Σε ηλικία 73 ετών έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή η Ζωή Λάσκαρη, η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη. Ο θάνατός της επήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, από ανακοπή καρδιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηθοποιός γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1944 και ήταν από τις μεγαλύτερες σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ζωή Κουρούκλη.

Ο τίτλος της Σταρ Ελλάς αποτέλεσε το «εισιτήριό» της για τη μεγάλη οθόνη

Tο βράδυ του Σαββάτου 20 Iουνίου 1959, στη φαντασμαγορική χοροεσπερίδα εις τα Aστέρια της Γλυφάδας, κέρδισε τον τίτλο της «Σταρ Eλλάς 1959». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεσποινίς Ζωΐτσα Kουρούκλη, με το ψευδώνυμον «Aμαρυλλίς» και τον αριθμό 12, ήταν τότε μόλις 15 ετών.

Στις 26 Iουλίου στο Λονγκ Mπιτς των Hνωμένων Πολιτειών, η Zωή Λάσκαρη διαγωνίστηκε για τον τίτλο «Mις Yφήλιος 1959».

O τίτλος της Σταρ Ελλάς, όμως, αλλά και η κοινή καταγωγή της με τον Γιάννη Δαλιανίδη στάθηκε η αφορμή ώστε να γίνει πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ο Κατήφορος» το 1961.  

Η τεράστια επιτυχία της ταινίας έκανε τους πάντες να μιλούν για αυτή και να υπογράψει αποκλειστικό συμβόλαιο με τη σημαντικότερη ελληνική εταιρεία παραγωγής, τη Φίνος Φιλμ.

Η ηθοποιός σε μια από τις εμφανίσεις της στον κινηματογράφο

 Από τότε πρωταγωνίστησε σε πολύ μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και στα περισσότερα είδη ταινιών της εποχής (κωμωδία, κοινωνικό δράμα, μιούζικαλ) κατά τη χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου.



Η αλλαγή του επιθέτου

Ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν αυτός που της πρότεινε να μην κρατήσει το πραγματικό της επίθετο, προκειμένου να μη γίνεται σύγχυση με την πρώτη της εξαδέλφη Ζωή Κουρούκλη, η οποία ήταν ήδη γνωστή τραγουδίστρια.

Η Ζ.Λάσκαρη με τη φίλη της Αλ. Βουγιουκλάκη

Το επίθετο Λάσκαρη επέλεξε ο Γιάννης Δαλιανίδης από την ονομασία ενός Ιταλού.



Η δυναμική – μοιραία γυναίκα του ελληνικού κινηματογράφου

Η Ζωή Λάσκαρη ξεχώρισε για τη δυναμική της παρουσία, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που της προσέδωσαν τον τίτλο της «μοιραίας γυναίκας».


 
Μερικές από τις επιτυχίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ήταν οι ταινίες:  Μερικοί το προτιμούν κρύο, Νόμος 4000, Κορίτσια για φίλημα, Στεφανία, Μια κυρία στα μπουζούκια, Οι θαλασσιές οι χάντρες και πολλές άλλες. 

Η εντυπωσιακή ξανθιά ηθοποιός συνεργάστηκε με άλλα μεγάλα και αγαπημένα ονόματα, όπως Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Κούρκουλος κ.ά.

Οι θεατρικές της εμφανίσεις 

Το 1966 έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στην Κύπρο με τα έργα Μιας πεντάρας νιάτα των Γιαλαμά-Πρετεντέρη, Η παγίδα του Pομπέρ Τομά και το Βαθιά γαλάζια θάλασσα του Ράτιγκαν.

Στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας εμφανίστηκε το 1970 με το έργο του Γιάννη Δαλιανίδη «Μαριχουάνα Στοπ», ενώ ακολουθεί η μεγάλη θεατρική επιτυχία «Εραστές του ονείρου» του Γιάννη Δαλιανίδη μαζί με τον Tόλη Bοσκόπουλο (1972).

Το 1990 ο Μίνως Βολανάκης τη σκηνοθετεί στη μεγάλη θεατρική επιτυχία «Καινούρια Σελίδα» του Νηλ Σάιμον και το 1994 ο Ανδρέας Βουτσινάς στο «Ορφέας στον Άδη» του Τέννεση Ουίλιαμς, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ.

Aκολουθούν τα έργα: Τρελοί για έρωτα του Σαμ Σέπαρντ (1995), Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ του Άλμπι (1996), πάλι σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, Τρεις ψηλές γυναίκες του Άλμπι (1996), Τρωάδες του Ευριπίδη (1996), Το μακρύ ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα του Eυγένιου Ο’ Νηλ (1997), Η συνάντηση του Νάντας (2000), Σκηνές Γάμου του Άλμπι (2000), σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Ευαίσθητη Ισορροπία του Άλμπι (2003), Διαμάντια και μπλουζ της Λούλας Αναγνωστάκη (2006), Άλμα Μάλερ του Ρον Χάρτ (2009), Ρόουζ του Μάρτιν Σέρμαν (2011) και Ωραία Xρόνια του Xάρολντ Πίντερ (2013).

Στο θέατρο συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες: Μιχάλη Κακογιάννη, Ανδρέα Βουτσινά, Μίνω Βολανάκη, Σταμάτη Φασουλή, Άντολφ Σαπίρο, Σταύρο Τσακίρη, Αθανασία Καραγιαννοπούλου, Γιώργο Ρεμούνδο, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Δημήτρη Νικολαΐδη, Κωστή Μιχαηλίδη, Κώστα Μπάκα, Αντώνη Αντωνίου, Γιάννη Δαλιανίδη.

Ο γάμος της με τον δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο

Η Ζωή Λάσκαρη με τον σύζυγό της

Το 1976 παντρεύτηκε με τον δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Μαρία – Ελένη (πρώην σύζυγος του ηθοποιού Απόστολου Γκλέτσου).

Από προηγούμενο γάμο της με τον Πέτρο Κουτουμάνο είχε αποκτήσει άλλη μία κόρη, τη Μάρθα (που είχε παντρευτεί τον Βλάσση Μπονάτσο).

Είχε διατελέσει δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων έχοντας εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου.


Πληροφορίες από: el.wikipedia.org

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης