Αν βλέπετε την επιδερμίδα σας άγρια και θαμπή και νιώθετε ενόχληση και κνησμό σε ορισμένα σημεία του σώματός σας, τότε μάλλον έχετε ξηροδερμία. Η ξηροδερμία είναι μια συνηθισμένη δερματολογική κατάσταση που εμφανίζεται σε όλο το σώμα αλλά πιο έντονη σε ορισμένα σημεία, όπως τα χέρια και τα πόδια. Διορθώνεται εύκολα, αλλά μπορεί να κρύβει πίσω της σοβαρότερες παθήσεις, άλλοτε δερματολογικές και άλλοτε του θυρεοειδούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να προσέχετε τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Το έντονο κρύο ή η απότομη ζέστη μπορεί να είναι αιτίες για την εμφάνιση ξηροδερμίας, ειδικά στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος όπως τα χέρια και τα πόδια. Επίσης τα συχνά ζεστά μπάνια αφαιρούν το προστατευτικό στρώμα λιπιδίων της επιδερμίδας προκαλώντας ξηροδερμία. Η αυξημένη πρόσληψη νερού αλλά και φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι ιδιαίτερα σημαντική για να έχετε απαλό, υγιές δέρμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές φορές η ξηροδερμία οφείλεται και σε παθολογικές καταστάσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός και η έλλειψη σιδήρου, καθώς και δερματολογικές παθήσεις, κ.α. Εάν παρατηρήσετε έντονη ξηροδερμία που συνοδεύεται από απολέπιση του δέρματος και κνησμό, επισκεφτείτε το δερματολόγο σας για πιο συγκεκριμένη διάγνωση. Εάν η ξηροδερμία δεν είναι παροδική, μπορεί να οφείλεται σε άλλη, παθολογική ή δερματολογική κατάσταση. Βρίσκοντας τι προκαλεί την ξηροδερμία θα μπορέσετε και να την αντιμετωπίσετε.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης