Συναγερμός έχει σημάνει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έπειτα από την ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου το οποίο ήταν σταθμευμένο κοντά στην Τράπεζα της Ελλάδος, επί της οδού Αμερικής 3, στο κέντρο της Αθήνας. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 5.55 το πρωί, ενώ είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα από άγνωστο άνδρα στο zougla.gr, 45 λεπτά νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ι.Χ. μάρκας Nissan Sunny είχε κλαπεί από τις 5 Απριλίου του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σημείο της έκρηξης

Η στιγμή της έκρηξης

Πυροτεχνουργοί στο σημείοΑυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο στις 5.55. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στην αριστερή πλευρά της οδού Αμερικής, μπροστά από τα γραφεία της τρόικας και απέναντι ακριβώς από το κτήριο όπου στεγάζεται η ΤτΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οδηγός του Ι.Χ. το άφησε ξεκλείδωτο τα ξημερώματα της Πέμπτης και απομακρύνθηκε τρέχοντας. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκε σε μία μοτοσικλέτα, η οποία τον ακολουθούσε μέχρι να σταθμεύσει το αυτοκίνητο.

Μέσα στην τράπεζα υπήρχαν δύο φύλακες, οι οποίοι δεν τραυματίστηκαν. Από την έκρηξη έχουν σημειωθεί μόνο υλικές ζημιές, ενώ το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας, ωστόσο οι εικόνες δεν είναι καθαρές, καθώς εκείνη την ώρα επικρατούσε σκοτάδι.

Από το Ι.Χ. έχει μείνει μόνο η μηχανή. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε αποκλεισμό των οδών Αμερικής, Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Προηγήθηκαν δύο τηλεφωνήματα

Το zougla.gr δέχθηκε τα ξημερώματα τηλεφώνημα περί ύπαρξης παγιδευμένου με 75 κιλά εκρηκτικά σταθμευμένου αυτοκινήτου επί της οδού Αμερικής, μεταξύ των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στις 5.11 π.μ. έδωσε διορία 45 λεπτών και εντολή να εκκενωθούν όλα τα γύρω κτήρια. Ανάλογο τηλεφώνημα δέχθηκε και η Εφημερίδα των Συντακτών.

 
Ακούστε τι δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο zougla.gr:

Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή

Εκτεταμένες υλικές ζημιές

Πυροτεχνουργοί ελέγχουν ό,τι απέμεινε από το παγιδευμένο αυτοκίνητο

Τι αναφέρουν οι Αρχές

Για το περιστατικό η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει: «10-4-2014 υλικές ζημιές από έκρηξη σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην οδό Αμερικής στο κέντρο της Αθήνας. Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, προηγήθηκαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε ΜΜΕ».

Για «τρομοκρατική ενέργεια με σκοπιμότητα» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, προσθέτοντας ότι είχε ως στόχο την αλλαγή της σημερινής ατζέντας.

Ενδιαφέρον από τα ξένα ΜΜΕ

Την ίδια ώρα, την ημέρα που η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές και λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, το περιστατικό προκαλεί το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα τηλεφώνησε εκπρόσωπος της γαλλικής έκδοσης του Euronews, προκειμένου να μάθει λεπτομέρειες για την έκρηξη.

Zημιές σε παρακείμενα καταστήματα

Σπασμένη τζαμαρία καταστήματος

Αποκλεισμένη η οδός Πανεπιστημίου

Αποκλεισμένη η Σταδίου

Πυροσβεστικά σπεύδουν στο σημείο της έκρηξης

Αποκλεισμένη η Πανεπιστημίου

Είχε προηγηθεί η έκρηξη στην εφορία Κορυδαλλού

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς στις 23 Μαρτίου εκρηκτικός μηχανισμός – που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της εφορίας Κορυδαλλού – εξουδετερώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στα γραφεία του zougla.gr.

Τότε, ο άγνωστος είχε δώσει χρονικό περιθώριο 20′. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής περίμεναν να περάσει το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί και λίγο μετά τις 00.30 π.μ. αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ελεγχόμενη έκρηξη. Αμέσως μετά οι πυροτεχνουργοί άρχισαν να περισυλλέγουν τα υπολείμματα του ύποπτου αντικειμένου. Όπως διαπίστωσαν, επρόκειτο περί αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που – κατά την εκτίμησή τους- δεν εξερράγη εξαιτίας λάθους στη συνδεσμολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε περί τα 8 κιλά δυναμίτιδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης