Το κυνήγι της φοροδιαφυγής με εφόδους των «ράμπο» της εφορίας ακομα και σε σπίτια χωρίς εισαγγελική εντολή, έχει σηκώσει τσουνάμι αντιδράσεων.

Η κριτική που ασκείται από τον εμπορικό κόσμο είναι ότι «τα μεγάλα ψάρια δεν πιάνονται στα δίχτυα των εφοριακών μέσω επιτόπιων ελέγχων από φυσικά πρόσωπα». Αντίθετα το μέτρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά και να οδηγήσει σε περιπτώσεις διαφθοράς που η κυβέρνηση έχει βάλει ως πρώτιστο στόχο να πατάξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέτρο των φοροεπιδρομών σε επαγγελματικούς χώρους, γραφεία επιχειρήσεων ακόμα και σε σπίτια που δηλώνονται από φορολογούμενους ύποπτους για φοροδιαφυγή ως επαγγελματική έδρα περιλαμβάνεται στο μνημόνιο 3. Αναμένεται, όμως να έχει πενιχρά εισπρακτικά αποτελέσματα καθώς η πρόσβαση θα είναι εφικτή κυρίως σε μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Η στόχευση πρέπει να αλλάξει προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής ηλεκτρονικής διασταύρωσης των στοιχείων με προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το δημόσιο, σε ελέγχους των συμβάσεων για τα μεγάλα δημόσια έργα, πολυεθνικές εταιρίες , κροίσους της ελληνικής οικονομίας , στις μαύρες λίστες της φοροδιαφυγής και στην ταχεία εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων διαπλοκής.

Ανακύπτουν όμως και νομικά ζητήματα. Πριν από ένα χρόνο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικόλαος Παντελής είχε βάλει με γνωμοδότησή του «φρένο» στις εφόδους ράμπο του ΣΔΟΕ σε σπίτια χωρίς την παρουσία εισαγγελέα ή δικαστικού λειτουργού. Αφορμή ήταν παλαιότερη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που επέτρεπε τις κατ΄οίκον «επιδρομές» χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία δικαστικού λειτουργού εφόσον υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις εφόδους, αποκαθιστώντας ουσιαστικά και άμεσα τη συνταγματική επιταγή πως το σπίτι κάθε πολίτη είναι άσυλο και με το σκεπτικό ότι τέτοιου είδους μέθοδοι μπορεί να οδηγήσουν σε κατάχρηση εξουσίας ή να καταστήσουν παράνομα τα αποδεικτικά στοιχεία που κατάσχονται.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης οι έλεγχοι θα γίνονται κατά το μοντέλο που εφάρμοσε πρόσφατα η Γερμανία σε μεγάλους ομίλους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης