Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης, Χριστίνα Ορφανάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξημερώματα Σαββάτου 6 Ιουνίου 2015 στο λιμάνι της Κω. Τουλάχιστον 100 μετανάστες στοιβαγμένοι σε λέμβο αποβιβάζονται στην άκρη της προβλήτας.

Σε έναν χώρο όπου δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, διαβιούν περίπου 1.000 μετανάστεςΕίναι από τους πολλούς που καταφθάνουν καθημερινά στη χώρα μας με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, μακριά από πολέμους και αιματοχυσίες.

Φτάνοντας στο λιμάνι δίνουν τα διαβατήριά τους προκειμένου να καταγραφούν τα στοιχεία τους και στη συνέχεια, συνοδεία λιμενικών, κατευθύνονται στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Captain Elias».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το οδοιπορικό του zougla.gr στην Κω:

Οι μετανάστες καταφθάνουν στο λιμάνι της Κω

Με τη βοήθεια των ανδρών του Λιμενικού κατευθύνονται σε προσωρινά καταλύματα

Ανάμεσά στους πρόσφυγες βρίσκονται δεκάδες νεογέννητα μωρά, ηλικιωμένοι και εγκυμονούσες

Ο φακός του zougla.gr (το μοναδικό ελληνικό μέσο ενημέρωσης που ήταν στην περιοχή) τους ακολουθεί κατά πόδας. Η εικόνα του ξενοδοχείου, όπως θα δείτε και παρακάτω, σοκάρει: Σε έναν χώρο στον οποίο δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής διαβιούν περίπου 1.000 μετανάστες.

Οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές, καθώς ηλεκτρισμός, θέρμανση και τουαλέτες αποτελούν… όνειρο θερινής νυκτός.

Τριτοκοσμικές εικόνες από τα καταλύματα που φιλοξενούν τους πρόσφυγες

Παντού βρίσκονται αυτοσχέδια καταλύματα και ράντζα, ενώ όσοι επιθυμούν να πιουν νερό ή να πλυθούν έχουν στη διάθεσή τους μόνο μία βρύση.

Ανάμεσα στους «φιλοξενούμενους» βρίσκονται νεογέννητα μωρά, ηλικιωμένοι και εγκυμονούσες. Στον εξωτερικό χώρο γιατροί-εθελοντές προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες σε όσους τις χρειάζονται.

Περίπου 1.000 άτομα εξυπηρετούνται από μια βρύση με τρεχούμενο νερό

Κάποιοι από τους μετανάστες που έχουν οικονομική δυνατότητα (κυρίως Σύροι πρόσφυγες) επιλέγουν να νοικιάσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία της περιοχής. Άλλοι δεν είναι τόσο τυχεροί, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται σαν τα ποντίκια στα καταλύματα.

Η κατάσταση κρίνεται απελπιστική, με την τοπική κοινωνία να προβληματίζεται για το τι θα απογίνουν οι άνθρωποι αυτοί και το Λιμενικό να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μη χαθεί ούτε μια ζωή μετανάστη στη θάλασσα.

Δέσμιοι στα κυκλώματα δουλεμπόρων

Μετανάστες, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν ότι ήρθαν στη χώρα μας μέσω Τουρκίας. Αφού έφτασαν στη γειτονική χώρα χωρίστηκαν σε ομάδες και έπειτα ήρθαν σε επαφή με δουλεμπόρους, οι οποίοι ανέλαβαν να τους μεταφέρουν έναντι υψηλής αμοιβής.

Η τιμή για καθέναν από αυτούς ανέρχεται περίπου στα 1.500 δολάρια. Στην τιμή περιλαμβάνεται η διαμονή και το φαγητό μέχρι την ημέρα του ταξιδιού. Η συνέχεια είναι γνωστή. Επιβιβάζονται σε φουσκωτές βάρκες και ξεκινούν το δύσκολο ταξίδι της ελπίδας…

Διαβάστε το οδοιπορικό του zougla.gr στη Χίο:






σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης