Σ’ ένα ασφυκτικό φορολογικά περιβάλλον θα βρεθούν, σε πρώτη φάση, από την 1η Ιουνίου, και μετά από τις αρχές της νέας χρονιάς οι φορολογούμενοι, μετά την ψήφιση, αργά το βράδυ της Κυριακής, από τη Βουλή του νέου μνημονίου με στόχο το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 153 υπέρ, 145 κατά και δύο απουσίες (Άδωνις Γεωγιάδης από Ν.Δ. και Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου απουσίασε κατά την πρώτη ανάγνωση του καταλόγου, εισήλθε στην δεύτερη ανάγνωση και δήλωσε ότι ψηφίζει υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής, αλλά καταψηφίζει τα άρθρα που αφορούν το Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και την τροπολογία για τον «κόφτη». Έτσι τα συγκεκριμένα άρθρα εγκρίθηκαν με 152 ψήφους.

Ήταν μία ακόμη συζήτηση εκτός κάθε πραγματικότητας με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα… Με πολιτικές κορώνες από την πλευρά του πρωθυπουργού περί τήρησης «κόκκινων γραμμών» και δίκαιης κατανομής των βαρών, ενταγμένες στην αρεστή επικοινωνιακή πολιτική που στόχο έχει να καλύψει την καταιγίδα των νέων σκληρών μέτρων που έρχονται να συνεχίσουν την πολιτική της λιτότητας που έχει αλυσοδέσει τους πολίτες στο κρεβάτι του Προκρούστη.

​Απόλυτα συμπαγής η κυβερνητική παράταξη υπερψήφισε το νομοσχέδιο με τη λαίλαπα των έμμεσων φόρων, το άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων, το υπερταμείο που αναμένεται να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία και τον δημοσιονομικό «κόφτη», ο οποίος βάζει ουσιαστικά σε διαρκή επιτροπεία τη χώραΑπόλυτα συμπαγής η κυβερνητική παράταξη υπερψήφισε το νομοσχέδιο με τη λαίλαπα των έμμεσων φόρων, το άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων, το υπερταμείο που αναμένεται να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία και τον δημοσιονομικό «κόφτη», ο οποίος βάζει ουσιαστικά σε διαρκή επιτροπεία τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μπροστά στο γνωστό εκβιαστικό δίλημμα «μία ακόμη θυσία ή καταστροφή» έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ελπίζοντας – όπως εκμυστηρεύονταν στους διαδρόμους της Βουλής – ότι καλούνται για «τελευταία φορά» να ψηφίσουν μέτρα-λαιμητόμο για τους Έλληνες πολίτες και ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι προ των πυλών.

Η καθαρά μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μοιάζει με «βαρέλι δίχως πάτο», μπήκε κάτω από το μανδύα της αριστερής ευαισθησίας για μισθωτούς, συνταξιούχους και όλους όσους καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο των επαχθών μέτρων , υπό τους γνωστούς διθυράμβους περί «νέας εποχής» και ολοκλήρωσης ενός δύσκολου κύκλου για τη χώρα με “έπαθλο” την αξιολόγηση και την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης που θα δώσει ανάσα στην οικονομία που βρίσκεται στον αναπνευστήρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μπροστά στη θύελλα οργής των περασμένων ημερών, αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω για να κατευνάσει σε ένα βαθμό τις κοινωνικές αντιδράσεις. Πήρε πίσω τα μέτρα για αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ από την 1η Ιανουαρίου.

«Ως γνωστόν η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης – όχι με δική μας ευθύνη – είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε να ψηφίσουμε το ασφαλιστικό και να εφαρμοστεί η συμφωνία του Ιουλίου, δηλαδή η αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων. Και να ερχόμαστε τώρα και τους ζητάμε αναδρομικά το ΕΚΑΣ που έχει δοθεί από τον Ιανουάριο. Είναι άδικο και δεν θα το κάνουμε».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα προχωρήσει το «πάγωμα» στα ειδικά μισθολόγια και ότι θα αναζητηθούν ισοδύναμα έως τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε εκφραστεί μεγάλη δυσαρέσκεια για το εν λόγω μέτρο από τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο.

«Είναι μεγάλη αδικία τη στιγμή που η χώρα περνάει μία πρωτοφανή προσφυγική κρίση και την έχει κρατήσει όρθια το γεγονός ότι άνδρες και γυναίκες της αστυνομίας, του λιμενικού και του στρατού βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο στις θέσεις τους να μη τους δώσουμε τη δυνατότητα για εξέλιξη του βαθμολογίου τους».

Επιλέγοντας να περάσουν ανάμεσα από τις μυλόπετρες μίας άστοχης και άκαιρης αντιπαράθεσης, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης «ανταγωνίστηκαν» σε επιθετικότητα , ειρωνεία και σφοδρές επιθέσεις αποδόμησης του αντιπάλου τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ακραίο πολιτικό σουρεαλισμό» και για ταύτιση με τις θέσεις των δανειστών και χλευάζοντας για το «ξεχειλωμένο» σενάριο της αριστερής παρένθεσης δήλωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2009 είτε το θέλετε είτε όχι και θα τις χάσετε και αυτές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε κατά τη Συγγρού «πρωθυπουργική εμφάνιση», επιλέγοντας να “κηρύξει πόλεμο” στον Αλέξη Τσίπρα για να διαμηνύσει ότι η προσωπική του αναξιοπιστία οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς.

«Τι είναι χειρότερο; Ένας ψεύτης ή ένας αυταπατώμενος πρωθυπουργός; Το βέβαιο είναι ότι δεν αξίζει να είστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας. Είστε ένας πολιτικός που την άγνοιά του την εμφάνισε ως αντισυνταγματική μαγκιά και που όταν έσπασε τα μούτρα του, πήρε μία χώρα στο λαιμό του».

Επιδιώκοντας να αποδομήσει την εικόνα του πρωθυπουργού και στο εξωτερικό ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον «κόφτη» ως «τίμημα» της προσωπικής του αναξιοπιστίας. «Επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι το πακέτο που φέρατε θα αποδώσει γι αυτό σας επέβαλαν τον «κόφτη». Δεν σας πιστεύει κανείς, ούτε ενός ούτε εκτός Ελλάδας».

Παράλληλα, ανακοίνωσε τις αρχές της κυβερνητικής του πρότασης για την πενταετία 2017-2021 και τη «συμφωνία αλήθειας» με τους πολίτες και τους Ευρωπαίους εταίρους, σε δύο ενότητες: Πρωτογενή πλεονάσματα 2% και ρυθμούς ανάπτυξης 4% ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους.

Συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας

Συλλαλητήριο μπροστά από το Κοινοβούλιο πραγματοποίησαν εργατικά συνδικάτα και πολιτικές παρατάξεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο την ίδια ώρα που στη Βουλή διεξάγεται η διαδικασία ψήφισής του. Όπως δήλωσε ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουμπέλης “η συζήτηση για το χρέος είναι ένα success story που μεταθέτει το βάρος από εμάς στα εγγόνια μας γι’αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να αντισταθούν σε αυτή την πολιτική ακόμα και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί και καλούμε επίσης τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο να σκεφτούν την υστεροφημία τους”.

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε “δυστυχώς ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται ένας μεγάλος ψεύτης και πολιτικός εγκληματίας σε βάρος του τόπου και του λαού.Τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα δεν είναι απλώς σκληρά μέτρα αλλά η χαριστική βολή για τον τόπο και τον ελληνικό λαό. Αυτοί που θα ψηφίσουν σήμερα στη βουλή τα μέτρα δεν θα έχουν που να κρυφτούν από αύριο από την οργή την αγανάκτηση και το μίσος του ελληνικού λαού. Τα μέτρα αυτά δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη”.

Στο χώρο έξω από τη βουλή βρέθηκαν εκτός από την ΑΔΕΔΥ, η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και το ΠΑΜΕ που έφτασε με πορεία από την πλατεία Ομονοίας. Τα συνδικάτα διατείνονται ότι η υπερψήφιση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι αντιδράσεις και προειδοποιούν σε γενικευμένο και πολύπλευρο αγώνα.

Η Λαϊκή Ενότητα πραγματοποίησε δυναμική παρέμβαση με την ανάρτηση πανό στον χώρο της Βουλής:

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης

Δηλώσεις του ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα:

 Ποια είναι τα νέα μέτρα που θα αδειάσουν περαιτέρω τις τσέπες μας;

-αυξάνονται οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από 0,1 έως 1% που είναι σήμερα σε έως και 1,15% αλλά ο φόρος αρχίσει να επιβάλλεται από χαμηλότερη αξία καθώς μειώνεται το αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ.

-αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα

-αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα. Ειδικά στις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων αυξάνεται από 2,5 τοις χιλίοις σε 3,5 τοις χιλίοις Επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων με συντελεστή 1 τοις χιλίοις που έως σήμερα απαλλάσσονταν. Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ισχύουν από τον φετινό φόρο

-αυξάνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 24% από την 1η Ιουνίου 2016.

-καταργούνται από 1η Ιουνίου οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

-επιβάλλεται από την 1-1-18 φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία. Ο φόρος είναι 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση για 1-2 αστέρια, 1,5 για 3 αστέρια, 3 ευρώ για 5 αστέρια και 4 ευρώ για 5 αστέρια. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για 1-2 κλειδιά, 0,5 ευρώ για 3 κλειδιά και 1 ευρώ για 4 κλειδιά

-επιβάλλεται από την 1η Ιουνίου 2016 φόρος 10% επί του λογαριασμού συνδρομητικής τηλεόρασης

-επιβάλλεται από 1-7 φόρος 5% επί του λογαριασμού σταθερής τηλεφωνίας

-αυξάνεται αναδρομικά από 1-1-16 ο φόρος επί των εταιρειών τυχερών παιγνίων. Παραμένει 30% για ετήσια μεικτά κερδη για κέρδη έως 100 εκατ. ευρώ. Αυξάνεται σε 32,5 για κέρδη από 100-200 εκατ και σε 35% για κέρδη από 200 εκατ και άνω

-επιβάλλεται από 1-1-17 φόρος 0,10 ευρώ ανά 100 ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου

-από 1-1-17 επιβάλεται φόρος στον καφέ 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο, 2 ευρώ για τον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για τον στιγμιαίο και τα συμπυκνώματα καφε κα

-αλλάζουν οι συντελεστές του τέλους ταξινόμησης για τα ΙΧ και ο φόρος υπολογίζεται πλέον επί τις λιανικής τιμής πριν επιβληθούν οι φόροι. Η νέα κλίμακα υπολογισμού των τελών ταξινόμησης έχει ως εξής:

– συντελεστή 4% επί της εργοστασιακής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ

– 8% για εργοστασιακή τιμή από 14.001 έως και 17.000 ευρώ

– 20% για τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ

– 25% για εργοστασιακή τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ

– 32% για Ι.Χ με εργοστασιακή τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω

Στο τέλος ταξινόμησης που προκύπτει με βάση τους παραπάνω συντελεστές θα γίνονται εκπτώσεις και αυξήσεις ανάλογα με τους ρύπου που εκπέμπει κάθε όχημα.

Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5% ενώ για ρύπους από 101 έως και 120 γραμμάρια, δεν προβλέπεται αύξηση ή έκπτωση. Για μεγαλύτερους ρύπους υπάρχουν επιβαρύνσεις στο τέλος ταξινόμησης και συγκεκριμένα:

-10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο.

– 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια.

-30% στη ζώνη των 161-180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο.

-40% για εκπομπές ρύπων από 181 έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και

– 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

-100% για ρύπους πάνω από 250 γραμμάρια.

Για οχήματα παλαιότερης αντιρρυπαντικής οδηγίας οι συντελεστές αυξάνονται κατά 200% ενώ για οχήματα για τα οποία δεν μετριούνται οι ρύποι οι συντελεστές αυξάνονται κατά 500%

-Ανοίγει ο δρόμος για τη διάθεση φαρμάκων και από αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η δημιουργία μιας νέας υποκατηγορίας με την ονομασία ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) η οποία θα περιλαμβάνει σκευάσματα που θα διατίθενται και εκτός των φαρμακείων. Πρόκειται για 216 από τα συνολικά 1.582 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Φόρος στα ξενοδοχεία

Προβλέπεται ακόμη από τις αρχές του 2018 η έναρξη ισχύος του φόρου στα ξενοδοχεία. Το ποσό του φόρου ανά ημέρα ορίζεται στο ποσό των 0,50 ευρώ για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ για ξενοδοχεία τριών αστέρων, 3 ευρώ για τεσσάρων αστέρων και 5 ευρώ για ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Για διαμερίσματα τεσσάρων κλειδιών, ο φόρος διαμονής θα είναι ένα ευρώ την ημέρα.

Διαβάστε ακόμη:



Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης