πίεση. Είναι και ένα ψυχολογικό παιχνίδι. Θα μας επηρέαζε ψυχολογικά γιατί δεν είμαστε έμπειρη ομάδα. Η προσέγγισή μας θα ήταν ίδια».

-Η κατοχή μπάλας κάποια στιγμή ήταν 44-56% και αυτό είναι σπάνιο να συμβαίνει σε εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού.

«Είναι η φιλοσοφία μας και το δουλεύουμε πολύ. Σε χρόνο κατοχής μπάλας ήμασταν η πρώτη ομάδα στον α’ γύρο. Το ίδιο κάναμε και μέσα στην Τούμπα. Είχαμε μεγαλύτερη κατοχή μπάλας στο πρώτο ημίχρονο. Με τον Άρη το ίδιο, όπως και με την ΑΕΚ. Το θέμα είναι αν αυτό με τέτοιους αντιπάλους όπως ο Ολυμπιακός, μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα στη διάρκεια. Ένα 45λεπτο δεν είναι αρκετό να σου φέρει νίκη».

-Είναι θέμα ψυχολογίας των παικτών σας το γεγονός πως στα ντέρμπι είναι καλύτεροι σε σχέση με άλλα ματς;

«Στην Ελλάδα κάποιος, τόσο ο Τύπος, όσο και ο κόσμος, όταν αξιολογεί ένα παιχνίδι στέκεται μόνο στο αποτέλεσμα. Παίξαμε με την Ξάνθη, ασχέτως τι έγινε με τα διαιτητικά, είχαμε 75% κατοχή και χάσαμε. Το ίδιο και με την Λάρισα. Οι ποδοσφαιριστές σίγουρα είναι άνθρωποι και το κίνητρο είναι διαφορετικό όταν σε προκαλεί το όνομα του αντιπάλου. Εμείς προσπαθούμε να αναπτυχθούμε, έχουμε ένα δύσκολο πρότζεκτ, όμως, για τα δικά μας δεδομένα τα ρεαλιστικά, βαδίζουμε σε σωστό δρόμο. Σιγά-σιγά βελτιώνοντας την οικονομική του σταθερότητα και το ρόστερ του, θα φτάσει στο σημείο να διεκδικεί και να παίρνει τίτλους. Είναι λογικό οι παίκτες να προκαλούνται από το όνομα του αντιπάλου. Έρχονται κρίσιμα παιχνίδια και είναι αδιανόητο να μην μπουν συγκεντρωμένοι, όπως και να διεκδικήσουμε το Κύπελλο».

-Περιμένετε κάτι γρήγορα στη μεταγραφική περίοδο;

«Θα ήθελα να την αποφύγω την ερώτηση. Θέλαμε να μπούμε σε ποδοσφαιριστές που θα έχουν μεγαλύτερη ποιότητα από αυτούς που έχουμε. Δυστυχώς σε τρεις παίκτες που απευθυνθήκαμε, μας είπαν «όχι». Δεν θέλουμε να φέρουμε ποδοσφαιριστές με το ίδιο επίπεδο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν μπορώ να ορίσω στον Ιανουάριο που είναι δύσκολη περίοδος, σε πόσες μέρες μπορούν να γίνουν οι μεταγραφές».

-Το ποδόσφαιρο κρίνεται και από την ατομική ποιότητα. Θεωρείτε ότι η κλάση του Βαλμπουενά έκρινε την πλάστιγγα υπέρ του Ολυμπιακού;

«Παίζει ρόλο η ατομική ποιότητα. Η δουλειά των προπονητών είναι το πώς θα αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά των παικτών μας ή πώς θα καλύψουμε κάποια μειονεκτήματα. Αυτό που μας συγκινεί είναι η ικανότητα του παίκτη να ντριμπλάρει, να έχει εμπνεύσεις και εκεί απλώς χειροκροτείς. Ο Βαλμπουενά έχει τεράστια εμπειρία. Δεν τον μάθαμε τώρα. Είναι σημαντικό και για τον Ολυμπιακό, αλλά και για τον Βαλμπουενά που προσπαθεί σε μεγάλη ηλικία πολύ σκληρά. Έχουμε έναν αντίστοιχο ποδοσφαιριστή, όπως τον Ζαχίντ που μπορεί να μας δώσει πράγματα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά τον χάσαμε για δύο μήνες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης