Περισσότερες από 60 δονήσεις έχουν καταγράψει οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετά τη σεισμική δόνηση των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 20.09 το βράδυ της Τρίτης στη βορειοδυτική Εύβοια, μεταξύ Ιστιαίας και Αιδηψού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τo επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ιστιαίας και 118 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Αθήνας.

Οι σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή την ώρα στην περιοχή

Σύμφωνα με τον Δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα, Κύριο Ερευνητή Σεισμολογίας, «υπάρχει μια πλούσια ακολουθία την συγκεκριμένη στιγμή την οποία δεν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε αν είναι προσεισμική ή μετασεισμική. Ο σεισμός στην Εύβοια ήταν 4,9 Ρίχτερ και μέχρι στιγμής ο πιο ισχυρός σεισμός που έχουμε καταγράψει είναι της τάξης του 3,3 – 3,4 Ρίχτερ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα από την Αμφίκλεια που ακόμη μετά από τρεις μήνες ταλαιπωρεί με επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση. Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί να δούμε πως εξελίσσεται αυτή η ακολουθία» δήλωσε στο zougla.gr ο κ. Χουλιάρας και πρόσθεσε: «Το θετικό είναι η συμπεριφορά των κτηρίων στην Εύβοια φάνηκε πάρα πολύ καλή σε σύγκριση με τα κτήρια στην Αμφίκλεια. Οι δύο σεισμοί είχαν το ίδιο μέγεθος. Στην Αμφίκλεια 500 κατοικίες κρίθηκαν ακατάλληλες, ενώ από τον σεισμό στην Εύβοια δεν είχαμε καμία».

Κλιμάκιο του ΟΑΣΠ στην Εύβοια

Την περιοχή της Εύβοιας επισκέφθηκαν το πρωί της Τετάρτης συνεργεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με τον διευθυντή του Οργανισμού κ. Νικήτα Παπαδόπουλο με σκοπό να γίνουν αυτοψίες σε κτήρια και να ελέγξουν αν υπάρχουν ζημιές.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε στο zougla.gr ότι «δεν διαπιστώθηκαν ζημιές σε κτήρια αλλά προληπτικά έγιναν αυτοψίες σε σχολεία της περιοχής. Διαπιστώσαμε ότι επικρατεί ψυχραιμία».

«Η ακολουθία της Αμφίκλειας δεν έχει τελειώσει»

«Είναι άλλη μια επιτυχία της ομάδας ΒΑΝ η οποία τους τελευταίους μήνες έχει αποδείξει δύο φορές ότι με σήματα του ηλεκτρικού πεδίου που συμβαίνουν και καταγράφονται στους σταθμούς μπορεί να βοηθήσει την επιστήμη να δει ποιες περιοχές είναι επικίνδυνες και σε χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων και μηνών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χουλιάρας.

«Η ακολουθία της Αμφίκλειας δεν έχει τελειώσει. Η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε διέγερση από τον Αύγουστο. Η Αμφίκλεια απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από το χθεσινό επίκεντρο του σεισμού. Τα σήματα προέρχονται από τον σταθμό του Γοργοποτάμου», δήλωσε ο κ. Χουλιάρας.

Δείτε πώς κατέγραψε τις δονήσεις ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών που είναι εγκατεστημένος στη Σεργούλα

Δείτε πώς κατέγραψε τις δονήσεις  ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στους Μαρκάτες Ευβοίας

Tα σήματα ΒΑΝ για τους σεισμούς σε Αμφίκλεια και Β. Εύβοια

Στις 15 Οκτωβρίου του 2013, πριν από τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις στη Φθιώτιδα, ο καθηγητής Φυσικής Παναγιώτης Βαρώτσος έστειλε στο Πανεπιστήμιο Cornell, επιστημονική μελέτη, βάσει της οποίας, άρχισαν να εμφανίζονται ενδείξεις ηλεκτρομαγνητικών σημάτων από τον σταθμό του Γοργοπoτάμου στη Λαμία.

Συνεχίζοντας η ερευνητική ομάδα τα πειράματά της που αφορούν στην πρόγνωση των σεισμών, δημοσίευσε τα αποτελέσματα και τα δεδομένα από τον σταθμό ΒΑΝ.

Συγκεκριμένα στις 1,4,11-14 Οκτωβρίου καταγράφηκαν σήματα με αντίστροφη πολικότητα από εκείνα που είχαν αναλυθεί το καλοκαίρι και είχαν προειδοποιήσει για τους σεισμούς που σημειώθηκαν στην Αμφίκλεια.



Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Cornell στις 15 Οκτωβρίου

Μέρος της επιστημονικής μελέτης του κ. Βαρώτσου

Βάσει αυτού του επιστημονικού δεδομένου η ομάδα ΒΑΝ εκτίμησε ότι η νέα σεισμική δραστηριότητα θα είναι σε γειτονική περιοχή κάτι που επαληθεύτηκε και στην περίπτωση του σεισμού της 12ης Νοεμβρίου 2013 στη Βόρεια Εύβοια, καθώς η Ιστιαία απέχει μόλις 60 χλμ από την Αμφίκλεια.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται από το Πανεπιστήμιο Cornell παρουσιάζεται μεταξύ άλλων ο χάρτης που αποτυπώνει τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή από το προσεισμικό σήμα SES

Ο Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής Σεισμολογίας, ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι ο σταθμός του Γοργοποτάμου έχει καταγράψει ηλεκτρικά σήματα SES που προηγήθηκαν τους σεισμούς στην Αμφίκλεια. Πρόσφατα με τη δημοσίευση της έρευνας του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου στο Πανεπιστήμιο Cornell υπήρξε η εκτίμηση για σεισμική δραστηριοποίηση σε γειτονική περιοχή και επισημαίνω ότι η σεισμικότητα της Ιστιαίας έχει ξεκινήσει από τις 4 Νοεμβρίου με την δόνηση των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

«Έκτοτε παρακολουθούμε στενά και με μεγάλο ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη περιοχή», τόνισε ο κ. Χουλιάρας.

Χάρτης με τη σεισμική ακολουθία της περιοχής

Πατήστε εδώ και δείτε ζωντανά όλους τους σεισμογράφους της χώρας

Μέσω της ιστοσελίδας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μπορείτε να ενημερώνεστε για τις επίσημες ανακοινώσεις όλων των ισχυρών σεισμών με μέγεθος μεγαλύτερο των 4 Ρίχτερ.

Επίσης μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη της σεισμικότητας στην Ελλάδα και όλους τους σεισμούς που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης