Σε ποια ηλικία επηρεάζονται περισσότερο τα παιδιά από τον χωρισμό των γονιών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019, 09:48
Σε ποια ηλικία επηρεάζονται περισσότερο τα παιδιά από τον χωρισμό των γονιών

Οι γονείς που χωρίζουν πριν τα παιδιά τους γίνουν έξι ετών θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ψυχική ισορροπία και την ομαλή ένταξή τους στο σχολείο, από ό,τι όταν η διάλυση της οικογένειας γίνεται όταν το παιδί είναι έξι έως δέκα ετών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν Δανοί επιστήμονες.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία απαντήσεων που είχαν δώσει σε ερωτηματολόγια 219.200 παιδιά ηλικίας εννέα έως 16 ετών, από τα οποία το 31% ζούσε σε διαλυμένη οικογένεια.

Όπως διαπιστώθηκε, παιδιά έως έξι ετών που βλέπουν τους γονείς τους να τραβάνε χωριστούς δρόμους είναι πιθανότερο να αισθάνονται μοναξιά, να πέσουν θύμα εκφοβισμού και γενικότερα να νιώθουν μεγαλύτερη δυστυχία στο σχολείο.

Ένα στα 20 παιδιά που απάντησαν (το 5%) ένιωθε μοναξιά, είχε πέσει θύμα εκφοβισμού ή είχε προβλήματα στο σχολείο, ενώ το ποσοστό ήταν πολύ μεγαλύτερο (41%) μεταξύ όσων προέρχονταν από διαλυμένες οικογένειες. Στην ομάδα των παιδιών που ο χωρισμός είχε συμβεί προτού αυτά γίνουν έξι ετών, το ποσοστό με προβλήματα ήταν ακόμη υψηλότερο (55%), έναντι 36% των παιδιών που ο χωρισμός είχε συμβεί όταν ήταν έξι έως δέκα ετών και 30% όταν ο χωρισμός είχε γίνει μετά τα 11.

Επίσης, παιδιά που ζούσαν με πατριό ή μητριά λόγω δεύτερου γάμου της μητέρας ή του πατέρα τους είχαν γενικά χειρότερη ψυχική κατάσταση στο σχολείο, ιδίως τα νεότερα σε ηλικία.

Περίπου ένα στα τρία παιδιά στις περισσότερες δυτικές χώρες βιώνει τη διάλυση της οικογένειάς του. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά δύο έως τέσσερα χρόνια πριν από τον χωρισμό, κυρίως λόγω των συγκρούσεων των γονέων μέσα στο σπίτι.

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο βρετανικό παιδιατρικό περιοδικό «BMC Pediatrics».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019, 10:08