LIVE ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κορυφώθηκε η κόντρα των απεργών εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και της κυβέρνησης, καθώς διά στόματος του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μαξίμου, ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του μέτρου της επίταξης.

«Προχωρούμε στο μέτρο της επίταξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι «ούτε η κυβέρνηση ούτε η κοινωνία μπορούν να είναι όμηροι συντεχνιακών αντιλήψεων», ενώ κατηγόρησε τους απεργούς ότι περιφρονούν τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

«Από την πρώτη στιγμή», τόνισε ο υπουργός, «έγινε σαφές πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο. Παρ’ όλα αυτά, οι συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της τυφλής σύγκρουσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Μετά την ολοκλήρωση της πεντάωρης σύσκεψης στο Μαξίμου)

Στο άκουσμα της ανακοίνωσης, οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν τον υπουργό «φασίστα», εισήλθαν στο αμαξοστάσιο και δήλωσαν στην κάμερα της Ζούγκλας ότι προετοιμάζονται για την τελική σύγκρουση. «Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς» ήταν τα λόγια τους.

Την ίδια στιγμή και σε αντίδραση της κυβερνητικής πολιτικής ο ΟΑΣΑ εξήγγειλε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και οχύρωση των εργαζομένων του στα αμαξοστάσια.

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι άφησαν ανοιχτό παράθυρο για διακοπή της απεργίας αναφέροντας: «Είμαστε διατεθειμένοι να σταματήσουμε την απεργία, αν κάνει ένα βήμα η κυβέρνηση», κάτι το οποίο δεν ελήφθη υπ’ όψιν από το κυβερνητικό επιτελείο.

Oι απεργοί ζητούν την ισχύ της υπάρχουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) μέχρι τη λήξη της μετενέργειάς της και την έναρξη διαλόγου για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

«Κατανοώντας το επιβατικό κοινό και τις δυσκολίες μετακίνησής του, είμαστε διατεθειμένοι, εφόσον η κυβέρνηση δεσμεύεται για τα παραπάνω, να αναστείλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων Μετρό (ΣΕΛΜΑ), του Σωματείου Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό (ΣΗΑΜ), του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών και η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ.

Aντίθετη η ΔΗΜΑΡ στο μέτρο της επίταξης

Την αντίθεσή της στο μέτρο της επίταξης εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης.

«Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις».

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη σχολιάζει επίσης ότι «οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων».

ΚΚΕ: «Πράξη ωμού αυταρχισμού η επίταξη»

«Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την επίταξη των απεργών εργαζομένων στο Μετρό αποτελεί πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Καλεί τον λαό να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο μετρό και στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς όπως επισημαίνει «πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν, ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία».

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία

Με γενικό μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας λόγω της απεργίας και των στάσεων εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι κάτοικοι της Αθήνας είναι αντιμέτωποι με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό, τα λεωφορεία, το τραμ και τον ηλεκτρικό, την ώρα που η κυβέρνηση και οι συνδικαλιστές βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση.


Συγκεντρωμένοι στα Σεπόλια οι εργαζόμενοι του μετρό

Η εισαγγελία αναμένεται μέχρι αύριο να έχει ολοκληρώσει την έρευνα των καταγγελιών για εργαζομένους οι οποίοι φέρονται να αμείβονται κανονικά κατά τις ημέρες της απεργίας έχοντας δηλώσει είτε κανονική άδεια είτε ασθένεια.

Από την άλλη πλευρά, οι συνδικαλιστές και οι απεργοί έχουν οχυρωθεί στο αμαξοστάσιο της «Αττικό Μέτρο» στα Σεπόλια και αφήνουν να εννοηθεί πως αναμένουν επίθεση των ΜΑΤ, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του μετρό απεργούν για 8η συνεχή ημέρα.

Στάσεις εργασίας στα υπόλοιπα Μ.Μ.Μ.

Οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα από τις 12.00 έως τις 16.00 να μην κυκλοφορεί κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς, πλην των τρόλεϊ.

Αναλυτικότερα:

– Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 12.00 έως τις 16.00.

– Τα λεωφορεία τραβούν χειρόφρενο από τις 11.00 μέχρι τις 17.00, που σημαίνει ότι η απόσυρση των οχημάτων θα ξεκινήσει από τις 10.00, ενώ η αποκατάσταση των δρομολογίων δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 18.00. Τα τρόλεϊ θα λειτουργήσουν κανονικά.


Από το βράδυ έχουν συγκεντρωθεί στο αμαξοστάσιο οι εργαζόμενοι

Πώς θα κινηθούν τα Μ.Μ.Μ. τις επόμενες ημέρες:

• την Τρίτη 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (η ώρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή)

• την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Παρά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης, οι απεργίες συνεχίζονται

Ανακοίνωση εργαζομένων της «Αττικό Μετρό»

Σε ανακοίνωσή τους, οι απεργοί του μετρό έδωσαν την απάντησή τους στις κατηγορίες περί «ασέβειας προς το επιβατικό κοινό», λέγοντας ότι ευθύνονται «όλοι αυτοί που μας κυβερνούν, παραμυθιάζουν και παίζουν παιχνίδια στις πλάτες όλου του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) εκφράζει «απερίφραστα την αμέριστη συμπαράστασή της και στηρίζει την αγωνιστική δράση των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς και τους αγώνες όλων των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις συγκοινωνίας σε όλη τη χώρα».

«Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων – αγωνιστών του ΜΕΤΡΟ – ΤΡΑΜ – ΗΣΑΠ, οι οποίοι με την αντίσταση, τον αγώνα και τη δράση τους, ανοίγουν τον δρόμο της διεκδίκησης και της πάλης κατά των παράνομων, βάρβαρων, αντιλαϊκών, αντισυνταγματικών και ανάλγητων μέτρων που το καθεστώς έχει επιβάλει και προσπαθεί ταυτόχρονα να διατηρήσει και να επεκτείνει» σημειώνει.

Η ΟΣΜΕ καλεί «τους εργαζομένους, τους πολίτες όχι μόνο να κατανοήσουν τον αγώνα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια ή όποια θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη σε ολόκληρη την κοινωνία».

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Φωτογραφίες – video: Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης