Η φαρμακοβιομηχανία DEMO δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων. Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Κρυονέρι Αττικής είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως στην παραγωγή ενεσίμων, με σύγχρονες εγκαταστάσεις 66.000 τ.μ. που περιλαμβάνουν τέσσερις παραγωγικές μονάδες, 25 γραμμές παραγωγής και εργαστήρια έρευνας και ποιοτικού ελέγχου. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα πάνω από 1.200 εργαζόμενους σε Αττική και Θεσσαλονίκη και είναι πρώτη σε νοσοκομειακές πωλήσεις σε αριθμό τεμαχίων στην Ελλάδα στα ενέσιμα προϊόντα όλων των μορφών. Έχει ευρεία δραστηριότητα διεθνώς εξάγοντας πάνω από το 85% της παραγωγής της, ενώ είναι αναγνωρισμένη ως ένας από τους επίσημους προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Σήμερα η DEMO υλοποιεί ένα πολύπλευρο επενδυτικό πλάνο ύψους 356 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο ανακοίνωσε το 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2027. Το επενδυτικό πλάνο εστιάζει στην ενίσχυση της θέσης της εταιρείας διεθνώς και την είσοδό της σε τομείς με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική όπως η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και βιοομοειδών φαρμάκων. Ο στόχος της είναι να πρωταγωνιστεί στην παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη και στον κόσμο: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:

  • Παραγωγή τελικών γενόσημων φαρμάκων (σε Τρίπολη και Κρυονέρι).
  • Παραγωγή πρώτων υλών (Τρίπολη). 
  • Έρευνα και Ανάπτυξη (Θεσσαλονίκη και Κρυονέρι).
  • Βιοτεχνολογία (Άγιος Στέφανος).

Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στο Κρυονέρι Αττικής, τέσσερεις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και τέσσερις μονάδες παραγωγής τελικού προϊόντος στην Τρίπολη, σύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης στην Θεσσαλονίκη, μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων και ΒιοΑκαδημία στην Αττική.

Το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης χημικών μορίων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης εκτείνεται σε συνολική έκταση 2.400 τ.μ., στεγάζει 13 ξεχωριστά εργαστήρια και 34 βοηθητικούς χώρους. Έχουν εγκατασταθεί 403 εργαστηριακά όργανα και πολλά ειδικά συστήματα και κατασκευές. Τα 50 υπερσύγχρονα συστήματα χρωματογραφίας (HPLC, UPLC, GC) που εγκαταστάθηκαν το 2021 είναι τα περισσότερα σε φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο Κέντρο βρίσκεται Εργαστήριο Πυρηνικού Συντονισμού (NMR) που επιτρέπει την αποτύπωση και ταυτοποίηση της δομής των οργανικών μορίων -είναι το μοναδικό NMR σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα. Επίσης περιλαμβάνεται η δημιουργία δύο εργαστηριακών χώρων για την υλοποίηση νέων ερευνητικών έργων, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας & Ανάπτυξης στην περιοχή ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι ερευνητικές δραστηριότητες και ο στόχος είναι η ανάπτυξη 5 νέων δραστικών πρώτων υλών και 21 τελικών προϊόντων κάθε χρόνο. Το Κέντρο είναι επανδρωμένο με υψηλής κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό και σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί 100 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων 

Η επένδυση στην Τρίπολη για την περίοδο μέχρι το 2026 περιλαμβάνει τέσσερις παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών φαρμάκων και τέσσερεις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων (δύο από αυτές μειώνουν το αρνητικό ισοζύγιο της χώρας στα προϊόντα που θα παράγουν, τρεις θα παράξουν τελικά φάρμακα που σήμερα δεν παράγονται στην Ελλάδα ενώ και οι οκτώ έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα και θα κατασκευαστούν με προδιαγραφές ΗΠΑ, καλύπτοντας την παγκόσμια αγορά).

Με τη δραστηριότητά της, η DEMO αποσκοπεί στο να συμβάλλει στην επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πρώτες ύλες. Παράλληλα, δημιουργούνται σε βάθος δεκαετίας πάνω από 600 άμεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Οι μονάδες αυτές μπορούν να καλύψουν το 20% της Ευρωπαϊκής αγοράς στα προϊόντα που θα παράγουν. Η δυναμικότητα σε τεμάχια είναι 270 τόνοι πρώτης ύλης και 324.000.000 τεμάχια τελικού προϊόντος. Ως αποτέλεσμα, η Τρίπολη γίνεται σημαντικό Ευρωπαϊκό κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας. Επίσης, το παραγωγικό hub στην Τρίπολη θα τροφοδοτείται από την ερευνητική δραστηριότητα στο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης.

Η DEMO είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της βιοτεχνολογίας

Υπό εξέλιξη, και στο πλαίσιο του ευρύτερου επενδυτικού πλάνου, βρίσκεται η κατασκευή του σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας, στο Άγιο Στέφανο Αττικής που θα διαθέτει εργαστήρια Έρευνας & Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων. 

Μάλιστα, στα μέσα Μαρτίου 2023 η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη στο πρόγραμμα Στρατηγικών Επενδύσεων του ερευνητικού προγράμματος της φαρμακοβιομηχανίας DEMO για την βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη δύο βιοομοειδών μονοκλωνικών αντισωμάτων για τη βιολογική θεραπεία στην αντιμετώπιση κακοηθών νεοπλασιών, συνολικού προϋπολογισμού 89 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόγραμμα βιοτεχνολογίας 2023-2032 της DEMO περιλαμβάνει την οργανωμένη ανάπτυξη βιοτεχνολογικών φαρμάκων σε εμπορική κλίμακα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για την εταιρεία που εδραιώνει την είσοδό της στον τομέα της Βιοτεχνολογίας. Στόχος είναι η ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού βιολογικού φαρμάκου για ογκολογικές θεραπείες.

Συγχρόνως, οι επενδύσεις και το πρόγραμμα της DEMO στον τομέα της Βιοτεχνολογίας αποτελούν στρατηγικής σημασίας έργα που αναβαθμίζουν τον ελληνικό φαρμακευτικό κλάδο και την Ελλάδα συνολικά, τοποθετώντας τη χώρα στην αιχμή της καινοτομίας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της διεθνώς.

Η σημασία του επενδυτικού πλάνου για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Η επένδυση της DEMO είναι ζωτικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία και θα βοηθήσει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Θα δημιουργήσει 900 άμεσες θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας, 800 έμμεσες θέσεις εργασίας ανά έτος κατά την κατασκευή και 3.700 θέσεις κατά την λειτουργία (ΙΟΒΕ). Η επέκταση του τμήματος Έρευνας και ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και έγινε για να αξιοποιηθεί το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της Βόρειας Ελλάδας. Η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται, θα μεταφερθεί μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού στα νέα εργοστάσια που κατασκευάζει η εταιρεία στην Τρίπολη, τα οποία ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές τους θα παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα δραστικές πρώτες ύλες φαρμάκων σε μεγάλες ποσότητες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η DEMO με τη δημιουργία του σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής, επενδύει στην έρευνα και δίνει κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα, συμβάλλοντας στο Βrain Gain με επιστημονικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης. Επιπλέον, προωθεί την επιτόπια επιστημονική έρευνα σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμάκων και συμβάλλει στη διασφάλισητης επάρκειας του εθνικού συστήματος υγείας  σε βιοομοειδή φάρμακα.

Η αξιοπιστία και η ανάπτυξη της DEMO αποτελεί εγγύηση επάρκειας σε φάρμακα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Με την ανάπτυξη πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης