Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαξιφισμοί, καταγγελίες, και «περίεργες» αφαιρέσεις διαδικτυακού υλικού συνθέτουν το θρίλερ γύρω από την ψήφιση της τροποποιητικής σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου που αφορά τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα πετρελαίου του Πρίνου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και η ρήξη που έχει επέλθει μεταξύ των εργαζομένων στην Kavala Oil και της Ενεργειακής Αιγαίου, της εταιρείας δηλαδή που χρηματοδοτεί τη λειτουργία της επιχείρησης.

Στη διοίκηση της εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν κατά 67% η Ενεργειακή Αιγαίου και κατά 33% οι εργαζόμενοι της Kavala Oil, οι τελευταίοι διαισθάνονται τον κίνδυνο να τεθούν εκτός παιχνιδιού αφού στην επικείμενη ανανέωση της σύμβασης εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων για τα επόμενα 25 χρόνια επιχειρείται διπλή ανάθεση στην Kavala Oil και στην Ενεργειακή Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουν να μας πετάξουν έξω»

Υπάλληλοι της Kavala Oil, μιλώντας στη zougla.gr, κάνουν λόγο για υπόγειες συμφωνίες που σκοπεύουν στην πτώχευση της εταιρείας και στην εξαθλίωση των εργαζομένων, τονίζοντας ότι η νέα σύμβαση θα δώσει την δυνατότητα στην Ενεργειακή Αιγαίου να διαχειρίζεται τα κοιτάσματα κατά το δοκούν.

«Θέλουν να παίξουν παιχνίδι πίσω από τις πλάτες μας. Μέχρι τώρα την εταιρεία την διαχειρίζονταν οι εργαζόμενοι. Τώρα θα δώσουν τα δικαιώματα στην Ενεργειακή. Μέσω της σύμβασης θα επιχειρήσουν να πετάξουν έξω από το ‘παιχνίδι’ την Kavala Oil και να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα όπως θέλουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι υπάλληλοι εκτιμούν ότι η διπλή ανάθεση αποσκοπεί στην αυτόνομη διαχείριση της εταιρείας από την Ενεργειακή, η οποία, όπως καταγγέλλουν, σκοπεύει να πουλήσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σε άλλη εταιρεία.

«Τα δικαιώματα πρέπει να ανατεθούν στην Kavala Oil και μόνο, όπου άλλωστε η Ενεργειακή συμμετέχει σε ποσοστό 75%. Η Ενεργειακή έχει τον πρώτο λόγο σε θέματα διοίκησης και διαχείρισης, αλλά δεν μπορεί να πορευτεί χωρίς τους εργαζόμενους. Δεν θα το επιτρέψουμε» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

«Περίεργες»… διαγραφές

Πάντως πλήθος ερωτημάτων εγείρει το γεγονός ότι λίγο πριν τη ψήφιση της τροποποιητικής σύμβασης -και μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων- στην επίσημη ιστοσελίδα της Ενεργειακής Αιγαίου (www.energean.com) αφαιρέθηκε από την αντίστοιχη κατηγορία το προφίλ του ομίλου. Το σχεδιάγραμμα δηλαδή που απεικονίζει τις εταιρείες που συγκροτούν τον όμιλο.

«Ξαφνικά διέγραψαν την καρτέλα. Γιατί αφαιρέθηκε; Για να μην φαίνεται πού τελικά θα καταλήξουν τα δικαιώματα των κοιτασμάτων; Τίνος συμφερόντων είναι η κυπριακή εταιρεία που αναγράφεται στην κορυφή; Πρόκειται για περίεργα περιστατικά» επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

«Δεν υπάρχει παρασκήνιο»

Από την μεριά της, η Ενεργειακή υποστηρίζει ότι πίσω από την κύρωση της νέας σύμβασης δεν υπάρχει ούτε παρασκήνιο, ούτε δόλος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι:

«Η ΚΑΒΑΛΑ OIL είναι θυγατρική της EnergeanOil & Gas Α.Ε., και ως εκ τούτου τυχόν αναφορές σε αυτήν ως ‘συνεργάτη που παύεται’ δεν νοείται και δεν έχει καμία νομική ισχύ.

»Η ανανέωση των αδειών Πρίνου και Νότιας Καβάλας μέσω της εναρμόνισης της Σύμβασης με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία περί υδρογονανθράκων (Νόμος 2289/1995 όπως επικαιροποιήθηκε και βρίσκεται σε ισχύ με τον 4001/2011) βρίσκεται στην τελική ευθεία και πραγματοποιήθηκε με απόλυτα σύννομο και διαφανή τρόπο.

»Η Σύμβαση, η οποία κυρώθηκε με τον Νόμο 2779/1999 ήταν τριμερής (Ελληνικό Δημόσιο, ΚΑΒΑΛΑ OIL και Ευρωτεχνική Α.Ε.) και παραμένει το ίδιο (Ελληνικό Δημόσιο, ΚΑΒΑΛΑ OIL και EnergeanOil & Gas Α.Ε.) φέροντας σήμερα εκ μέρους των εταιρειών, τις υπογραφές των κ.κ. Ευάγγελου Παππά και Μαθιού Ρήγα, αντίστοιχα. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση στην ανανέωση της Σύμβασης θα ήταν παράνομη και ελλιπής.

»Επομένως, πουθενά δεν προκύπτει ούτε δόλος, ούτε παρασκήνιο. Εκτός και αν κάποιοι θεωρούν ότι παραπλανήθηκαν από τον υπογράφοντα, κ. Ευάγγελο Παππά, Πρόεδρο του Δ.Σ. της θυγατρικής μας ΚΑΒΑΛΑ OIL.

»Από το 2009, οι οικονομικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές συνθήκες άλλαξαν δραματικά: Η μεταφορά των δικαιωμάτων της Νότιας Καβάλας στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, η δραματική αύξηση του κόστους ενέργειας κατά 20%, τα ανυπέρβλητα προβλήματα επιστροφής του ΦΠΑ, η απουσία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και τόσα άλλα ήταν εξωγενείς παράγοντες και δεδομένα με τα οποία μάθαμε να ζούμε και να επιχειρούμε.

»Εκείνο που τα τελευταία πέντε χρόνια δεν άλλαξε είναι:

α) Ο αριθμός των εργαζομένων στην ΚΑΒΑΛΑ OIL, β) οι μισθοί και οι πρόσθετες παροχές των εργαζομένων, γ) το γεγονός ότι η EnergeanOil & Gas έχει επενδύσει, υπό αυτές τις δυσμενέστατες και αβέβαιες συνθήκες, ποσό άνω των €108 εκατομμυρίων, περισσότερα από κάθε άλλον επενδυτή, στην ΚΑΒΑΛΑ OIL, δ) το γεγονός ότι 83% των συνολικών εσόδων του Ομίλου την πενταετία 2008-2012 διατέθηκε για κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της ΚΑΒΑΛΑ OIL.

»Κοιτώντας μπροστά και μαθαίνοντας από τα λάθη και τις παραλήψεις των τελευταίων ετών, η EnergeanOil & Gas Α.Ε., δεσμεύεται να πράξει τα εξής:

– Αναλάβει πλήρως τη Διοίκηση της ΚΑΒΑΛΑ OIL υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της και τις δεσμεύσεις της απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο, τους εργαζομένους, τους συνεργάτες της, την τοπική κοινωνία της Καβάλας και τους μετόχους της.

– Εφαρμόσει “πολιτική μηδέν απολύσεων” και να μην προβεί σε μειώσεις μισθών των εργαζομένων.

– Διενεργήσει εκτεταμένο έλεγχο από ανεξάρτητους συμβούλους για την βέλτιστη μελλοντική λειτουργία της Εταιρείας.

– Υποβάλλει στο ΥΠΕΚΑ πλήρες πλάνο για την στήριξη της παραγωγής και την αξιοποίηση του Πεδίου Έψιλον, καθώς και των ερευνητικών περιοχών της Περιοχής Εκμετάλλευσης Πρίνου.

– Ολοκληρώσει την υπογεγραμμένη συμφωνία χρηματοδότησης ύψους US$100 εκατομμυρίων με μεγάλο, διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013.

– Προχωρήσει στη μίσθωση και άφιξη του νέου γεωτρύπανου εντός του 2013, με στόχο τη διενέργεια τεσσάρων (4) νέων γεωτρήσεων για τη στήριξη της παραγωγής.

»Γνωρίζουμε πολύ καλά την κρισιμότητα των γεγονότων και τη σημασία της εναρμόνισης της Σύμβασης με την εθνική νομοθεσία: Χωρίς άδειες, δεν υπάρχει μέλλον. Για το λόγο αυτό, ας αντιληφθούμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά. Ας μην αφήσουμε να χαθεί ο κόπος όλων μας. Ας μην ακυρώσουμε την υπομονή, την αγωνία και τη στήριξη κανενός.

»Ζητάμε να επικρατήσει ψυχραιμία και να κοιτάξουμε μπροστά. Τα εμπόδια απομακρύνονται και έτσι, τις λύσεις θα τις βρούμε μαζί δημιουργώντας οφέλη για όλους».

Ψηφίστηκε παρά τις αντιδράσεις η τροποποιητική σύμβαση

Με ψήφους 164 υπέρ (110 κατά και τρεις «παρών») ψηφίστηκε την Τρίτη το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η τροποποιητική σύμβαση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στον Πρίνο και τη Ν. Καβάλα.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ο ΣυΡιζΑ και οι ΑΝ.ΕΛ., ψήφισαν υπέρ τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και καταψήφισαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Η τροποποίηση της σύμβαση είχε τεθεί στο στόχαστρο των κομμάτων της Αντιπολίτευσης σε προηγούμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας μετά την ενδοεταιρική κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στην KAVALA OIL και την Energean Oil.

Συγκεκριμένα, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κάλεσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να αποσύρει το νομοσχέδιο σταθμίζοντας τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση στις σχέσεις των δύο εταιρειών. Σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣυΡιζΑ, κ. Π. Λαφαζάνης ζήτησε από το προεδρείο να μην βάλει σε δοκιμασία το Σώμα να ψηφίσει μια σκανδαλώδη σύμβαση.

Ωστόσο ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος επέμεινε στην ανάγκη κύρωσης της σύμβασης ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή «δεν συναρτάται ούτε εξαρτάται από τις όποιες τυχόν όψιμες επιστολές και επιγενόμενες ενδοεταιρικές διενέξεις – οι οποίες στο βαθμό που υφίστανται ή θα εκδηλωθούν – δεν αφορούν το ελληνικό κοινοβούλιο ούτε την εκτελεστική εξουσία αλλά θα πρέπει να επιλυθούν με άλλα μέσα και σε άλλα ακροατήρια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης