Η Επιστημονική Εταιρεία Κλινικής Εμβρυολογίας και Βιολογίας της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ΕΕΚΕΒΑΑ)χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για το σχέδιο νόμου «Μεταρρυθμίσεις στην ΙΥΑ» που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Χαιρετίζουμε επίσης το γεγονός ότι η πρόταση του σχεδίου νόμου είναι αποτέλεσμα προετοιμασίας από την καθ’ ύλην αρμόδια Εθνική Αρχή ΙΥΑ, σε αντίθεση με προηγούμενες τροποποιήσεις της βασικής νομοθεσίας (ν.3089/02 και ν.3305/05), οι οποίες είχαν εισαχθεί χωρίς προηγούμενη οργανωμένη διαβούλευση και επεξεργασία.

Η ΕΕΚΕΒΑΑ συμμετέχει στην ηλεκτρονική διαβούλευση, αναρτώντας συγκεκριμένες παρατηρήσεις και σχόλια στη σχετική σελίδα http://www.opengov.gr/yyka/?p=3432. Συνοπτικά, η εταιρεία μας θεωρεί καινοτόμες και ιδιαίτερα χρήσιμες, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω εισαγόμενες μεταρρυθμίσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Την μερική άρση της ανωνυμίας των τρίτων δοτών γεννητικού υλικού.
2. Τη θεσμοθέτηση της “κοινωνικής” κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού.
3. Την ίδρυση ειδικής Μονάδας ΙΥΑ για οροθετικά άτομα.

Εντούτοις, ένα ζήτημα, το οποίο τόσο η ΕΕΚΕΒΑΑ, όσο και άλλοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς και πολλοί επιστήμονες του χώρου επισημαίνουν, αλλά εξακολουθεί να χρονίζει ανεπίλυτο, είναι η παντελής έλλειψη θεσμοθέτησηςτης εργαστηριακής ειδικότητας κλινικού εμβρυολόγου.

Η παρατεινόμενη απουσία αναγνώρισης αυτής της εργαστηριακής ειδικότητας στη χώρα μας συνιστά μεγάλη αδικία εις βάρος των Ελλήνων κλινικών εμβρυολόγων, επιστημόνων διεθνούς κύρους, πολλοί εκ των οποίων έχουν μαθητεύσει κοντά στους πρωτεργάτες της εξωσωματικής γονιμοποίησης (όπως τον νομπελίστα ιατρικής/φυσιολογίας του 2010, βιολόγο BobEdwards) καιέχουν συμβάλει με την επιστημονική έρευνά τους στη διαμόρφωση των σύγχρονων γνώσεων στην ΙΥΑ, χωρίς εντούτοις η συμβολή τους αυτή να αποτυπώνεται σε αντίστοιχη ειδικότητα στη χώρα μας. Σε πολλούς εξ αυτών, μάλιστα, έχει ήδη απονεμηθεί αυτή η ειδικότητα στο εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο νόμου θα πρέπει να περιλάβει επαρκή πρόνοια για την εκκίνηση της νόμιμης διαδικασίας θεσμοθέτησης της εν λόγω εργαστηριακής ειδικότητας, δεδομένου ότι σήμερα πλέον, στην Ελλάδα, συντρέχουν όλες οι απαιτούμενες προς τούτο προϋποθέσεις (όπως εξειδικεύουμε στη συνημμένη ανοικτή επιστολή μας προς τον Υπουργό Υγείας).

Με αφορμή την επικείμενη τροποποίηση της νομοθεσίας, η ΕΕΚΕΒΑΑ:

✔Καλεί τον κ. Υπουργό Υγείας να περιλάβει την καίρια αυτή μεταρρύθμιση στην επικείμενη τροποποίηση της νομοθεσίας, με πρόνοια για την θεσμοθέτηση της εργαστηριακής ειδικότητας κλινικού εμβρυολόγου.
✔Αποστέλλει ανοικτή επιστολή με συγκεκριμένη αιτιολόγηση για την ανάγκη της εν λόγω θεσμοθέτησης, η οποία είναι σημαντική για την ποιοτική εφαρμογή του νομικού πλαισίου και των μεθόδων ΙΥΑ στη χώρα μας.
✔Δηλώνει έτοιμη να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην παραπάνω διαδικασία, σε συνεργασία με κάθε άλλο ενδιαφερόμενο φορέα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης