Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πεταλιού – Σωτήρης Σκουλούδης
Μοντάζ: Αλέξανδρος Μετρητίκας

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις που σημειώνονται στη χώρα μας κάθε έτος. Σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες επίσημες μελέτες, που έχουν πραγματοποιήσει η Γραμματεία Ισότητας και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα περιστατικά υπολογίζονται σε 4.500 με 5.000 τον χρόνο, ενώ μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό εξ αυτών, δηλαδή τα 150 με 170, καταγγέλλονται από τα θύματα και εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας έρχονται και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ακόμα και σε ιατρεία γυναικολογικών εξετάσεων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε μιλώντας στο zougla.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, οι γυναίκες που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, είτε από τους συντρόφους τους είτε από άτομα του ευρύτερου οικογενειακού τους περιβάλλοντος, συνήθως σιωπούν, κυρίως λόγω φόβου για «αντίποινα», ή λόγω ντροπής για τον κοινωνικό στιγματισμό.

«Πάρα πολλές γυναίκες μας δηλώνουν, ειδικά όταν μιλάμε για κακοποίηση εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, πως αναγκάζονται να κάνουν… υπομονή, κυρίως για τα παιδιά τους αλλά και γιατί μπορεί να εξαρτώνται οικονομικά από τον δράστη» επεσήμανε ο Γρ. Λέων, μιλώντας στην κάμερα του zougla.gr, προσθέτοντας πως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στα νησιά, υπάρχει ανεπάρκεια των ιατροδικαστικών δομών.

«Οι γυναίκες δεν πρέπει να σιωπούν»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το μήνυμα που θα θέλαμε να στείλουμε ως Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία σε όλες τις γυναίκες» είπε ο κ. Λέων, είναι πως «πλέον υπάρχουν τα μέσα και οι επιστήμονες στην Ελλάδα ώστε να πιστοποιήσουμε έναν βιασμό και να αποδειχθεί η αλήθεια».

«Η γυναίκα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα και να δηλώσει τον βιασμό έτσι ώστε να βοηθηθεί γιατί δεν είναι μόνη» συμπλήρωσε. Ο Γρηγόρης Λέων

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας τόνισε πως το θύμα θα πρέπει να προσέλθει στην αστυνομία για να καταγγείλει το συμβάν έτσι ώστε να λάβει ιατροδικαστή εντολή για να εξεταστεί άμεσα.

Η ιατροδικαστική εξέταση πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο σε διάστημα 72 ωρών έτσι ώστε να είναι εύκολο να γίνει δυνατή η ανίχνευση γενετικού υλικού του δράστη.

«Η γυναίκα που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά θα πρέπει να προσέλθει στην ιατροδικαστική δομή χωρίς να έχει πραγματοποιήσει λουτρό και αν είναι δυνατόν να έχει αφαιρέσει τα ρούχα και τα εσώρουχά της και να τα έχει τοποθετήσει σε έναν καθαρό σάκο» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Θύματα σεξουαλικής κακοποιήσης πέφτουν επίσης παιδιά αλλά και άνδρες 

Ο κ. Λέων επεσήμανε πως θύματα σεξουαλικής κακοποιήσεις δεν πέφτουν μόνο οι γυναίκες αλλά και μικρά παιδιά, αλλά ο αριθμός αυτών «ευτυχώς είναι περιορισμένος στη χώρα μας» και έκανε λόγο για δέκα περίπου καταγγελίες τέτοιων περιστατικών τον χρόνο.

Παράλληλα, τόνισε ότι έχουν καταγγελθεί και περιπτώσεις ανδρών, κυρίως αλλοδαπών, που έχουν βιαστεί από ομοεθνείς τους.

Συμβουλές που πρέπει να ακολουθούν οι γυναίκες έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να πέσουν θύματα βιασμού από αγνώστους:

«Οι γυναίκες δεν πρέπει να δηλώνουν την παρουσία τους, ειδικά στα social media» είπε και πρόσθεσε πως «όταν για παράδειγμα αθλούνται υπαίθρια καλό είναι μην φορούν ακουστικά, να είναι σε εγρήγορση και να έχουν πλήρη αντίληψη του περίγυρού τους»…

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ακόμα και σε ιατρεία!

«Είναι αρκετά τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης», είπε μιλώντας στο zougla.gr η κ. Κωνσταντίνα Νούσια, Μαία, εκπρόσωπος του «Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας», τονίζοντας πως σε κάθε ιατρική εξέταση,, θα πρέπει να είναι παρών και ένα τρίτο άτομο. 

Από την πλευρά της η κ. Άννα Μιχαλάκη εκπρόσωπος του «Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας» σημείωσε πως θα πρέπει η γυναίκα πριν εξεταστεί να ρωτήσει τι θα περιλαμβάνει η εξέταση στην οποία θα υποβληθεί, ειδικά όταν μιλάμε για εκγύμνωση του σώματος.Οι υπεύθυνες του Παρατηρητήριου Μαιευτικής Βίας

Παράλληλα, η κα. Μιχαλάκη έδωσε το παράδειγμα μιας ασθενούς στην οποία ζητήθηκε να βγάλει τα ρούχα της και να ανοίξει τα πόδια της πάνω στη γυναικολογική εξέταση, αν και επρόκειτο για έναν απλό υπέρηχο στην κοιλιακή της χώρα, ενώ εξήγησε πως τέτοια περιστατικά έχουν καταγγελθεί, έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και έχουν καταδικαστεί.

Στο «Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας» μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες οι οποίες έχουν νιώσει πως έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από επαγγελματίες της υγείας και θέλουν να καταγγείλουν το συμβάν, ή απλά να ενημερωθούν για τη δράση του και τα δικαιώματά τους κατά την εξέταση. 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες, αλλά και γενικότερα τα άτομα τα οποία έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή σεξουαλική κακοποίηση, είναι πως πρέπει να λύσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν ανοιχτά για ό,τι συνέβη έτσι ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, και να βοηθηθούν, πρωτίστως, και οι ίδιες, ώστε να κλείσουν οι πληγές. όχι μόνο τους σώματος, αλλά και της τραυματισμένης τους ψυχής…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης