Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίεργη «απόβαση», για την οποία όμως δεν είχε ενημερωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έκαναν την περασμένη Πέμπτη στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης Γερμανοί δικαστές και εισαγγελείς.

Οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι συνοδεύονταν από δύο Έλληνες συναδέλφους τους, εθεάθησαν στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης να επιθεωρούν τις αίθουσες των ακροατηρίων, να παρατηρούν τα πινάκια και να κρατούν αναλυτικές σημειώσεις για τα όσα διαδραματίζονταν στον χώρο των δικαστηρίων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα και απαιτούν άμεση απάντηση από τους καθ’ ύλην αρμοδίους. Για ποιο λόγο -και με ποιο δικαίωμα- ξένοι δικαστικοί λειτουργοί επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις των δικαστηρίων και γιατί το συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, δεν κατέστη γνωστό στους πολίτες, στο σύνολο των λειτουργών και στις δικαστικές ενώσεις;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καρέ- καρέ η επίσκεψη

Δικαστικοί κύκλοι, μιλώντας στη zougla.gr, κάνουν λόγο για πρωτοφανή ενέργεια, η οποία θέτει σοβαρά ερωτήματα περί της ανεξαρτησίας και του αυτοδιοίκητου της Δικαιοσύνης. Η συγκεκριμένη κίνηση συμπίπτει με τη χρονική συγκυρία η οποία χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερη» για τον θεσμό, με τις νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των δικαστικών λειτουργών και τις κινητοποιήσεις.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, γύρω στις 11.00. Οι Γερμανοί δικαστές και εισαγγελείς έφθασαν στις εγκαταστάσεις του Δικαστικού Μεγάρου, όπου τους υποδέχθηκαν δύο Έλληνες συνάδελφοί τους, οι οποίοι και τους συνόδευαν καθ’ όλη τη διάρκεια της «επιθεώρησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί άρχισαν να επισκέπτονται τις αίθουσες όπου διεξάγονταν οι δίκες -χωρίς να μπαίνουν μέσα σε αυτές-, παρατηρούσαν τα πινάκια, κρατούσαν σημειώσεις και ρωτούσαν τους συνοδούς τους σχετικά με τους κατηγορούμενους που δικάζονταν.

«Πήγαν στο Εφετείο Κακουργημάτων και στο Πενταμελές Εφετείο, χωρίς όμως να μπουν μέσα στις αίθουσες. Έκατσαν απ’ έξω και ρωτούσαν αυτούς που τους συνόδευαν σχετικά με τις δίκες που διεξάγονταν και τους κατηγορουμένους» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Τους προβλημάτισαν οι εγκαταστάσεις

Ωστόσο, η αντιπροσωπεία των Γερμανών δικαστικών λειτουργών φαίνεται ότι δεν αποκόμισε τις καλύτερες εντυπώσεις από την επίσκεψη που πραγματοποίησε.

Αυτόπτες μάρτυρες της επίσκεψης δήλωσαν στη zougla.gr ότι στη θέα των πολιτών που κάπνιζαν εντός των χώρων των δικαστηρίων δυσανασχέτησαν!

«Έβρεχε, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να μπουν στους χώρους των δικαστηρίων και να καπνίζουν, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Οι Γερμανοί κοιτούσαν καλά καλά και δυσανασχετούσαν» ανέφεραν πηγές στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

Δηλώνει «άγνοια» το υπουργείο

Σε επικοινωνία της zougla.gr με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερωθεί για τον σκοπό της επισκέψεως των Γερμανών δικαστικών λειτουργών, τα στελέχη του δήλωσαν, αρχικά, «άγνοια». Ωστόσο στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι η έλευση των Γερμανών δικαστικών λειτουργών είχε να κάνει με μια συγκεκριμένη υπόθεση κρατουμένου ο οποίος αναμένεται να εκδοθεί.  

Από την άλλη πλευρά, σε επικοινωνία της ηλεκτρονικής εφημερίδας με τους προϊσταμένους των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, εκείνοι επιβεβαίωσαν την επίσκεψη των Γερμανών λειτουργών της Δικαιοσύνης, τονίζοντας όμως ότι δεν γνωρίζουν τον σκοπό της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης