Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Πάνω σε… παλιούς γνώριμους έπεσαν οι άντρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οι οποίοι, στις αρχές του μήνα, εξάρθρωσαν πολυμελές κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό, συνελήφθησαν συνολικά 29 άτομα, Έλληνες, ομογενείς από Γεωργία, Αρμενία και αλλοδαποί από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ κατασχέθηκαν περίπου 800.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα με τους διαφυγόντες δασμούς να ξεπερνούν τα 19 εκατ. ευρώ!

Ανάμεσα στους συλληφθέντες όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zougla.gr, βρίσκεται και ο 43χρονος Γ.Κ, ο οποίος εμφανίζεται ως ένας από τους κύριους προμηθευτές του κυκλώματος καθώς η μητέρα του φέρεται να έχει εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων στο Ντουμπάι με την επωνυμία 777.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πατέρας ληστής, ο γιος προμηθευτής

Ο Γ.Κ. μόνο άγνωστος δεν ήταν στους κύκλους της ΕΛ.ΑΣ. και αυτό γιατί είναι γιος του εγκεφάλου της υπόθεσης γνωστής και ως «ριφιφί του αιώνα».

Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς κάποιοι κατάφεραν να μπουν στο θυσαυροφυλάκιο της τότε Τράπεζας Εργασίας στην οδό Καλλιρόης, στο Νέο Κόσμο και να πάρουν λεία πάνω από 3 δισεκατομμύρια δραχμές.

Όπως αποδείχτηκε, οι δράστες είχαν μπει υπογείως.

Από το φρεάτιο στο οδόστρωμα, κατέβασαν στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού τα σύνεργά τους: κομπρεσέρ, υποστυλώματα μέχρι και ένα βαγονέτο. Εσκαψαν τούνελ 25 μέτρων, τρύπησαν τον ενισχυμένο με ατσάλι τοίχο του υπογείου της τράπεζας και μπήκαν μέσα.

Ήταν σαββατοκύριακο, ο συναγερμός χτυπούσε ματαίως, και εκείνοι ανενόχλητοι πήγαν στο θυσαυροφυλάκιο όπου «άδειασαν» 301 από τις 1.151 θυρίδες. Κατόπιν έφυγαν χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr σχετικά με την εξάρθρωση του κυκλώματος «στις αρχές του 2015 υπήρχαν πληροφορίες πως ένας Ρωσοπόντιος εισάγει και διανέμει παράνομα τσιγάρα στην Ελλάδα από τρίτες χώρες. Προέκυψε πως υπάρχει μία ηγετική ομάδα που ελέγχει το κύκλωμα όπου υπήρχε ένας επικεφαλής στο Μενίδι και ένας δεύτερος στην Θεσσαλονίκη».

«Εβραίος» ή «Ψηλός»

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. έμαθαν πως στην κορυφή της πυραμίδας βρισκόταν ο λεγόμενος «Εβραίος» ή «Ψηλός» ωστόσο δεν μπορούσαν να φτάσουν στην ταυτοποίησή του καθώς, τα μέλη της ομάδας, άλλαζαν συνεχώς τηλεφωνικές συσκευές και γραμμές, ενώ δεν μιλούσαν ποτέ στο τηλέφωνο με τον προμηθευτή.

«Σε μία από τις παρακολουθήσεις που έγινε τον Σεπτέμβριο 2015 σε καφετέρια της Γλυφάδας εμφανίστηκε ο προμηθευτής. Πληροφορίες από το εξωτερικό έδειξαν πως η μητέρα του είχε εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων με την επωνυμία 777 στο Ντουμπάι. Από εκεί φόρτωναν τα τσιγάρα σε κοντέινερ που μετέφεραν καρέκλες και εν συνεχεία σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο (πλησίον της ΜΕΤΡΟΝ ΑΕ) που ήταν καλά φυλασσόμενη από άντρες και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Από την περιοχή τα φόρτωναν σε μεγάλες νταλίκες και τα μετέφεραν» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Να σημειωθεί ότι η σύλληψη του Γιώργου Κ. έγινε το περασμένο Σάββατο από τη βίλα του στη Γλυφάδα και την Παρασκευή οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη σύλληψή του, έδειξε ενδιαφέρον και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF).

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης