Του Λουκά Παπαλάμπρου

Έπειτα από μήνες αναμονής και δεκάδες teaser εικόνες, η ιαπωνική εταιρεία αποκάλυψε τη νέα γενιά του αμιγώς ηλεκτροκίνητου μοντέλου της γκάμας, ενός αυτοκινήτου που συναρπάζει με την αισθητική και τις τεχνολογίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Leaf χαρακτηρίζεται ως το πιο εξελιγμένο ηλεκτρικό όχημα, ενσωματώνοντας καινοτόμα συστήματα και ενσαρκώνοντας το όραμα της μάρκας για τον τρόπο με τον οποίο τα αυτοκίνητα θα οδηγούνται, κινούνται και ενσωματώνονται στην κοινωνία, μέσω του «Nissan Intelligent Mobility».

Σύγχρονο και στιλάτο  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υιοθετώντας τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της φίρμας, το Leaf προβάλλει ένα μοντέρνο και νεανικό χαρακτήρα. Το design του είναι εμπνευσμένο από το πρωτότυπο IDS Concept, διαθέτοντας τη χαρακτηριστική μάσκα V-motion στο εμπρός τμήμα και τους προβολείς LED τύπου μπούμερανγκ. Το μπλε χρώμα της μάσκα, αποτελεί το καινούργιο χαρακτηριστικό υπογραφής για τα EV οχήματα της Nissan, προσδίδοντας ένα τόνο διαφορετικότητας.

Το μήκος του αμαξώματος είναι στα 4.480 χλστ., το πλάτος στα 1.790 χλστ., και το ύψος στα 1.535 χλστ., ενώ το μεταξόνιο αγγίζει τα 2,7 μέτρα. Μπορεί να φιλοξενήσει στο σαλόνι έως πέντε ενήλικες επιβάτες, με τη χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ να ακουμπά τα 850 λίτρα.

Όλα για τον οδηγό

Το εσωτερικό είναι πλήρως αναβαθμισμένο, κάνοντας χρήση υλικών υψηλής ποιότητας, με άψογο φινίρισμα και προσεγμένη εργονομία. Τα πάντα μέσα στην καμπίνα έχουν σχεδιαστεί με βάση τον οδηγό και τους επιβάτες.

Οι μπλε ραφές σε καθίσματα, ταμπλό και τιμόνι δίνουν το στίγμα, η οθόνη 7 ιντσών του συστήματος πολυμέσων περιλαμβάνει όλες τις εφαρμογές και λειτουργίες, με τον πίνακα οργάνων να προβάλλει οποιαδήποτε πληροφορία. Ο οδηγός μπορεί να κατανοήσει εύκολα και απλά την κατάσταση φόρτισης του οχήματος, το αποτύπωμα ισχύος και τις λειτουργίες των συστημάτων, χάρη στα επανασχεδιασμένα γραφικά.

Τα Apple CarPlay και Android Auto έχουν προστεθεί στο σύστημα ψυχαγωγίας, δίνοντας τη δυνατότητα στον κάτοχο να μετατρέψει την οθόνη του αυτοκινήτου σε δεύτερο smartphone.

Έξυπνες τεχνολογίες

Το Leaf είναι το πρώτο μοντέλο της Nissan που εφοδιάζεται με την επαναστατική τεχνολογία e-Pedal. Χάρη σε έναν διακόπτη στην κεντρική κονσόλα, το σύστημα μετατρέπει το πεντάλ του γκαζιού σε ένα ηλεκτρονικό πεντάλ, επιτρέποντας στον οδηγό να επιταχύνει, να επιβραδύνει και να κινητοποιεί πλήρως το όχημα, χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ του γκαζιού.

Όταν το πεντάλ  είναι πλήρως ελεύθερο, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας σε συνδυασμό με την πέδηση εφαρμόζεται αυτόματα, φέρνοντας σταδιακά το αυτοκίνητο σε πλήρη στάση. Το αυτοκίνητο διατηρεί τη θέση του, ακόμη και σε απότομες ανηφορικές πλαγιές, μέχρι να πατηθεί ξανά το πεντάλ. Η απόκριση του e-Pedal επιτρέπει στους οδηγούς να μεγιστοποιήσουν την οδηγική απόλαυση, όταν βρίσκονται σε ανοικτό δρόμο. Φυσικά, υπάρχει και το συμβατικό φρένο, ώστε να χρησιμοποιείται σε έκτακτες καταστάσεις πέδησης.

Εντύπωση κάνει και το ProPILOT Park, ένα σύστημα που βοηθά τον οδηγό να παρκάρει με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, εφόσον ενεργοποιηθεί, αναλαμβάνει τον έλεγχο του συνόλου του συστήματος διεύθυνσης, επιτάχυνσης, πέδησης και επιλογής ταχυτήτων, για αυτόματη καθοδήγηση του αυτοκινήτου στο σημείο στάθμευσης. 

Χάρη σε μια σειρά προηγμένων αισθητήρων και καμερών, καθοδηγεί αβίαστα το αυτοκίνητο σε παράλληλο, γωνιακό, εμπρόσθιο ή σε ευθεία σημείο στάθμευσης. Ο οδηγός ενεργοποιεί την τεχνολογία σε τρία εύκολα βήματα, παρακολουθεί την περιοχή γύρω από το όχημα και εφαρμόζει τα φρένα εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Φυσικά, δεν λείπουν τα συστήματα Intelligent Lane Intervention, Lane Departure Warning, Intelligent Emergency Braking, Blind Spot Warning, Traffic Sign Recognition, Rear Cross Traffic Alert και Intelligent Around View Monitor.

Η «καρδιά» του Leaf

Στο επίκεντρο του οχήματος βρίσκεται το e-powertrain, το ηλεκτρονικό σύστημα παραγωγής και μετάδοσης κίνησης, προσφέροντας βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση και επιδόσεις. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 150 ίππους (110 kW) και 320 Nm ροπής, με τη μέγιστη ταχύτητα να ανέρχεται στα 144 χλμ./ώρα.

Για να φορτίσουν οι μπαταρίες από οικιακό δίκτυο με παροχή 3 kW απαιτούνται 16 ώρες, ενώ με παροχή 6 kW 8 ώρες. Με τη χρήση ταχυφορτιστή, φορτίζουν σε ποσοστό 80% σε μόλις 40 λεπτά. Η αυτονομία του οχήματος αγγίζει τα 378 χιλιόμετρα σε πραγματικές συνθήκες κίνησης. Επίσης, από τα τέλη του 2018 θα υπάρξει μία νέα έκδοση του Leaf με αυξημένη αυτονομία.

Πότε έρχεται;

Το Nissan Leaf θα λανσαριστεί στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, στις αρχές του 2018. Όσον αφορά στην Ελλάδα, υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να το δούμε. Η εισαγωγική εταιρεία Nissan – Νικ.Ι.Θεοχαράκης ΑΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με το εργοστάσιο και τις επόμενες εβδομάδες θα μάθουμε πότε θα έρθει και σε ποια τιμή, αν βέβαια ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης