Σε εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, σχετικά με την ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων από το κέντρο φιλοξενίας του Κουτσόχερου, στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Και αυτό, διότι είναι προφανές, πως ανάμεσα στον συνολικό αριθμό των προσφύγων που θα εγκατασταθούν τελικά στο Κουτσόχερο, υπάρχουν πολλά παιδιά, τα οποία θα πρέπει να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα και να εγγραφούν στα σχολεία της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σχεδιασμός λοιπόν που πραγματοποιείται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, έχει να κάνει, κυρίως, με την διερεύνηση των σχολικών χώρων όπου θα μπορέσουν τα προσφυγόπουλα να κατανεμηθούν.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένη Αναστασοπούλου, εξήγησε τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή των προσφύγων, αλλά και ποιες είναι οι συνθήκες που αναζητούνται σχετικά με τους σχολικούς χώρους.

Διερευνούμε διάφορες περιπτώσεις σχολείων που θα μπορέσουν να στεγάσουν παιδιά και εκτιμούμε όλες τις προϋποθέσεις, δηλαδή τους χώρους και την απόσταση, για να καταλήξουμε σε κάποια σχολεία που θα πάνε τα παιδιά, είπε η κ. Αναστασοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης τόνισε, πως βασικός ρόλος της Περιφερειακής διεύθυνσης, είναι να ευαισθητοποιήσει γονείς και καθηγητές των σχολείων που πιθανόν θα πάνε τα παιδιά, ενώ δεν παρέλειψε να καθησυχάσει τους γονείς, ώστε ομαλά να γίνει η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Η κ. Αναστασοπούλου τόνισε, πως δεν πρέπει να ανησυχούν οι γονείς, γιατί στην Ελλάδα το έχουμε ξαναζήσει το θέμα με τους μετανάστες.

«Καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες των γονιών, όμως θα πρέπει να τους πούμε πως δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Άλλωστε αυτά τα παιδιά είναι όπως όλα τα παιδιά, όπως τα δικά μας παιδιά», τόνισε η διευθύντρια της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Τέλος, σε σχέση με τον τρόπο μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία, η διευθύντρια τόνισε, πως υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, καθώς το Κουτσόχερο βρίσκεται αρκετά μακριά από την πόλη της Λάρισας, ενώ επεσήμανε πως «έχουν γίνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να βρεθούν χρήματα για την μεταφορά των παιδιών στα σχολεία».

Να σημειωθεί πάντως, πως ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Διεύθυνσης αφορά την ένταξη των μαθητών στα δημοτικά και γυμνάσια της Λάρισας, διότι τα μικρότερα παιδιά των προσφύγων θα στεγαστούν σε νηπιαγωγείο που θα λειτουργήσει εντός της δομής φιλοξενίας.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο, ήδη βρίσκεται σε λειτουργία από την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, όταν εγκαινιάστηκε επίσημα από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα.

Στον χώρο, σύμφωνα με την υπάρχουσα συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα εγκατασταθούν μόνο Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι υπολογίζεται πως θα φτάσουν περίπου τους 1.500.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης