Με πολύπλευρες εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης ως προς την εξάλειψη του φαινόμενου της έμφυλης βίας και ειδικότερα των στερεοτύπων εκείνων που καθιστούν τη βίαιη συμπεριφορά αποδεκτή, πραγματοποιούν κόμματα και οργανώσεις, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η ημερομηνία (25η Νοεμβρίου) έχει οριστεί από τον ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ορισμός της ημέρας αυτής από τον Οργανισμό, σημειώνει στην ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, κρίθηκε αναγκαία λόγω της έκτασης του φαινομένου. «Η Βία κατά των Γυναικών αποτελεί πρόβλημα που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες ανεξάρτητα από έθιμα ή παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μόρφωση, επίπεδο υγείας κλπ.». Το ζήτημα αυτό πλέον αναγνωρίζεται ως έγκλημα με άμεσες κι έμμεσες επιπτώσεις τόσο για τις γυναίκες θύματα, όσο και για τη κοινωνία στο σύνολό της.

Στο πλαίσιο των δράσεων της ΓΓΙΦ περιλαμβάνεται: Συνέντευξη από την γ.γ. Φωτεινή Κούβελα, διανομή ενημερωτικού εντύπου στο μετρό Συντάγματος και ανάρτηση της αφίσας της ΓΓΙΦ στις οθόνες του Μετρό και του ΗΣΑΠ από 23 – 28 /11. Επίσης φωταγώγηση του κτιρίου της Βουλής με πορτοκαλί χρώμα (χρώμα που έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε.) και εμφάνιση των τηλεπαρουσιαστών με πορτοκαλί κορδελάκι στο πέτο και σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εκδήλωση (9 μ.μ.) στο Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών διοργανώνει σχετική συζήτηση, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής και βασική ομιλήτρια την τ. υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου, την Τρίτη στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο Αμαλία (Σύνταγμα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Κακοποίηση Γυναικών. Η Πορεία από το Αδιέξοδο προς την Έξοδο…», την Τετάρτη στις 6μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», στον Κεραμικό. Η εκδήλωση θα κλείσει με θεατρικό δρώμενο, εμπνευσμένο από το υλικό της έκθεσης, με τίτλο: «Μου είπαν να γράψω ένα γράμμα…».

Η Έκθεση (έως 26 Νοεμβρίου) φιλοξενεί: έργα ζωγραφικής της εικαστικού Χριστίνας Μακροπούλου και έργα γυναικών με εμπειρίες κακοποίησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης