Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Στο στόχαστρο των ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διοργάνωσαν εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της χώρας, λησμονώντας, μερικοί από αυτούς, να δηλώσουν τα νόμιμα παραστατικά και να αποδώσουν τους ανάλογους φόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 28 Αυγούστου 2013, η είδηση του πανηγυριού σε ένα σχετικά άγνωστο χωριό της Αχαΐας (Άνω Καστρίτσι) όπου ανοίχτηκαν 250 σαμπάνιες στα πόδια της αοιδού Μαρίας Σαμίου έκανε τον γύρο του διαδικτύου, καθώς -ομολογουμένως- είναι ένα θέαμα που σπάνια συναντά κάποιος σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Όπως είναι λογικό, το εν λόγω περιστατικό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, τα οποία στο άκουσμα της είδησης ήρθαν σε επαφή με την Α’ ΔΟΥ Πατρών και έδωσαν εντολή να διενεργηθεί έλεγχος για τη «ζημιά» που έγινε για χάρη της τραγουδίστριας.

Αυτό που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση των φορολογικών υπηρεσιών είναι το γεγονός ότι ο Αθλητικός Όμιλος Άνω Καστριτσίου που διοργάνωσε την εκδήλωση είχε πάρει φοροαπαλλαγή, χωρίς όμως να ενημερώσει την αρμόδια ΔΟΥ ότι πρόκειται να παραγγείλει και να «σπάσει» 250 σαμπάνιες.

«Δήλωσαν ότι θα κάνουν μια εκδήλωση για τον αθλητικό σύλλογο και πήραν φοροαπαλλαγή. Η απαλλαγή σωστά δόθηκε. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, όμως, πήγε ένα φορτηγό και ξεφόρτωσε κούτες με σαμπάνιες. Δεν μπορούν οι σύλλογοι να είναι εφαλτήριο για φοροδιαφυγή. Δεν δικαιολογούνται 250 μπουκάλια σαμπάνια σε τέτοιο χώρο δωρεάν συνεύρεσης. Αν κάποιος θέλει να κάνει επίδειξη πλούτου στους συγχωριανούς του, θα πρέπει να δείξει από πού προέρχεται ο πλούτος και να πληρώσει και τους φόρους» αναφέρουν στελέχη της υπηρεσίας μιλώντας στο zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προσκομίστε τα τιμολόγια»

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο διευθυντής της Α` ΔΟΥ Πατρών έστειλε έγγραφο στον αθλητικό όμιλο με το οποίο καλεί τους επικεφαλής να προσκομίσουν τα τιμολόγια αγοράς των ποτών και να υποδείξουν τον προμηθευτή.

Πηγές από την υπηρεσία δηλώνουν μάλιστα ότι, αν τα μέλη του ομίλου δεν προσκομίσουν τα έγγραφα που θα τους ζητηθούν και δεν δώσουν επαρκείς εξηγήσεις, τότε θα επιβληθούν πρόστιμα εις βάρος του συλλόγου.

«Πρόκειται για αφρώδη οίνο»

Διαφορετική άποψη από το ΣΔΟΕ φαίνεται να έχουν, ωστόσο, οι διοργανωτές του πανηγυριού. Άτομα που συμμετείχαν στην οργάνωση της εκδήλωσης, μιλώντας στο zougla.gr, δήλωσαν ότι δεν έκαναν τίποτα μεμπτό, καθώς τα μπουκάλια, όπως είπαν, δεν προορίζονταν για πώληση.

Παράλληλα, σημείωσαν ότι δεν πρόκειται για σαμπάνιες, αλλά για μπουκάλια αφρώδη οίνο, η αξία των οποίων είναι αρκετά μικρή.

«Δεν πρόκειται για σαμπάνιες αλλά για αφρώδη οίνο. Δεν είναι τίποτα τραγικό, καθώς η αξία των μπουκαλιών ήταν ιδιαίτερα μικρή» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Λουκέτο σε επτά επιχειρήσεις

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θέρος 2013», συνεχίζει τους ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων με τον καταλογισμό παραβάσεων και τη σφράγιση των επιχειρήσεων που παραβαίνουν τους νόμους.

Κατά το τριήμερο 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου σφραγίστηκαν από το ΣΔΟΕ επτά επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών κέντρα διασκέδασης, καφέ-μπαρ, εστιατόρια και beach bar, στο Μεγανήσι, στη Μυτιλήνη, στη Βέροια, στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα και στο Αίγιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γνωστό ξενοδοχείο της Λευκάδας διαπιστώθηκε ότι για δύο εκδηλώσεις δεν υπήρξαν συμφωνητικά και έκδοση αποδείξεων για 585 άτομα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης