Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16.16 ανοικτά της Λήμνου και συγκεκριμένα 40 χλμ. Νοτιοανατολικά της περιοχής Μούδρος, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. To Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι η δόνηση είναι μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ το Αμερικανικό 5,7R.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εστιακό του βάθος είναι μόλις 8 χλμ. και για αυτό τον λόγο έγινε αισθητός και στην Αττική. H zougla.gr δέχθηκε τηλεφωνήματα πολιτών από το Παλαιό Φάληρο, Eύβοια και την Αλεξανδρούπολη οι οποίοι είπαν ότι έγινε αισθητή η δόνηση στην περιοχή τους. Μάλιστα, πολίτες από τη Νότια Θάσο αναφέρουν ότι την ώρα του σεισμού υπήρξε «βοή» και «μεγάλο ταρακούνημα».

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο οποίος ανέφερε ότι η περιοχή έχει σεισμικό παρελθόν, ωστόσο ήταν καθησυχαστικός.

Όπως μας εξήγησε, ο πρώτος σεισμός που καταγράφηκε ήταν το 1400, ένας ακόμη έγινε το 1669 και ο τελευταίος το 1975, μεγέθους 6,6 Ρίχτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μακρόπουλος μιλά για τον σεισμό στη zougla.gr:

Σημειώνεται ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε δευτερεύοντα κλάδο του μεγάλου ρήγματος της βόρειας Ανατολίας.

Το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας ξεκινάει από την Τουρκία και καταλήγει στις νήσους Σποράδες, σε μήκος 1.500 περίπου χιλιομέτρων. Στο δευτερεύοντα κλάδο του νοτιοδυτικού του άκρου, είχαν σημειωθεί στο παρελθόν δύο ισχυροί σεισμοί. Το Φεβρουάριο του 1968, σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άτομα, στο νησί του Αη Στράτη και να προκληθούν μεγάλες υλικές καταστροφές σε σπίτια. Επίσης, το 1775, είχε σημειωθεί σεισμός, μεγέθους 7 Ρίχτερ, με επίκεντρο στον ίδιο περίπου σεισμογόνο χώρο.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Θανάσης Γιακαλής μιλώντας στη zougla.gr τόνισε ότι η δόνηση ήταν αρκετά ισχυρή σε όλη την περιφέρεια. Παράλληλα, έκανε λόγο για δεύτερο σεισμό που έγινε αισθητός στη Μυτιλήνη (μετασεισμός) και σύμφωνα με τις αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις μέχρι πρότινος δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

O Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Θανάσης Γιακαλής μιλά στη zougla.gr:

Παράλληλα, σε επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς του νησιού, πληροφορηθήκαμε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός.

Ο δήμαρχος, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ανέφερε στη Ζούγκλα ότι ο σεισμός ήταν ισχυρός και πως οι κάτοικοι ανησύχησαν. Ωστόσο, όπως ανέφερε δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Α.Τ. Λήμνου:

Από το Αστεροσκοπείο αναφέρουν ότι η δόνηση ήταν πολύ ισχυρή και πως δέχονται διαρκώς τηλεφωνήματα, ενώ σύμφωνα με το limnosfm100.gr, λίγα λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση που αναστάτωσε τους κατοίκους του νησιού, σημειώθηκε γενικευμένη διακοπή ρεύματος της ΔΕΗ. Σημειώνεται ωστόσο, πως το μπλακ άουτ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τη ΔΕΗ, δεν έχει καμία σχέση με τη σεισμική δόνηση.

Δείτε πώς κατέγραψε τη σεισμική δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι εγκατεστημένος στη Λήμνο:

Δείτε πώς κατέγραψε τη  δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι εγκατεστημένος στη Σαμοθράκη:

 

Η δόνηση έγινε αισθητή στη Βουλγαρία και στην Τουρκία και ειδικότερα σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet ανήρτησε άμεσα την είδηση με πρωτοσέλιδο στην ηλεκτρονική της έκδοση με τίτλο: Σοβαρή σεισμική δόνηση στο Αιγαίο. Στην Τουρκία ο σεισμός εκτιμάται ότι είναι μεγέθους 6,2 Ρίχτερ.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στη Βουλγαρία.

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν στα Δαρδανέλια μετά την εκδήλωση του σεισμού. Στις εικόνες του βίντεο της εφημερίδας Hürriyet καταγράφονται άνθρωποι να βγαίνουν πανικόβλητοι από καταστήματα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Μυτιλήνη, χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα lesvosnews, από το στούντιο στο τοπικό κανάλι Αρχιπέλαγος, όπου την ώρα του σεισμού ήταν στον αέρα τηλεοπτική εκπομπή.

Έντονη εξακολουθεί να είναι η σεισμική ακολουθία. Της πρώτης δόνησης έχουν ακολουθήσει μετασεισμοί μεταξύ 3,4 και 3,7 Ρίχτερ.

Πρώτη καταχώρηση με έκτακτη ανάρτηση Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013, 16:20

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης