LIVE ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΠΟ ΤΟ ZOUGLA.GR

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δικαστικοί κύκλοι ανέφεραν το απόγευμα της Δευτέρας ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενδεχομένως και να ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ. Είναι δε πολύ πιθανό η ανακοίνωση αυτή να συμπέσει χρονικά με την σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στου Μαξίμου.

Οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί πως το περιεχόμενο της απόφασης δεν θα αφορά την ουσία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ούτε καν το ζήτημα των απολυμένων, αλλά θα περιορίζεται στην προσωρινή διευθέτηση της διένεξης. Μεταξύ άλλων οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστηρίζουν ότι δεν έχει δυνατότητα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας για την έκδοση της προσωρινής διαταγής, αλλά η Επιτροπή Αναστολών.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν πως το ΣτΕ θα αποφανθεί υπέρ της αποκατάστασης της εκπομπής του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά με αυστηρά περιορισμένο προσωπικό ασφαλείας χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τον αριθμό των συμμετεχόντων σε αυτό το προσωπικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, τότε συμπεραίνεται πως η απόφαση αυτή προσφέρει περιθώρια ελιγμών και στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, αφού από τη μία δεν δίνεται η εντολή για την πλήρη λειτουργία της ΕΡΤ και άρα ικανοποιείται ένα μεγάλο μέρος των επιδιώξεων του Μαξίμου, ενώ από την άλλη επιβάλλει την εκπομπή σήματος της δημόσιας τηλεόρασης, πράγμα που ικανοποιεί τις θέσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που επιζητούν την μεταρρύθμιση της ΕΡΤ με ανοιχτούς τους πομπούς.

Το κρίσιμο ραντεβού

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι προσέρχονται στο Μαξίμου με το δίλημμα του συμβιβασμού ή των πρόωρων εκλογών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν για την ΕΡΤ με τα βλέμματα των Ευρωπαίων εταίρων να είναι στραμμένα πάνω τους καθότι το μήνυμα τόσο από το Βερολίνο, όσο και από τις Βρυξέλλες είναι ένα. «Όχι σε εκλογές».  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε άλλωστε σήμερα τις θέσεις της για τη διακοπή της λειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης, ενώ αναφερόμενη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπογράμμισε τη σημασία συνέχισης της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, επισήμανε την ανάγκη οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα να επιδείξουν υπευθυνότητα, ούτως ώστε να συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική προσαρμογή στην Ελλάδα.

Το απόγευμα της Κυριακής, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αντώνη Σαμαρά, εκφράζοντας τη στήριξη του Βερολίνου στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Παράλληλα προετοιμάζεται ταξίδι του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην Αθήνα. Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μαρτένς, τόνιζε ότι ο «Σαμαράς έχει επιδείξει ξεχωριστό κουράγιο στην υλοποίηση μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας για να επιλύσει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην ΕΡΤ τονίζοντας πως «φαίνεται πως είναι ο μόνος δρόμος για την τελική αναδιάρθρωση του δημοσίου οργανισμού» καθώς όπως λέει θυμάται ο ίδιος πως πολλές προσπάθειες για την εξυγιάνση της ΕΡΤ απέτυχαν καθώς υπήρχαν έντονες συνδικαλιστικές αντιδράσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης