Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας με τις υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικού υλικού στα νοσοκομεία φτάνει στο ακροατήριο.

Στο εδώλιο θα καθίσουν 24 πρόσωπα για το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τη βρετανική εταιρία προμήθειας ορθοπεδικού υλικού DePuyΔιευθυντικά στελέχη της βρετανικής εταιρείας DePuy, θυγατρικής εταιρείας του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson μαζί με Έλληνες μεγαλογιατρούς και στελέχη δημοσίων νοσοκομείων θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση της «χρυσής» προμήθειας ορθοπεδικού υλικού σε 114 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα από την οποία ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο με ποσό που ξεπερνά τα 11.5 εκ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 24 άτομα παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με βαρύτατες κατηγορίες για τις «μίζες» και τις αμοιβές… κάτω από το τραπέζι που δόθηκαν για έξι ολόκληρα χρόνια προκειμένου να φτάνουν στους ανυποψίαστους ασθενείς «υπερφουσκωμένα» τα εν λόγω υλικά.

Οι νόμιμοι εκπρόσωποι της βρετανικής εταιρείας DE PUY θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς φέρονται πως «λαδώνοντας» στελέχη νοσοκομείων αλλά και γιατρούς πωλούσαν υπερκοστολογημένο εξοπλισμό, στήνοντας ένα πραγματικό «πάρτι» διασπάθισης δημοσίου χρήματος σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και πολλά περιφερειακά.

Η θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson φέρεται να έδρασε την περίοδο από το 2000 ως το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35% και τα προμήθευε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, δωροδοκώντας και τάζοντας εξωτικά ταξίδια.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση γιατρού που εντοπίστηκε από την έρευνα των ανακριτών διαφθοράς, ο οποίος εκτός από τις υψηλότατες αμοιβές του (π.χ  34.367,17 ευρώ το 2003, 68.000,89 ευρώ το 2004 και 42.634,58 ευρώ το 2005) λάμβανε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα κ.λπ.

Αποκαλυπτικό είναι το e-mail που απέστειλε στις 13/11/2000 ένας εκ των κατηγορουμένων προς Βρετανό συγκατηγορούμενό του, στο οποίο αναφέρει επί λέξει: «Όπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονται καθαρά στους αποδέκτες…» ζητώντας ουσιαστικά το συνολικό ποσό των 1.600.000 δολαρίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2001 για να το διανείμει.

Στη λίστα με τα 114 νοσοκομεία τα οποία πλήρωσαν υπερκοστολογημένα υλικά είναι το ΚΑΤ και το «Παπανικολάου» με διαφορά υπερκοστολόγησης περί το 1,5 εκατ. ευρώ έκαστο στην εξαετία.

Στους κατηγορούμενους που παραπέμπονται να δικαστούν περιλαμβάνονται στελέχη της βρετανικής εταιρίας, οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους στην Ελλάδα, γιατροί, στελέχη δημοσίων νοσοκομείων, επιχειρηματίες και συνεργάτες της DePuy.

Ειδικότερα, με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται σε δίκη οι: 

– Gary Neil Fitzpatrick, Nicola Jane-Gifford, John Alfred Coppack, Keith Eugene Swallow, Ειρήνη Κυριακίδη και Δέσποινα Φιλίππου, κατηγορούμενοι για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου τελούμενη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, δωροδοκία υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

– Michael John Dormer, Walter Hak, Gregory Mark Franks, κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία στην απάτη από κοινού, ηθική αυτουργία στη δωροδοκία υπαλλήλου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού.

– Παναγιώτης Παπασπύρου, κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε απάτη, άμεση συνέργεια σε δωροδοκία υπαλλήλου και άμεση συνέργεια σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

– Robert-John Dougall, κατηγορούμενος για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου και από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

– Νικόλαος Καραγιάννης, κατηγορούμενος για απάτη κατ’ εξακολούθηση από κοινού σε βάρος του δημοσίου, ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια σε απάτη, από κοινού δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

– Πέτρος Καραγιάννης, κατηγορούμενος για από κοινού ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

– Χρήστος Καραγιάννης, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια σε απάτη, από κοινού δωροδοκία υπαλλήλου και από κοινού ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

– Σπυρίδωνας Φωτεινός και Γεώργιος-Βύρωνας Βλάσσης, κατηγορούμενοι για από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

– Νικόλαος Ευσταθόπουλος, κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε απάτη και παθητική δωροδοκία υπαλλήλου.

– Αλέξανδρος Τουλιάτος, κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε απάτη, παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

– Ευάγγελος Πλάτιας, Παναγιώτης Σουκάκος, Λεωνίδας Συρμάλης, κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

– Κωνσταντίνος Μαλίζος, Γιώργος Παπαχρήστος, Γεώργιος Μπάμπης, κατηγορούμενοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το συμβούλιο Εφετών διατάσσει να χωριστεί η δικογραφία για τον Bruce Van Der Merwe ζητώντας να διενεργηθεί περαιτέρω προανάκριση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο κατηγορούμενος για απάτη, ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει αποβιώσει.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης