Έπειτα από οκτώ ώρες συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής, της πλειοψηφίας (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), το σώμα αποφάσισε με μυστική ψηφοφορία τα ξημερώματα της Τρίτης την παραπομπή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ, παραδίδοντας έτσι τη σκυτάλη των ερευνών στη Δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σύνολο 283 παρόντων βουλευτών, βρέθηκαν 269 έγκυρα ψηφοδέλτια, 9 άκυρα και 5 λευκά.

Ειδικότερα, για την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου, υπέρ ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά 34, παρών, 67. Για την κατηγορία απιστίας στην υπηρεσία 206 υπέρ και 42 κατά. Τέλος, για την παράβαση καθήκοντος 220 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 35 κατά και 11 παρών.

(Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για το Ειδικό Δικαστήριο, καθώς ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και οι διατάξεις του Συντάγματος αναθέτουν πλέον την εκ βάθους διερεύνηση της υπόθεσης σε Δικαστικό Συμβούλιο, που συγκροτείται από πέντε ανώτατους δικαστές (τρεις από το ΣτΕ, δύο από τον Άρειο Πάγο).

   

(Αλ Τσίπρας και Ευ. Βενιζέλος στην κάλπη)

Πρόκειται για μία μέρα-ορόσημο, καθώς έπειτα από 24 χρόνια, δηλαδή από τότε που εκδικάστηκε η υπόθεση Κοσκωτά, αποφασίζεται επί της ουσίας η εκ νέου η σύσταση του Δικαστηρίου που προβλέπεται από το Σύνταγμα για να δικάσει πολιτικό πρόσωπο.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία τα ξημερώματα της Τρίτης (2.48), παρουσία του πρώην υπουργού. 

Ουσιαστικά, η υπόθεση πλέον θα επαναξεταστεί από μηδενική βάση.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Αρνούμαι τις κατηγορίες – Θέλουν την πολιτική μου εξόντωση

Παρακολουθήστε όλη την ομιλία του:

Ο πρώην υπουργός επί 30 λεπτά και πλέον τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής, αρνούμενος τις κατηγορίες και κάνοντας λόγο για «ιστορία που επαναλαμβάνεται ως φάρσα μετά από 25 χρόνια. Γιατί τι άλλο εκτός από φάρσα – φαρσοκωμωδία – είναι αυτό που έχει εκτυλιχτεί έξι μήνες τώρα;». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα «προκατασκευασμένο πόρισμα και προειλημμένες αποφάσεις».

Επιζητούν την πολιτική μου εξόντωση«Το πραγματικό σκάνδαλο σε αυτή την ιστορία είναι η πραγματική αδυναμία που έχει η χώρα μας να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και χαρακτήρισε τον εαυτό του «εξιλαστήριο θύμα», καθώς γίνεται τόσος λόγος για τη λίστα Λαγκάρντ και απολύτως τίποτα για τις νόμιμες λίστες καταθετών του εξωτερικού που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη, λέγοντας ότι «κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία για όλο το μετέπειτα χρονικό διάστημα». «Αυτή τη στιγμή καλείστε να παραπέμψετε σε Ειδικό Δικαστήριο εμένα που, όπως και να το κάνουμε, ζήτησα τα στοιχεία, και εξαιτίας μου ήρθαν στην Ελλάδα, εμένα που τα έδωσα για έλεγχο, προκάλεσα συσκέψεις προκειμένου να αξιοποιηθούν, και τα παρέδωσα στον αρμόδιο πριν την αποχώρησή μου. Και την ίδια στιγμή, αυτός που μαζί με τον κ. Διώτη κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία για όλο το μετέπειτα χρονικό διάστημα, επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ave Ceasar! Morituri te salutant! Πόσος παραλογισμός μπορεί πια να χωρέσει σε αυτή την υπόθεση;».

Εν συνεχεία, όσον αφορά την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος ανέφερε ότι πρόκειταιΆλλοι αλλοίωσαν τη λίστα Λαγκάρντ για παραλογισμό. «Αν δεν ήθελα να αξιοποιήσω τη λίστα δεν θα την είχα ζητήσει από τους Γάλλους. Οι ισχυρισμοί διαψεύδονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τις ίδιες καταθέσεις».

Επικαλέστηκε επίσης την κατάθεση του Φ. Γεωργακόπουλου στην εισαγγελέα Ε. Ράικου. «Σας απέκρυψαν την άποψη του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» «Αυτό το πόρισμα που έχετε δεν περιλαμβάνεται το έγγραφο από το ΝΣΚ».

«Με ποια λογική θα έσβηνα τα ονόματα των συγγενών μου; Αν τα άφηνα στη λίστα νομίζετε θα ελέγχονταν ποτέ; Η ιστορία ότι εγώ αφαίρεσα τα ονόματα (σ.σ. των συγγενών μου) δεν στέκει» πρόσθεσε. «Όλη η προσπάθεια ενοχοποίησής μου βασίζεται σε ένα usb που δεν έδωσα εγώ» τόνισε.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι στο έργο της Προανακριτικής έγιναν κρίσεις «που παραβιάζουν κάθε δικονομικό κανόνα». Τόνισε παράλληλα ότι η Επιτροπή του στέρησε τον ελάχιστο αναγκαίο χρόνο για να μελετήσει τη δικογραφία. «Μέγεθος δικογραφίας: 20.000 σελίδες. Και γι αυτές μου δόθηκαν αρχικά 7 ημέρες προθεσμία και ύστερα από τις διαμαρτυρίες μου, μου παραχωρήθηκαν άλλες 10 ημέρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιλεκτική χρήση στοιχείων εναντίον μουΓια το πόρισμα της Επιτροπής ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «κάνει επιλεκτική και ακραία μεροληπτική χρήση στοιχείων και μαρτυριών, ενώ παραβλέπει μαρτυρίες και απλώς αγνοεί αντικειμενικά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία». «Μνημονεύεται μόνο ό,τι βολεύει στην κατασκευή της ενοχής μου – με απολύτως αστήρικτη και αυθαίρετη εξαγωγή συμπερασμάτων. Ό,τι δεν βολεύει, απλώς δεν αναφέρεται, λογοκρίνεται», τόνισε. Έκανε λόγο για «πλήρη ευτελισμό της διαδικασίας» στο απίστευτο γεγονός ότι «από τους επτά βουλευτές που υπογράφουν το πόρισμα της πλειοψηφίας, οι δύο δεν μετείχαν καν των εργασιών της Επιτροπής».

«Δεν είχα ούτε offshore, μόνο χρέη, δεν έβγαλα λεφτά από την πολιτική. Στοχοποιούμαι γιατί ήμουν ο υπουργός που έβαλα τη χώρα στο Μνημόνιο το οποίο πολλοί εμίσησαν, πολλοί όμως σήμερα υπηρετούν», τόνισε και ανέφερε ότι πιστεύει πως με την παραπομπή του «θα ανακουφιστεί η κοινωνία». «Θα έχει βρεθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος από την κυβέρνηση Παπανδρέου», ανέφερε χαρακτηριστικά., ενώ πρόσθεσε: «Δεν φταίω εγώ για όλα τα δεινά της χώρας».

Καμμένος: Συμβόλαιο Συγκάλυψης

Λίγο πριν την τοποθέτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων τόνισε: «Βρισκόμαστε στην τελευταία πράξη μιας φαρσοκωμωδίας» και έκανε λόγο για «συμβόλαιο συγκάλυψης».

Η δικομματική κυβέρνηση «εκτελεί συμβόλαιο συγκάλυψης» ανέφερε, ενώ επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ευθύνες του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, επισημαίνοντας πως ο ίδιος έχει πολύ περισσότερες λίστες καταθετών σε Λουξεμβούργο, Ελβετία και αλλού από τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ που έφτασαν στα χέρια του πρώην υπουργού Οικονομικών. «Η ευθύνη του κ. Προβόπουλου είναι μεγαλύτερη από εκείνη του κ. Παπακωνσταντίνου γιατί και γνωρίζει και συγκαλύπτει, αλλά εκτελεί εντολές».

Ένταση κατά τη συζήτηση στη Βουλή

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι εντάσεις. Την έκρηξη του Απόστολου Κακλαμάνη προκάλεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής δέχτηκε φραστικές επιθέσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ… 

Επίθεση σε Βενιζέλο – Παπανδρέου από Κασιδιάρη

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης εξαπέλυσε επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. 

«Είναι τέτοια η αθλιότητα του πολιτικού κατεστημένου που άνθρωποι όπως ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος παραμένουν εκτός φυλακής και όχι μόνο αυτό. Ο μεν Βενιζέλος παριστάνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, επιζητεί μάλιστα απ’ ό,τι έμαθα να συναντηθεί και με τον Ομπάμα, ενώ ο Παπανδρέου παριστάνει τον καθηγητή στο Χάρβαρντ και έρχεται για διακοπές στα ελληνικά νησιά για να κάνει ποδηλασία. Αυτό είναι μια αθλιότητα, οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να έχουν παραπεμφθεί ήδη σε ειδικό δικαστήριο και από εκεί κατευθείαν στον Κορυδαλλό. Και αν θέλετε, να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι όχι σε VIP πτέρυγα, όπως ο Άκης, αλλά στην πρώτη πτέρυγα με 40 Αφγανούς και Πακιστανούς για να βιώσουν εκεί την πολυπολιτισμικότητα που επιδιώκουν», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής για το πόρισμα

«Το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής είναι πραγματικά ότι μπορούσε να απεικονίσει μια σοβαρή έρευνα, η οποία έγινε, και μια πολύ σοβαρή προσπάθεια», τόνισε ο πρόεδρός της Χρήστος Μαρκογιαννάκης στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια. Ο κ. Μαρκογιαννάκης στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες ότι οι βουλευτές που συμμετείχαν στην Επιτροπή και ειδικώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιδίδονταν σε «σόου» και ύβρεις προς το πρόσωπό του και εν τέλει επέλεξαν την μέθοδο της έκδοσης μιας έκθεσης θέσεων, καθώς και οι ίδιοι αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να θέσουν την υπογραφή τους σε ένα πόρισμα νομικά έωλο.

Εξήγησε ότι παρότι και ο ίδιος είναι σύμφωνος με την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών και συνομολογεί για τα προβλήματα του ΣΔΟΕ, στην διαδικασία που ακολουθείται πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Μάλιστα καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπαναχώρησε από το να καταθέσει αίτημα για συμπλήρωση του κατηγορητηρίου του κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ πρόσθεσε πως δεν στοιχειοθετείται η υπεξαγωγή εγγράφου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος ο κ. Μαρκογιάννης προκάλεσε την κα Κωνσταντοπούλου να καταθέσει μήνυση εναντίον του εφόσον πιστεύει ότι είναι «επίορκος», «έκανε κατάχρηση εξουσίας, συγκάλυψη» και έγινε «υπόθαλψη εγκληματία». «Αλλιώς – όπως είπε – αυτά τα γαβγίσματα θυμίζουν σκύλο που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει». Πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν παρέλειψε να απευθυνθεί στους βουλευτές της ΧΑ λέγοντας πως ενώ εκτοξεύουν κατηγορίες, δεν συνεισέφεραν στην Επιτροπή απολύτως τίποτα για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Να προστεθεί και το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου

«Δεν υπάρχει νόθευση εγγράφου γιατί από εκείνο που παρήχθη το CD ήταν πλαστό, άρα για να έχουμε νομικό αποτέλεσμα πρέπει να προστεθεί το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου στην περίπτωση του χειρισμού της Λίστας Λαγκάρντ από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου», είπε από το βήμα της Ολομέλειας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παραπομπή ή όχι του πρώην τσάρου της Οικονομίας. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί λίγο πριν από τα μεσάνυχτα με μυστική ψηφοφορία. Τρεις θα είναι οι κάλπες, η πρώτη για τη νόθευση εγγράφου, η δεύτερη για απιστία και η τρίτη για παράβαση καθήκοντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να αντικατασταθεί η νόθευση με την υπεξαγωγή.

Ποινική Δίωξη για Διώτη – Καπελέρη

Νωρίτερα, το απόγευμα της Δευτέρας, την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ.κ. Ι. Διώτη και Ι. Καπελέρη παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος αναφορικά με την υπόθεση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ. Τον κ. Διώτη βαρύνει και η κατηγορία υπεξαγωγής εγγράφου.

Η υπόθεση για τους δυο κατηγορούμενους παραπέμπεται σε τακτικό ανακριτή. 

Για τη συνεργάτιδα του Γ. Διώτη Γαλάτεια Μανέ, ο εισαγγελέας ζητά να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου που περιλαμβάνονται στη λίστα, ο φορολογικός έλεγχος συνεχίζεται

To who is who του Γ. Παπακωνσταντίνου

Τα πρώτα χρόνια

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Στα νιάτα του υπήρξε μέλος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος – Β΄ Πανελλαδική. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο London School of Economics στην Αγγλία. Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Διδακτορικό δίπλωμα από τη Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Μετά τις σπουδές του, εργάστηκε επί 10 χρόνια στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη Γαλλία.

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1998 εργάστηκε ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας. Δυο χρόνια μετά, ορίστηκε Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την Κοινωνία της Πληροφορίας (2000-2002). Το διάστημα 2002-2004 υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ. Το 2003 ήταν συντονιστής για τη «διαδικασία της Λισαβόνας», το ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 2004 έως το 2007 διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου. Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) – Ανδρέας Παπανδρέου (2005-2008). Το Μάιο του 2005 εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Από το 2003 έως το 2007 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα πολιτικής έρευνας και Κοινωνίας της Πληροφορίας με συμμετοχή σε διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες.

Το Σεπτέμβριο 2003 ορίστηκε με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Διευθυντής του Κινήματος, με αρμοδιότητα το συντονισμό των πρωτοβουλιών του Κινήματος υπό τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

Η είσοδος στη Βουλή

Το Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Νομό Κοζάνης, ενώ ανέλαβε καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ από το Μάρτιο του 2008.


(Με τον Ντομινίκ Στρος Καν)

Ο υπουργός του Μνημονίου

Ηγήθηκε του Ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2009 και διετέλεσε Ευρωβουλευτής από τον Ιούνιο του 2009 έως τον ορισμό του από τον Πρωθυπουργό ως Υπουργού Οικονομικών μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009. Υπέγραψε ως υπουργός οικονομικών τη δανειακή σύμβαση διευκόλυνσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των χωρών μελών της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για χορήγηση δανείου 110 δισ. ευρώ ως αντιπρόσωπος του δανειολήπτη δηλαδή της Ελλάδας.

Ως μέλος του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ συνέβαλε στην δημιουργία του μηχανισμού στήριξης των κρατών μελών της Ευρωζώνης που συστήθηκε με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στον οποίο κατέφυγαν εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνέταξε 35 νομοθετήματα και πέντε στους περίπου δέκα μήνες που διετέλεσε υπουργός ΠΕΚΑ. Από τα σημαντικότερα ήταν η ανεξαρτητοποίηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η οποία σηματοδότησε την άρση των αστερίσκων και της αμφισβήτησης για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία από το διεθνές στατιστικό σύστημα.


(Με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου)

Από το ΥΠΟΙΚ στο Περιβάλλοντος

Ύστερα από τον ανασχηματισμό του Ιουνίου 2011 ορίστηκε Υπουργός περιβάλλοντος από τον Γιώργο Παπανδρέου και διατήρησε την ίδια υπουργική θέση μετά την ανάληψη καθηκόντων της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμου. Στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012‎ ήταν υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ήρθε τρίτος αλλά δεν εκλέχτηκε Βουλευτής. Σήμερα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων και οργανισμών.

Η κριτική

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχτηκε έντονη κριτική ως ο υπουργός που υπέγραψε το μνημόνιο, καθώς η κυβέρνηση πήρε δύσκολα και ιδιαίτερα σκληρά μέτρα για την διόρθωση του ελλείμματος. Επί των ημερών του οι ονομαστικοί μισθοί στο δημόσιο τομέα μειώθηκαν κατά 15%, οι συντάξεις κατά 10%, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 10%, οι λειτουργικές και αμυντικές δαπάνες περικόπηκαν, ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 30%, προκαλώντας τη δυσφορία αρκετών κοινωνικών ομάδων, που συνέβαλαν στην απομάκρυνσή του από το Υπουργείο Οικονομικών.


(Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο)

Καταγγελίες για διόγκωση του ελλείμμάτος

Τα μέτρα αυτά, όπως έδειξαν οι ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα του 2010 επέφεραν τη μείωσή του κατά πέντε μονάδες. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε επιλεχθεί το 2010 από γνωστούς οικονομολόγους μέσα από την εφημερίδα των Financial Times σε σχετική ετήσια ανάλυση ως ο Υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης με την καλύτερη πολιτική διαχείριση.

Το 2012 κατά τη διάρκεια Εξεταστικής Επιτροπής για το αν διογκώθηκε ή όχι το έλλειμμα του 2009 με πόρισμά της πιστοποιήθηκε για μία ακόμα φορά ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση κι ότι το έλλειμμα της Ελλάδας ήταν αυτό που ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2010 η Eurostat, δηλαδή 15,4%.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Το Σεπτέμβριο του 2012 δημοσιεύματα έκαναν για πρώτη φορά αναφορά στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα επρόκειτο για τα ονόματα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα, λίστα των οποίων είχε υποκλέψει πρώην υπάλληλος της τράπεζας και είχε περιέλθει στην κατοχή της Γαλλίας. Τη λίστα αυτή είχε ζητήσει και λάβει ο Γιώργος Παπακωνταντίνου από την Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο πρώην Υπουργός στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε δώσει στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη περίπου 20 ονόματα προκειμένου να διερευνηθεί η αυθεντικότητα της λίστας και τον Ιούνιο του 2011, λίγο πριν τον διαδεχθεί στο Υπουργείο Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη όλη την λίστα για διερεύνηση, ενώ λίγες μέρες αργότερα ανασχηματίστηκε. Σε συνέντευξη του τον Σεπτέμβριο του 2012 ο τότε Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι το Υπουργείο δεν έχει τη λίστα.

 Η λίστα έφερε τη διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ


(Με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Αν. Γεωργίου)

Τον Δεκέμβριο του 2012 εστάλη στις Γαλλικές αρχές η «πρωτότυπη» λίστα με τα ονόματα ατόμων που είχαν καταθέσεις στη συγκεκριμένη τράπεζα της Ελβετίας. Από την σύγκριση με την πρώτη λίστα που είχε παραδοθεί από τον επικαφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Στασινόπουλο στην οικονομική εισαγγελία, προέκυψε ότι οι δύο λίστες διέφεραν και ότι από την πρώτη είχαν αφαιρεθεί συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου. Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος αποφάσισε τη διαγραφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη Δημόσια Τηλεόραση, και συγκεκριμένα στην δημοσιογράφο Έλλη Στάη, στις 08 Ιανουαρίου 2013, αναφερόμενος στο θέμα διέψευσε κατηγορηματικά ότι προέβη ο ίδιος σε οποιαδήποτε επεξεργασία (αλλοίωση), ενώ στην Ολομέλεια της Βουλής στην ομιλία του μίλησε για τη υπόθεση εφ όλης την ύλης. Τον Ιανουάριο του 2013 αποφασίστηκε από την Ελληνική Βουλή η σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, προκείμενου να διευρυνθούν οι ευθύνες του πρώην υπουργού για το θέμα, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2013. Στις 16 Ιουλίου αποφασίστηκε η παραπομπή του σε δίκη.


(Οι συγγενείς του)

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά – Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης