Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Λευκάδας, μετά τον θάνατο από πνιγμό συνολικά 12 μεταναστών, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά (τρία αγόρια και ένα κορίτσι), ηλικίας 3-6 ετών, στα ανοικτά του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σκάφος που μετέφερε 27 παράνομους μετανάστες αναποδογύρισε και βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Πάλαιρος.  

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 15 μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στα νοσοκομεία της Πρέβεζας και της Λευκάδας. Σημειώνεται ότι οι διασωθέντες κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν μόνοι τους στην ακτή.

Το Λιμενικό Σώμα ενημερώθηκε για το περιστατικό από την ΕΛ.ΑΣ., όταν κάποιος από τους επιβαίνοντες ειδοποίησε μέσω κινητού τηλεφώνου ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σημείο έσπευσε δύναμη του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής με πλωτό, αλλά και με δύτες που εντόπισαν το αναποδογυρισμένο σκάφος, το οποίο εκτιμάται πως είναι κλεμμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες ήταν υπήκοοι Συρίας, ενώ οι διακινητές τους ήταν αιγυπτιακής καταγωγής.

Εν τω μεταξύ, σοκαριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται στο φως από την ανάσυρση των νεκρών, αλλά της μεταφοράς των επιζώντων και των σορών στα νοσοκομεία.

«Η απάντηση στην παράνομη μετανάστευση πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή»

Στην τραγωδία αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου λέγοντας: «Η νέα τραγωδία έξω από τη Λευκάδα, με θύματα και μικρά παιδιά, επιβεβαιώνει την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των πρωτοβουλιών που ανέλαβε και με ελληνική πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης».

Όπως τόνισε, «ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην εξάρθρωση των δικτύων που στήνουν οι δουλέμποροι, κερδοσκοπώντας πάνω στη ζωή απελπισμένων ανθρώπων». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρόνια τα κύματα της λαθρομετανάστευσης, αλλά δεν είναι πλέον μόνον ελληνικό το πρόβλημα. Η απάντηση πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή».

ΣΥΡΙΖΑ: «Μετά τη Λαμπεντούζα, η Λευκάδα»

Ντροπή για την Ευρώπη χαρακτηρίζει τα συνεχή ναυάγια πλοιαρίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την τραγωδία.

Όπως τονίζει η Κουμουνδούρου, τα ναυάγια δεν μπορούν να θεωρηθούν απλώς ατυχήματα, από τη στιγμή που επαναλαμβάνονται συνεχώς, αλλά είναι «τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που δεν σταματάει να δημιουργεί ανθρώπινο πόνο». «Από τη μια μεριά, χώρες όπως η Συρία ή η Παλαιστίνη (από όπου κατάγονταν οι ναυαγοί της Λευκάδας) καταστρέφονται, με την ανοχή ή τη συνενοχή της Ευρώπης. Από την άλλη, η Ευρώπη επιδίδεται σε θανάσιμη καταδίωξη των θυμάτων της καταστροφής, όταν αυτά αναζητούν ασφαλές καταφύγιο. Ως εδώ! Η Μεσόγειος πρέπει να πάψει να είναι θάλασσα θανάτου» αναφέρει.

Τέλος, ζητεί αλλαγή προσέγγισης στο μεταναστευτικό, αλλά και οικονομική στήριξη των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

ΚΚΕ: «Η Μεσόγειος δεν πρέπει να γίνει θάλασσα νεκρών μεταναστών»

«Όσα μέτρα καταστολής και αν αποφασίσει και προωθήσει η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις της, αυτά δεν αποτρέπουν τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα» τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε ανακοίνωσή του με αφορμή το τραγικό περιστατικό.

Όπως σημειώνει το ΚΚΕ, «οι νεκροί μετανάστες – ανάμεσά τους και μικρά παιδιά – ανοιχτά της Λευκάδας, έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ξεκληρισμένων, θυμάτων της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που βρίσκουν τραγικό θάνατο στην προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής».

Ο Περισσός καλεί τους λαούς να μη δεχθούν η Μεσόγειος «να γίνει θάλασσα νεκρών μεταναστών και προσφύγων». Ζητεί, επίσης, να νομιμοποιηθούν όσοι μετανάστες ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτοί που ζουν πολλά χρόνια, και να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ενάντια στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Συνθήκη Σέγκεν σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης Λευκάδα: Μεταξύ των νεκρών του ναυαγίου και τέσσερα παιδιά, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013, 10:08

Βρέθηκαν άλλοι 4 νεκροί αλλοδαποί από το ναυάγιο, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013, 09:18

Βυθίστηκε σκάφος με παράνομους μετανάστες στη Λευκάδα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013, 07:54

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης