Συναγερμός σήμανε στις 07.50 το πρωί της Κυριακής στην Πυροσβεστική έπειτα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε υπόγειο χώρο των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λεωφόρο Κνωσού, στο Ηράκλειο.
Ήδη οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει σε διακοπή κυκλοφορίας στους δρόμους κοντά στη φωτιά και απομακρύνουν όλους όσοι βρίσκονται στο σημείοΣτο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 42 άνδρες και 21 οχήματα, κλιμακοφόρα οχήματα και 40 άτομα πεζοπότρο τμήμα. Από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν δύο ελικόπτερο. Παράλληλα, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ζήτησε και τη συνδρομή του ΕΚΑΒ καθώς η φωτιά βρίσκεται κοντά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στους χώρους για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων ατόμων. 
Αρχικά, αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν τη λεωφόρο Κνωσού για τα οχήματα όμως αυτή την ώρα η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά. Ωστόσο, σε επιφυλακή είναι και οι αρμόδιες αρχές για την περίπτωση που κριθεί αναγκαία η εκκένωση της περιοχής, είτε του νοσοκομείου.
Αποπνικτική ατμόσφαιρα – Εκκενώθηκε η φοιτητική εστία
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης οι φλόγες επεκτάθηκαν με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα  καπνοί να δημιουργήσουν αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή.
Η πυρκαγιά, σύμφωνα με το cretapost, ξεκίνησε από την αποθήκη 11 του Πανεπιστημίου και επεκτάθηκε γρήγορα στο κεντρικό κτήριο. Μάλιστα, σημειώνονται συνεχώς εκρήξεις καθώς υπάρχουν εύφλεκτα υλικά στους χώρους.
Στον χώρο που έχει παραδοθεί στις φλόγες, βρίσκονται τα εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου Ηρακλείου.
Κοντά στο σημείο βρίσκεται και φοιτητική εστία η οποία έχει εκκενωθεί από τους φοιτητές.
Η αστυνομία σε συνεργασία με την πρυτανεία έχει ζητήσει να υπάρξει επικοινωνία με όλους τους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες ώστε να υπάρξει η διασφάλιση πως κανείς δεν βρίσκεται εντός του κτηρίου που φλέγεται.
Κουκιαδάκης: Άγνωστα τα στοιχεία του καπνού – Μην ανοίγετε παράθυρα
Όπως ανέφερε ο Γιάννης Λεονταράκης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η φωτιά αφορά σε κτήριο που ανήκει στο συγκρότημα των εστιών «χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα με τους φοιτητές, η καταμέτρηση των οποίων συνεχίζεται».

Ο κ. Κουκιαδάκης ζήτησε να μην ανοίγουν τα παράθυρα τους οι κάτοικοι της όμορης με το πανεπιστήμιο περιοχής καθώς είναι άγνωστα τα στοιχεία του καπνού και η τυχόν επικινδυνότητα τουςΣύμφωνα πάντως με τον Ευριπίδη Κουκιαδάκη, αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, η ενημέρωση που έχει από τους φοιτητές είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα δεδομένου ότι έχουν επικοινωνήσει όλοι μεταξύ τους, όπως ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κουκιαδάκης ζήτησε να μην ανοίγουν τα παράθυρα τους οι κάτοικοι της όμορης με το πανεπιστήμιο περιοχής καθώς είναι άγνωστα τα στοιχεία του καπνού και η τυχόν επικινδυνότητα τους. Η πυροσβεστική ρωτήθηκε αν υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης των κατοίκων κοντινών οικιών αλλά όπως ανέφερε δεν συντρέχουν λόγοι απομάκρυνσης τους, δήλωσε ο ίδιος.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λεονταράκης, η ζημιά πρέπει να είναι μεγάλη διότι καίγονται προκάτ εγκαταστάσεις με υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Στο Ηράκλειο αύριο ο Κ. Γαβρόγλου – Συναντάται με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Με εντολή του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, μετέβη στην Κρήτη κλιμάκιο του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης, που διαχειρίζεται ζητήματα φοιτητικής μέριμνας με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Ζέρβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στους χώρους του πανεπιστημίου έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στους χώρους του πανεπιστημίου έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές και ο κ. Γαβρόγλου βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρχές του Ιδρύματος.

Μάλιστα, ο υπουργός θα μεταβεί στο Ηράκλειο, όπου αύριο, σύμφωνα με πληροφόρηση από το υπουργείο, αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του πανεπιστημίου, την άμεση βοήθεια στους φοιτητές που επλήγησαν, για τη στέγασή τους και την αποκατάσταση των καταστροφών στις εστίες.

Επίσης, αύριο, Δευτέρα, ο κ. Γαβρόγλου θα συναντηθεί με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων και άλλους φορείς της πόλης.

Κλειστές τέσσερις σχολικές μονάδες στο Ηράκλειο όμορες του Πανεπιστημίου


Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα τρία νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά για προληπτικούς λόγους που σχετίζονται με τη φωτιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη Λεωφόρο Κνωσού.

Με απόφαση της αρμόδιας αντιδημαρχείας του δήμου Ηρακλείου, τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά είναι το 72ο και 78ο νηπιαγωγεία Ηρακλείου καθώς και τα 20ο και 56ο δημοτικά σχολεία.

Πηγή φωτό: cretapost.gr, flashnews.gr
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης