Εγκλωβίζονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και της αλλαγής πολιτικής χωρών της Ε.Ε. σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα, καθώς αρκετές από αυτές προτίθενται να κλείσουν τα σύνορά τους. Ήδη έχουν αρχίσει οι επιστροφές μεταναστών, κυρίως όσων δεν προέρχονται από τη Συρία, αν και οι αρχές της γειτονικής χώρας σήμερα τελικά επέτρεψαν σε 1.500 μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο αριθμός των μεταναστών που συγκεντρώνονται αυξάνεται, ενώ και οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούνΑυτή την ώρα εκατοντάδες είναι οι μετανάστες που διαμαρτύρονται στην ουδέτερη ζώνη στην Ειδομένη, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Η διαμαρτυρία αφορά την απαγόρευση εδώ και δυο μέρες των αρχών της ΠΓΔΜ να περάσουν τα σύνορά της μετανάστες που δεν είναι Ιρακινοί, Αφγανοί και Σύροι. Οι διαμαρτυρόμενοι στην πλειονότητά τους είναι υπήκοοι Πακιστάν, Μαρόκου, Ιράν και Σομαλίας, και έχουν πραγματοποιήσει κατάληψη στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη, ζητώντας να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαφορετικών εθνοτήτων μετανάστες διαμαρτύρονται έντονα με πανό και φωνάζοντας συνθήματα, ενώ εκφράζεται ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς ο αριθμός των μεταναστών που συγκεντρώνονται συνεχώς αυξάνεται, ενώ και οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι σκοπεύουν να ξεκινήσουν απεργία πείνας.

Συγκεκριμένα σε 1.500 ανέρχονται τα άτομα στα οποία από το πρωί σήμερα οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν επιτρέψει να διέλθουν τα σύνορα με την Ελλάδα και να μπουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Στον καταυλισμό, ο οποίος έχει δημιουργηθεί στην ουδέτερη ζώνη και τον οποίο από το πρωί επισκέπτεται ο αναπληρωτής υπουργός για μεταναστευτικά θέματα, Γιάννης Μουζάλας, παραμένουν περίπου 3.000 άτομα.

Από αυτά υπολογίζεται ότι περίπου 1.300 δεν είναι κάτοχοι διαβατηρίων Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν, στα οποία οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν τη διέλευση με αποτέλεσμα να παραμένουν εκεί από την Πέμπτη, που ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου από τη γείτονα χώρα.

Σκόπια προς Ελλάδα: «Θα σας γυρίζουμε πίσω τους μετανάστες»

«Οι μεταξύ μας διαφορές για το ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την έλλειψη επικοινωνίας των υπηρεσιών ασφαλείας για ζητήματα που σχετίζονται με την ισλαμιστική τρομοκρατία και το κύμα προσφύγων» επισήμανε το βράδυ της Παρασκευής σε ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Ο κ. Ιβανόφ σημείωσε ότι από τα Βαλκάνια έφυγαν περίπου 1.000 «μαχητές» για τη Συρία και το Ιράκ, από τους οποίους έχουν επιστρέψει 600, οι 69 μέσω ΠΓΔΜ. Όπως υπογράμμισε, η χώρα του θα ακολουθήσει την πρακτική των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εφόσον αυτές αρχίσουν να διαχωρίζουν τους πρόσφυγες πολέμου από τους οικονομικούς μετανάστες.

«Αν δούμε ότι η Βόρεια Ευρώπη κάνει κάτι τέτοιο, θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο» είπε συγκεκριμένα.

Ο κ. Ιβανόφ επιβεβαίωσε ότι η Σερβία επαναπροώθησε στην ΠΓΔΜ 300 Ιρανούς, τους οποίους τα Σκόπια έστειλαν στα σύνορα με την Ελλάδα. Τότε εκείνοι μπλόκαραν τη σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το σημερινό αδιαχώρητο στην Ειδομένη.

Πηγή: seleo.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης