Αποσβολωμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις εξελίξεις στην απίστευτη υπόθεση με τη φονική καραμπόλα στην Εγνατία Οδό το πρωί της Κυριακής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 32 να τραυματιστούν. Μεταξύ των τραυματιών είναι δύο παιδιά, ηλικίας 1,5 έτους και έξι μηνών, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ερωτήματα για την απίστευτη τραγωδία στην Εγνατία Οδό παραμένουν αναπάντηταΤα ερωτήματα για τα αίτια που οδήγησαν στην πολλαπλή σύγκρουση των οχημάτων παραμένουν αναπάντητα. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Εγνατίας Οδού Α.Ε. ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του πως «ο ανάδοχος, δηλαδή η ΔΕΗ, ήταν υπεύθυνος για τη σήμανση στο σημείο», ενώ το ΕΚΑΒ εξέδωσε ανακοίνωση, αντικρούοντας τα περί… καθυστέρησης στην άφιξη των ασθενοφόρων στον τόπο της τραγωδίας. Οι εικόνες από το τροχαίο δυστύχημα προκάλεσαν σοκ. Άμορφες μάζες σιδερικών και συντρίμμια ήταν διάσπαρτα στην περιοχή, ενώ άνθρωποι με αίματα στο πρόσωπο και στα χέρια ήταν ξαπλωμένοι στο έδαφος, δεχόμενοι τις πρώτες βοήθειες.

Ο 39χρονος αλλοδαπός, ρουμανικής υπηκοότητας, που οδηγούσε την νταλίκα, οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα. Ενώπιον του ανακριτή υποστήριξε ότι «τα φρένα του οχήματος τον πρόδωσαν». Ειδικότερα, ανέφερε πως είδε τόσο την ηλεκτρονική πινακίδα που προειδοποιούσε τους οδηγούς για έργα στην περιοχή όσο και τους δύο σημαιοφόρους, ωστόσο το σύστημα πέδησης δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα να προσκρούσει με δύναμη πάνω στα ακινητοποιημένα οχήματα. Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί επίσης και ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας που είχε αναλάβει την εκτέλεση εργασιών στον τόπο της τραγωδίας. Ο 42χρονος κατηγορείται για αδικήματα περί συγκοινωνιών.

ΕΚΑΒ: «Ανταποκριθήκαμε άμεσα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωσή του, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) χαρακτήρισε άμεση την «ανταπόκριση στο σοβαρότατο τροχαίο δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση νταλίκας με επιβατικά αυτοκίνητα, το πρωί της Κυριακής 5 Οκτωβρίου 2014, στην Εγνατία Οδό στο ρεύμα από Βέροια προς Θεσσαλονίκη, στο ύψος του χωριού Μέση κοντά στον κόμβο της Κουλούρας».

«Συγκεκριμένα, το συντονιστικό κέντρο του Ε.Κ.Α.Β. (166) δέχτηκε κλήση σχετικά με το περιστατικό στις 10.24 και το πρώτο άμεσα διαθέσιμο ασθενοφόρο έφθασε στο σημείο του συμβάντος στις 10.30. Αμέσως έγινε πλήρης εκτίμηση της κατάστασης και σε λίγα λεπτά συντονίστηκε μια μεγάλη επιχείρηση παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας με την κινητοποίηση μονάδων του Ε.Κ.Α.Β. από τις όμορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας, της Έδεσσας και της Πιερίας με 9 ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα (με συνοδεία γιατρών). Παράλληλα, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της επιχείρησης υπήρξε άμεση ανταπόκριση πολλών διασωστών και γιατρών του Ε.Κ.Α.Β., οι οποίοι με αυταπάρνηση προσήλθαν στους τομείς ευθύνης τους εθελοντικά (ενώ ήταν εκτός υπηρεσίας), αποσκοπώντας στη βέλτιστη παροχή βοήθειας, όπου αυτή θα κρινόταν αναγκαία.

»Τελικά, από τον τόπο του δυστυχήματος τα ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β. παρέλαβαν και μετάφεραν 23 τραυματίες στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας, 1 τραυματία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “ΑΧΕΠΑ”, 1 νεκρό (απανθρακωμένη σορός) στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, 2 νεκρούς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “ΑΧΕΠΑ” και 1 ακόμη νεκρό στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας (συνολική μεταφορά 24 τραυματιών και 4 νεκρών)» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Το χρονικό της τραγωδίας

Πέντε νεκροί και 32 τραυματίες, εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Βέροιας, είναι ο τραγικός απολογισμός της καραμπόλας θανάτου που σημειώθηκε χθες στην Εγνατία Οδό.

Νταλίκα-φονιάς σκόρπισε τον όλεθρο στην Εγνατία Οδό το πρωί της Κυριακής Όλα ξεκίνησαν στις 10.20 το πρωί της Κυριακής, όταν στο ύψος του χωριού Μέση, 500 μέτρα από τον κόμβο της Βέροιας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, μια νταλίκα προσέκρουσε με ταχύτητα σε σειρά περίπου 35 σταματημένων αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να προκληθεί καραμπόλα και να σημειωθεί έκρηξη.

Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την κατάσβεση της φωτιάς και τον απεγκλωβισμό των οδηγών. Φωτιά είχε πάρει η νταλίκα που προκάλεσε το δυστύχημα, καθώς και ένα ακόμα αυτοκίνητο Smart, η οδηγός του οποίου απανθρακώθηκε.

H μοιραία νταλίκα

Μετά την πρόσκρουση η νταλίκα πήρε φωτιά

Η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη, μιλώντας στο zougla.gr, έκανε λόγο για χαοτική κατάσταση και άμορφες μάζες αυτοκινήτων, προσθέτοντας ότι η γυναίκα που οδηγούσε το Smart δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να σωθεί, ενώ στο νοσοκομείο Βέροιας μεταφέρθηκαν ένα βρέφος 6 μηνών και ένα παιδί 1,5 ετών. Τη ζωή τους έχασαν δύο γυναίκες ηλικίας 53 ετών, ένας άνδρας 42 ετών και ένας Βούλγαρος υπήκοος, η ηλικία του οποίου δεν έχει εξακριβωθεί. Το πέμπτο θύμα (άνδρας 60 ετών) της τραγωδίας ξεψύχησε το απόγευμα της Κυριακής στο χειρουργείο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Οι εικόνες τις οποίες περιέγραψαν οι αυτόπτες μάρτυρες σοκάρουν. Λόγω έργων της ΔΕΗ στο σημείο η κυκλοφορία είχε διακοπεί, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές αυτοκινήτων, ενώ πολλοί οδηγοί κατέβηκαν να δουν τι συμβαίνει. Τα θύματα θα μπορούσαν να είναι περισσότερα. 

Μόνο η ρόδα έχει απομείνει από το μικρό όχημα

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό

Άμορφη μάζα σιδερικών

Απίστευτη καραμπόλα στην Εγνατία

Μεγάλες υλικές ζημιές στα Ι.Χ.

Εικόνες χάους στην Εγνατία

«Πρόκειται για τραγωδία»

Ο δημοσιογράφος του alexandreia-gidas.gr Τάσος Ντομουχτσής, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, σημείωσε ότι οι Αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι στην περιοχή θα ξεκινούσαν έργα και θα γινόταν διακοπή της κυκλοφορίας για περίπου δέκα λεπτά, ωστόσο ο οδηγός της μοιραίας νταλίκας δεν κατάφερε να σταματήσει το όχημα εγκαίρως.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η νταλίκα δεν επιβράδυνε καθόλου, με αποτέλεσμα να σκαρφαλώσει πάνω στα αυτοκίνητα με τα οποία συγκρούστηκε.

«Δεν υπήρχε σήμανση»

Αυτόπτης μάρτυρας τόνισε ότι η Εγνατία Οδός είχε κλείσει στο σημείο όπου γίνονταν τα έργα χωρίς να υπάρχουν προειδοποιητικοί κώνοι και σήμανση.

«Η κατηφόρα ξεπερνάει σε κλίση το 10%. Δεν γίνεται να σταματήσει έτσι η νταλίκα, ειδικά αν τρέχει κιόλας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η νταλίκα πέρασε λίγα εκατοστά δίπλα μου»

Δείτε τη μαρτυρία του συνεπιβάτη οχήματος το οποίο βρέθηκε στην εστία του τραγικού δυστυχήματος και παρ’ όλα αυτά έμεινε άθικτο:

Συνελήφθη ο οδηγός της νταλίκας

Το μεσημέρι της Κυριακής συνελήφθη ο Ρουμάνος οδηγός της νταλίκας που προκάλεσε τη φονική καραμπόλα.

Όπως διαπιστώθηκε, στην πορεία που ακολούθησε η νταλίκα δεν υπήρχε ίχνος φρεναρίσματος, με τον οδηγό να υποστηρίζει ότι λόγω υπερθέρμανσης τα φρένα του δεν έπιασαν και προσέκρουσε στα ακινητοποιημένα οχήματα. Ο 39χρονος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Από την ΕΛ.ΑΣ. εκδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής η εξής ανακοίνωση:

Στις 05.10.2014 και ώρα 10.20’ περίπου, στην Εγνατία Οδό, πλησίον κόμβου Βέροιας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, φορτηγό αυτοκίνητο που έφερε πινακίδες κυκλοφορίας Ρουμανίας και οδηγούσε 39χρονος υπήκοος Ρουμανίας, προσέκρουσε σε προπορευόμενα οχήματα, τα οποία ήταν ακινητοποιημένα λόγω εκτέλεσης εργασιών.

Το τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο ενεπλάκησαν περισσότερα από 30 οχήματα, είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό 4 ατόμων (3 ημεδαποί και 1 αλλοδαπός) και τον τραυματισμό άλλων 30 ατόμων (26 ημεδαποί και 4 αλλοδαποί), εκ των οποίων τα 3 άτομα σοβαρά.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Ε.Κ.Α.Β. για τον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά των ατόμων σε νοσοκομείο της περιοχής.

Την προανάκριση και τις έρευνες για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Βέροιας Ημαθίας.

Συνελήφθησαν ο 39χρονος οδηγός του φορτηγού αυτοκινήτου, καθώς και ένας 42χρονος ημεδαπός, υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας εκτέλεσης των εργασιών.

Ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος

Μνήμες από παλαιότερη φονική καραμπόλα, που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2013, ξύπνησαν με το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Ήταν 22 Ιανουαρίου του 2013, όταν στην Εγνατία Οδό, στη θέση Κλειδί, κοντά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, 20 οχήματα συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία γυναίκα 78 ετών.

Ακολούθησε -σε απόσταση λίγων μέτρων- και δεύτερη καραμπόλα οκτώ οχημάτων, μεταξύ των οποίων και ένα ασθενοφόρο που μετέφερε μια έγκυο σε μαιευτήριο. Συνολικά τραυματίστηκαν 24 άτομα. Στο σημείο έσπευσαν δέκα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά των τραυματιών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας.

Φωτογραφίες από το δυστύχημα του 2013

Πληροφορίες-βίντεο: alexandreia-gidas.gr, 24oresimathia.gr, seleo.gr, laikoyra.gr, thestival.gr,eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης