Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκαν σήμερα οι κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΠΑΜΕ και σωματείων εργαζομένων, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχαν προαναγγείλει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικό αίτημα είναι να σταματήσουν οι απολύσεις και να καταργηθούν «άμεσα οι αντεργατικές μνημονιακές διατάξεις που οδήγησαν στον στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων».

Στην απεργία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, στις εφορίες, στην τοπική αυτοδιοίκηση, δικαστικοί, γιατροί και εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς και οι φαρμακοποιοί.

Το απεργιακό συλλαλητήριο των συνδικάτων είχε προγραμματιστεί για τις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στις 12.20 ξεκίνησε η πορεία περίπου 5.000 διαδηλωτών προς τη Βουλή. Στις 14.00 οι διαδηλωτές αποχώρησαν από την πλατεία Συντάγματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλώσεις στην Τηλεόραση της Ζούγκλας έκανε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης:

«Eίμαστε πειραματόζωα» δήλωσε στην Τηλεόραση της Ζούγκλας μία διαδηλώτρια:

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στις 10.00 στην πλατεία Ομονοίας, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 12.000 διαδηλωτές. Στις 11.15 ξεκίνησε η πορεία προς τη Βουλή, με τη συμμετοχή του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 12.15.

Τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και οι αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 10.30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ρεπόρτερ του zougla.gr βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και θα σας αναμετέδωσαν ζωντανά τα γεγονότα.

Απεργία στον χώρο της Υγείας

Όσον αφορά στον κλάδο της Υγείας, με προσωπικό ασφαλείας, το οποίο καλύπτει όλα τα έκτακτα περιστατικά, λειτουργούν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και οι υπηρεσίες Πρόνοιας, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Κλειστά παραμένουν και τα φαρμακεία του Λεκανοπεδίου, έπειτα από απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ανακοίνωσε ότι καλύπτει όσους συλλόγους αποφασίσουν συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Το κοινό θα εξυπηρετηθεί από τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Συμμετοχή στη σημερινή απεργία έχει δηλώσει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), αντιδρώντας «στην πολιτική των απολύσεων, της διαθεσιμότητας και της αποδόμησης του δημόσιου τομέα της Υγείας», η οποία -όπως αναφέρει- «θέτει στο περιθώριο μεγάλες κοινωνικές ομάδες και οδηγεί σε μαρασμό και αποσύνθεση ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος και τις υποχρεώσεις της Πολιτείας προς τους κατοίκους της χώρας». Προσθέτει, δε, ότι, εάν αυτή η πολιτική δεν σταματήσει, η κοινωνία «η οποία έχει εξαντλήσει τις αντοχές της, θα οδηγηθεί στο τέλμα και στην καταστροφή».

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) απαιτεί να σταματήσουν τα κύματα διαθεσιμότητας, να στελεχωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και να χρηματοδοτηθούν τα νοσοκομεία που, όπως αναφέρει, «κινδυνεύουν, τον επόμενο μήνα, να μείνουν χωρίς πόρους και υλικά». Την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων των οδηγών των νοσοκομείων ζητεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προσθέτοντας ότι αγωνίζεται «για Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση, προκειμένου να προσφέρει δωρεάν, εύκολη, προσιτή και καθολική πρόσβαση στους πολίτες».

Δικαστικοί-σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Οι δικαστικοί και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι συμμετέχουν επίσης στην πανελλαδική 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, όπως αναφέρουν σε σχετικές ανακοινώσεις η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) και η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ), ενώ τα δικαστήρια, όπως και οι φυλακές της χώρας, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Ως εκ τούτου, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος αναφέρει ότι κατά την 9η Απριλίου 2014 δεν θα πραγματοποιηθούν: 1) επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, 2) επισκεπτήρια συνηγόρων και 3) παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων. Αντίθετα, σήμερα θα γίνονται κανονικά οι αποφυλακίσεις και μεταγωγές των κρατουμένων στις Αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησής τους, τα δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωση του18μήνου, καθώς και οι τακτικές ή οι έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές στα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Εν τω μεταξύ, σε κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών βρίσκονται από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας. Χθες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και σήμερα συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 10.30 στον χώρο μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και πορεία προς το κτήριο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Δεμένα στα περισσότερα λιμάνια της χώρας θα είναι σήμερα τα πλοία λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει σήμερα το επιβατικό κοινό, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στα ΜΜΜ στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Ειδικότερα, τα μεγαλύτερα προβλήματα θα υπάρξουν στις μετακινήσεις με τα τρένα, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και τα τρόλεϊ, αφού οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε 24ωρη απεργία.

Επίσης, η απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών θα επηρεάσει και τα δρομολόγια του μετρό, του οποίου οι συρμοί θα τερματίζουν στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας». Σημειώνεται, πάντως, πως οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους απειλούν να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους και τις μέρες του Πάσχα, αντιδρώντας στις αποκρατικοποιήσεις.

Τα λεωφορεία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 το πρωί και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Κανονικά θα λειτουργήσουν το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ, αφού το προσωπικό εξακολουθεί να είναι επιστρατευμένο.

Όσον αφορά στα αεροδρόμια, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, αν και αρχικά είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ με 24ωρη απεργία, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Μεταφορών Μιχ. Χρυσοχοΐδη αποφάσισαν τελικά να μην απεργήσουν.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Πέτρος Σιδερέας

Κάμερα: Παναγιώτης Σαγκούρης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης